Παρεμβάσεις

«Αυθαίρετη η απευθείας ανάθεση σαρώθρου πεζού

Εγινε με φωτογραφική διάταξη των τεχνικών προδιαγραφών»

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2021 15:20

Με αφορμή το δημοσίευμα του δημοτικού συμβούλου κου Αργυρόπουλου και την απάντηση σε αυτό του αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Γ. Ζαούτσου στην εφημερίδας σας και επειδή είμαστε στον χώρο της εισαγωγής, αντιπροσώπευσης και εμπορίας μηχανημάτων

πράσινου και καθαριότητας, προμηθεύοντας πολλούς Δήμους στην Ελλάδα και πολλούς επαγγελματίες για δεκαετίες, θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις.
Πιστεύουμε ότι και ο Δήμος Λαρισαίων πρέπει να περάσει σε νέα εποχή σε θέματα καθαριότητας κάνοντας χρήση ευέλικτων σύγχρονων μηχανημάτων που θα αντικαταστήσουν τη σκούπα και το χαρτοκούτι τοu οδοκαθαριστή, γι’ αυτό και το 2014 και 2015 κάναμε επιδείξεις στον Δήμο Λαρισαίων με διάφορα μηχανήματα καθαριότητας και ενημερώσαμε αναλυτικά τους αρμόδιους για τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα αυτό.
Σχετικά με την απευθείας ανάθεση σαρώθρου πεζού χειριστή αξίας 24.676,00 ευρώ θεωρούμε ότι η ανάθεση ήταν μια ατυχής και αυθαίρετη επιλογή, χωρίς να λάβει υπόψη της τι μηχανήματα υπάρχουν στην αγορά και τι χρησιμοποιείται στους άλλους ελληνικούς, αλλά κυρίως ευρωπαϊκούς Δήμους.
Για τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης υπάρχει ο τύπος, υπάρχει και η ουσία. Είναι μια διαδικασία που επιτρέπεται μόνο σε επείγουσες και έκτακτες περιπτώσεις.
Όμως για να μην κρυβόμαστε, αυτό που απέκλεισε όλους τους άλλους προμηθευτές από το να δώσουν προσφορά είναι η απόλυτη φωτογραφία δύο σελίδων των τεχνικών προδιαγραφών του σαρώθρου που προδιαγράφει και την τελευταία βίδα του συγκεκριμένου μηχανήματος.
Μας εντυπωσίασε τέλος ότι ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας δεν απαντά στο ερώτημα που του έγινε για τον σχεδιασμό και την προειλημμένη απόφαση για αγορά τεσσάρων ακόμα ίδιων μηχανημάτων αξίας 100.000,00 ευρώ.
ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Το κυριότερο όμως ζήτημα είναι ζήτημα ηθικής τάξης που αφορά τη διαφάνεια, τα κριτήρια επιλογής μοντέλου και προμηθευτή και τη δημιουργία τετελεσμένων που δεσμεύουν και κατευθύνουν τον Δήμο σε συγκεκριμένες εταιρείες και μοντέλα.
Υπάρχουν μοντέλα πολλών εταιρειών τα οποία μπορούν να συνεργαστούν και μεταξύ τους, όχι μόνο εισαγόμενα από εμάς, αλλά και από άλλους εισαγωγείς, τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του Δήμου Λαρισαίων και μάλιστα σε αρκετά σημεία πλεονεκτούν αυτού που έχει επιλεγεί, π.χ. σε αναρροφητική ικανότητα, ευελιξία και μέγεθος κάδου συλλογής, με ενδεικτικές τιμές από 2.000,00 ευρώ έως 7.000,00 ευρώ ανά τεμάχιο.
Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι με εμπειρία, ενημέρωση και επιστημονική γνώση που καλό θα ήταν οι υπεύθυνοι του Δήμου να επικοινωνούν μαζί τους και να ενημερώνονται.
Θεωρούμε ότι αρχικά πρέπει να παρέμβει ο Δήμαρχος και να σταματήσει άμεσα τη διαδικασία απευθείας ανάθεσης και στη συνέχεια να γίνει διάλογος με το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων ώστε να γίνει ένας σχεδιασμός σε βάθος χρόνου, να αξιολογηθούν τα διαθέσιμα μοντέλα, να συμφωνηθεί ένας προγραμματισμός όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και την απόκτηση νέου εξοπλισμού στην καθαριότητα με διαφάνεια και αντικειμενικά οικονομοτεχνικά κριτήρια και να γίνουν προμήθειες με ανοιχτούς διαγωνισμούς.

Νίκος Κρουστάλλης, καθηγητής Εφ. Γεωργικών Μηχανημάτων Τ.Ε.Ι. Λάρισας, τεχνικός σύμβουλος GARDENSPORT

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass