Οργή λαού...

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2021 15:29

Με αφορμή τα έκτροπα που έλαβαν χώρα στο Καπιτώλιο πριν από λίγο καιρό με την εισβολή οπαδών του απελθόντος τέως Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ήρθε στον νου μας ένα περιστατικό από την καθημερινότητα του Νομού Λάρισας για να

επιβεβαιώσει έως πού μπορεί να φτάσει η αχαλίνωτη ορμή του πλήθους εάν δε συγκρατείται από νουνεχείς ηγέτες ή υποδαυλίζεται από καιροσκόπους και οπορτουνιστές (η μαρτυρία βασίζεται σε σχετική αναφορά εταιρείας κινητής τηλεφωνίας του πρόσφατου παρελθόντος προς τον τότε νομάρχη Λάρισας, που απόκειται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχείο Ν. Λάρισας).
Το επεισόδιο συνέβη στα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε μεθοριακή περιοχή του Νομού μας, όπου εταιρεία κινητής τηλεφωνίας είχε εγκαταστήσει σταθμό βάσης. Οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής που εξέφραζαν ανησυχίες για ενδεχόμενη εκπομπή ακτινοβολίας από την εγκατάσταση, ήταν αλυσιδωτές και οδήγησαν σε ακρότητες, σε κατάλυση ουσιαστικά της έννομης τάξης.
Καταρχάς, άγνωστοι έβαλαν, νύχτα, φωτιά στις εγκαταστάσεις του σταθμού. Ήταν το πρελούδιο για όσα ακολούθησαν στη συνέχεια. Εφεξής, οι κάτοικοι υποδέχτηκαν με ξύλα και απειλές υπαλλήλους της εταιρείας που επισκέφτηκαν την κοινότητα προκειμένου να διασκεδάσουν τους φόβους τους για την ύπαρξη κινδύνου σε βάρος της δημόσιας υγείας.
Ενώπιον δε του διαφαινόμενου αδιεξόδου και για να μη διασαλευτεί περαιτέρω η τάξη, η εταιρεία αποφάσισε να αποσύρει τις εγκαταστάσεις του σταθμού και να αναζητήσει άλλη κοντινή περιοχή. Προς τούτο, ενημέρωσε τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας και τις αστυνομικές αρχές ώστε να αποφευχθούν νέα «παρατράγουδα», δεδομένου ότι η όλη διαδικασία μετεγκατάστασης θα διαρκούσε είκοσι με είκοσι πέντε ημέρες.
Αλλά... εις μάτην! Παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τους υπευθύνους, με την έναρξη των εργασιών μετεγκατάστασης του σταθμού, πλήθος κατοίκων εμφανίστηκε στον σταθμό απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων και προκαλώντας υλικές ζημιές.
Το αποτέλεσμα ήταν ο τραυματισμός ενός υπαλλήλου από χτύπημα με ξύλινο αντικείμενο. Ευτυχώς, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών που έσπευσαν στην περιοχή, το τεχνικό προσωπικό της εταιρείας κατάφερε τελικά να διαφύγει από τον κλοιό των εξαγριωμένων πολιτών, χωρίς να προκληθούν περαιτέρω σοβαροί τραυματισμοί ή ζημιές.
Στην περίπτωση αυτή, δεν εξετάζουμε εάν οι κάτοικοι που αντέδρασαν με αυτόν τον βίαιο τρόπο είχαν δίκαιο, εάν οι φόβοι και οι ανησυχίες τους ήταν υπαρκτοί. Αναμφίβολα, οι μέθοδοι που επέλεξαν να διεκδικήσουν το «δίκιο» τους ξεφεύγουν από τα όρια της ευνομούμενης πολιτείας και οδηγούν στην απαξίωση των νόμων και τελικά στην αναρχία.
Βέβαια, δεν είναι η μοναδική περίπτωση που το εξαγριωμένο πλήθος παίρνει τον νόμο στα χέρια του. Πριν από μερικούς μήνες, για παράδειγμα, κάτοικοι ακριτικού νομού της χώρας όργωναν τα χωράφια τους για να αποτρέψουν την εγκατάσταση προσφύγων...
Εκείνο, πάντως, που δε θα μάθουμε ποτέ αναφορικά με το συμβάν της εγκατάστασης σταθμού κινητής τηλεφωνίας στα όρια του Νομού Λάρισας είναι εάν πίσω από τις αντιδράσεις των κατοίκων υπήρξε υποκινητής ή ενορχηστρωτής. Προφανώς, το τουίτερ και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλεία για την υποκίνηση των μαζών δεν είχαν εμφανιστεί ακόμη.
Από την άλλη πλευρά, η απουσία των τοπικών ταγών από τα δρώμενα, οι οποίοι θα μπορούσαν να κατασιγάσουν το πλήθος και να αποτρέψουν τα έκτροπα, ώστε να δοθεί βιώσιμη «ειρηνική» λύση, ή έστω να το προσπαθήσουν, μόνο ύποπτη θα μπορούσε να κριθεί. Για κάποιους άλλους, ίσως και εκκωφαντική...

Από τον Βασίλη Πλατή, φιλόλογο-δρα Ιστορίας Α.Π.Θ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass