Ενστάσεις

Οι άνεργοι, οι φτωχοί και μικροσυνταξιούχοι ζουν αξιοπρεπώς;

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2014 20:20 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:54

Από τον Γιάννη Θεούλη

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ρυθμίσει νομοθετικά την επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στα επίπεδα του 1992 για του δικαστικούς και τους ένστολους. Ο κ. Γιάννης Μαρίνος έγκριτος δημοσιογράφος στο ΒΗΜΑ της προπερασμένης Κυριακής είχε δημοσιεύσει πίνακα των μισθών των δικαστικών και των εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων και η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος σοβαρός να αυξηθούν οι μισθοί των δικαστικών γιατί μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς και με τους σημερινούς μισθούς. Και με το σημερινό μισθολογικό καθεστώς οι μισθοί των δικαστικών υπερέχουν των μισθών των άλλων δημοσίων υπαλλήλων.

Ας έλθουμε στους ανέργους που σήμερα ανέρχονται στο 1.500.000. Εισπράττουν κάθε μήνα λιγότερο από το τίποτα. Εκτός από μια μικρή μερίδα ανέργων που παίρνει το επίδομα ανεργίας. Η οικογένεια του ανέργου προσφεύγει στην επαιτεία προς τους συγγενείς, στα συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία για να επιβιώσει. Ο άνεργος και η οικογένεια του δεν πρέπει να ζήσουν αξιοπρεπώς; Μόνον οι δικαστικοί πρέπει να ζουν αξιοπρεπώς, επειδή θέλουν να αποκαλούνται δικαστικοί λειτουργοί;

Ο άνεργος θεωρείται κοινωνικό απόβλητο και δεν μπορεί να πάρει ούτε το επίδομα ανεργίας, γιατί δεν υπάρχουν στα ασφαλιστικά ταμεία και τα ταμεία του Κράτους τα απαιτούμενα έσοδα. Για τους δικαστικούς όμως θα βρεθούν εις βάρος της κοινωνικής πολιτικής, που πρέπει να ανακουφίσει τη δυστυχία και την ανέχεια του ανέργου.

Οι φτωχοί ανέρχονται στα δύο εκατομμύρια και τι εισπράττουν κάθε μήνα. Τα έσοδα τους είναι ελάχιστα και δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τις βιοτικές ανάγκες. Και οι φτωχοί δεν πρέπει να ζήσουν αξιοπρεπώς και να χαρούν τη ζωή τους εισπράττοντας τα ανάλογα έσοδα που να καλύπτουν έστω και τις στοιχειώδεις ανάγκες.

Οι μικροσυνταξιούχοι που είναι ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού, εισπράττουν 300-600 ευρώ το μήνα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Δεν πρέπει να ζήσουν και αυτοί ανθρώπινα και αξιοπρεπώς;

Η Κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει πολύ χαμηλή όραση και δεν βλέπει την πείνα και τη δυστυχία, την εξαθλίωση, την οργή και την αγανάκτηση των ανέργων; των φτωχών, των μικροσυνταξιούχων;

Με την οργή των πιο πάνω ενώνει την οργή της και η μεσαία τάξη των Ελλήνων που έφερε τα βάρη της λιτότητας και δεν ανέχεται αυξήσεις μισθών και συντάξεων σε μια κατηγορία ανθρώπων και σε περίοδο κάμψης της οικονομίας.

Η Κυβέρνηση αν δεν απώλεσε τη λογική και τη σύνεση θα πρέπει να σκύψει πάνω στους δυστυχισμένους και τους κοινωνικά απόβλητους με θερμό ενδιαφέρον, στοργή και φροντίδα για να τους ανακουφίσει. Το επιτάσσει η ανθρωπιά και η κοινωνική ευαισθησία.

Η αναπροσαρμογή των μισθών και των συντάξεων των δικαστικών να αναβληθεί επ' αορίστον γιατί προηγούνται οι πεινασμένοι, οι εξαθλιωμένοι και οι περιφρονημένοι, που υποφέρουν και ταλανίζονται λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η Κυβέρνηση έχει διαπράξει πολιτικό λάθος πρώτου μεγέθους, γιατί έσπευσε να εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου για τους μισθούς των δικαστικών και δεν εφάρμοσε την απόφαση του δικαστηρίου που δικαίωσε τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών. Και το πολιτικό ολίσθημα της θα πληρωθεί ακριβά στις επερχόμενες εκλογές. Θα προκαλέσει κοινωνικό αναβρασμό και θα συμβάλει σε αρνητικές πολιτικές εξελίξεις που θα βλάψουν τον τόπο.

Η Κυβερνητική πολιτική για αύξηση μισθών σε μια μερίδα ανθρώπων με τις σημερινές συνθήκες είναι καταδικαστέα και κατακριτέα από κάθε συνετό και εχέφρονα άνθρωπο. Η συνείδηση του ενεργού πολίτη είναι όρθια και βρίσκεται σε διαρκή εξέγερση, διαμαρτυρόμενη για την εφαρμογή μιας απόφασης δικαστηρίου, που βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με την ηθική, τα θηριώδη προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της πείνας και της κακής οικονομικής κατάστασης. Οι δικαστικοί επιμένουν πεισματικά να επαναπροσδιορισθούν οι μισθοί τους από ένα Κράτος χρεοκοπημένο και ανυπόληπτο, που έχει άδεια ταμεία και η οικονομική του καχεξία δεν επιτρέπει σ' αυτό να ασκήσει κοινωνική πολιτική. Οι δικαστικοί ζητούν αξιοπρεπή ζωή ενώ γνωρίζουν ότι μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού παλεύουν και αγωνίζονται να επιβιώσουν χωρίς έσοδα ή με ελάχιστα έσοδα.

Οι δικαστικοί με την κατά τη γνώμη μου ασύνετη επιμονή να αυξήσουν τις αποδοχές τους επιτυγχάνουν να χαμηλώσουν το ήθος τους, να προσβάλλουν το κύρος της Δικαιοσύνης και δεν συμβάλλουν στη λειτουργία του Κράτους Δικαίους.

Κυβέρνηση και Δικαστικοί να σταθούν με σεβασμό απέναντι στους εξαθλιωμένους ανέργους και φτωχούς πολίτες και με αίσθημα ευθύνης να ανακαλέσουν τις απαράδεκτες αυξήσεις των μισθών προς αποφυγήν της επαύξησης των ανισοτήτων.

Ο λαός θέλει τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να είναι ευαίσθητοι στην ανθρώπινη τραγωδία της ανεργίας και της φτώχειας, να συμπάσχουν με τους συνανθρώπους τους και να απαλλαγούν από την εμμονή των αυξημένων αποδοχών και η έντιμη συνείδησή τους να υπηρετεί ενόρκως τη Δικαιοσύνη, που είναι ο τρίτος πυλώνας της Δημοκρατίας.

* Ο Γιάννης Θεούλης είναι δικηγόρος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass