ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δημ. Α. Μπουμπουγιατζής (1854-1934)

Γαλακτοπώλης, παντοπώλης και κτηματίας της Λάρισας (Β’ μέρος)

Δημοσίευση: 28 Φεβ 2021 18:20
Λάρισα (δεκαετία 1950).  Ο Φώτιος Μπουμπουγιατζής με τη σύζυγό του  Ευαγγελία και τα τρία παιδιά τους.  Στα πόδια του πατέρα ο Παναγιώτης,  στο κέντρο ο Δημήτρης και δίπλα του ο Γιάννης.  © Αρχείο οικογένειας Φώτιου Ιω. Μπουμπουγιατζή. Λάρισα (δεκαετία 1950). Ο Φώτιος Μπουμπουγιατζής με τη σύζυγό του Ευαγγελία και τα τρία παιδιά τους. Στα πόδια του πατέρα ο Παναγιώτης, στο κέντρο ο Δημήτρης και δίπλα του ο Γιάννης. © Αρχείο οικογένειας Φώτιου Ιω. Μπουμπουγιατζή.

Στο φύλλο της περασμένης Κυριακής (21 Φεβρουαρίου 2021), είχαμε αναφερθεί στα πρώτα επιχειρηματικά βήματα του Δημητρίου Μπουμπουγιατζή στα τέλη του 19ου αιώνα. Γαλακτοπώλης, ιδιοκτήτης παντοπωλείου εδωδίμων και αποικιακών προϊόντων σε κατάστημα επί της οδού Βενιζέλου και Φιλελλήνων και περί το 1892 επιχειρηματίας παρασκευής και εμπορίας αλκοολούχων ποτών.

Όπως είχαμε αναφέρει, η τελευταία επιχείρηση στεγάστηκε στο υπόγειο της κατοικίας του στη συνοικία «Φάληρο» [1] της Λάρισας. Τα μηχανήματα είχαν αγοραστεί από τους αδελφούς Κατσάνου που δραστηριοποιούνταν σε παρόμοιο κλάδο. Την επόμενη χρονιά (Φεβρουάριος 1893), ο Δημήτριος Μπουμπουγιατζής αγόρασε ένα οικόπεδο εκτάσεως 179 τετραγωνικών μέτρων στον Πέρα Μαχαλά (ενορία Αγίου Χαραλάμπους), πάνω στον δρόμο που οδηγούσε στον Τύρναβο. Το παραπάνω οικόπεδο ανήκε στην κυριότητα του Δήμου Λαρίσης (υπ’ αριθμό 35) και εκποιήθηκε με απόφαση του τότε δημάρχου Αχιλλέα Αστεριάδη και τη σύμφωνη γνώμη του Νομάρχη Λαρίσης. Το ποσό που καταβλήθηκε ανερχόταν στις 2.148 δρχ. [2]. Το 1894 επεφύλασσε ευχάριστες εκπλήξεις για τον Δημήτριο Μπουμπουγιατζή. Ήταν η χρονιά που νυμφεύθηκε την 24χρονη Μαριγώ Καρύδα (γεννήθηκε το 1870), αδελφή των κτηματιών Χρήστου [3], Πέτρου και Γεωργίου Καρύδα. Ο γάμος τελέστηκε με κάθε επισημότητα στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στις 13 Νοεμβρίου 1894. Τρεις ημέρες «προ της τελέσεως του γάμου» (10 Νοεμβρίου 1894), οι αδελφοί Καρύδα, χορήγησαν ως προίκα στον γαμπρό τους Δημήτριο Μπουμπουγιατζή, το ποσό των 7.000 νέων δραχμών σε μετρητά, καθώς και διάφορα είδη (έπιπλα, ενδύματα, είδη οικιακής χρήσεως, κοσμήματα) αξίας 2.898 νέων δρχ. Το προικοσύμφωνο συντάχθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους στο συμβολαιογραφείο του Αγαθάγγελου Ιωαννίδη, παρουσία των μαρτύρων Κωνσταντίνου Βασιλοπούλου (ξυλεμπόρου) και Βασιλείου Παπουλιά (δικαστικού κλητήρα) [4]. Στις αρχές του Οκτωβρίου 1907, ένα δυσάρεστο γεγονός που συνέβη στο υπόγειο παρασκευαστήριο της οινοποιίας, συγκλόνισε τον Δημήτριο Μπουμπουγιατζή. Η 16χρονη ψυχοκόρη του Άννα (στα δημοσιεύματα αναφέρεται ως θετή θυγατέρα), «ανήλθεν επί τινός κάδου όπως πατήση τα στέμφυλα, προσβληθείσα υπό των εκ τούτων αναδιδομένων αναθυμιάσεων έπεσεν εντός αυτού και εύρε η ατυχής τραγικόν τέλος» [5]. Δύο εβδομάδες αργότερα (15 Οκτωβρίου 1907), απεβίωσε και η 37χρονη σύζυγός του Μαριγώ.
Η λειτουργία των επιχειρήσεων του Δημητρίου Μπουμπουγιατζή, συνεχίστηκε με επιτυχία τα επόμενα χρόνια μέχρι τον θάνατό του κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, με μία μικρά διακοπή κατά τη διάρκεια της τουρκικής κατοχής στη Θεσσαλία (1897-1898). Την περίοδο αυτή το κατάστημα του παντοπωλείου λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε από τους Τούρκους στρατιώτες. Παράλληλα με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, ο Δημήτριος Μπουμπουγιατζής είχε θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την ανατροφή των παιδιών του εκ των οποίων τα δύο άρρενα θα αναλάμβαναν αργότερα τα ηνία των επιχειρήσεών του. Κάτω από το βάρος των προβλημάτων που αντιμετώπισε εξ αιτίας της «απουσίας» της συζύγου του, φρόντισε επίσης και για την αποκατάσταση των τριών θυγατέρων του. Ο ίδιος απεβίωσε στη Λάρισα στις 28 Αυγούστου 1934 σε ηλικία 80 ετών και ενταφιάστηκε στον οικογενειακό τάφο στο Παλαιό Νεκροταφείο της πόλης. Όπως προαναφέρθηκε, από τον γάμο του είχε αποκτήσει δύο γιους και τρεις θυγατέρες.
• Ο Αντώνιος Μπουμπουγιατζής γεννήθηκε το 1897. Μετά από τον θάνατο του πατέρα του συνέχισε τη λειτουργία της οικογενειακής επιχείρησης από κοινού με τον αδελφό του Φώτιο. Νυμφεύθηκε τη Θεοδοσία Ζαχαρία (1903-1987) και απέκτησε τρία παιδιά. Απεβίωσε στις 27 Ιουλίου 1968 σε ηλικία 71 ετών.
• Ο Φώτιος Μπουμπουγιατζής γεννήθηκε το 1904. Νυμφεύθηκε την Ευαγγελία Ασμπόστου και απέκτησε τρία παιδιά. Απεβίωσε στις 31 Ιανουαρίου 1981 σε ηλικία 77 ετών.
• Η Βασιλική Μπουμπουγιατζή παντρεύτηκε τον υπάλληλο της οικογενειακής επιχείρησης Γεώργιο Αλατζόπουλο και απέκτησε τρία παιδιά.
• Η Παναγιώτα Μπουμπουγιατζή παντρεύτηκε τον ξυλέμπορο Νικόλαο Χατζηδημούλη και απέκτησε δύο παιδιά.
• Η Αγγελική Μπουμπουγιατζή παντρεύτηκε τον ράπτη Κωνσταντίνο Σολωμό και απέκτησε τρία παιδιά.
Και μία έκτακτη αναφορά για τον Αντώνιο Μπουμπουγιατζή, πατέρα του Δημητρίου Μπουμπουγιατζή. Όπως είχαμε προαναφέρει (Α’ μέρος), ο πρώτος έφυγε από τον Τύρναβο το 1878 για να εγκατασταθεί στη Λάρισα. Την εβδομάδα που μας πέρασε εντοπίσαμε εντελώς τυχαία δύο συμβολαιογραφικά έγγραφα από τα οποία πληροφορηθήκαμε ότι ο Αντώνιος Μπουμπουγιατζής (πατέρας) είχε ακόμα δύο αδέλφια. Τον Δημήτριο και την Αικατερίνη. Η Αικατερίνη είχε παντρευτεί τον Δημήτριο Αστεριάδη από τον Τύρναβο αλλά έμεινε χήρα σε νεαρά ηλικία.
Ο Δημήτριος ο οποίος απεβίωσε το 1893, είχε στην κυριότητά του δύο ακίνητα στον Τύρναβο: μία κατεστραμμένη από πυρκαγιά οικία στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής και ένα κατάστημα στον Προφήτη Ηλία. Τα παραπάνω ακίνητα που περιήλθαν στους κληρονόμους του [στην αδελφή του Αικατερίνη, χήρα Δ. Αστεριάδη και στον ανεψιό του Ιωάννη Λακερδά, εισπράκτορα του Δήμου Λαρίσης] μεταβιβάστηκαν το 1894. Η μεν κατεστραμμένη οικία στον συμβολαιογράφο του Τυρνάβου Παντελή Γ. Χύμο (1860-1942), το δε κατάστημα στον έμπορο Πέτρο Βασιλείου [6].

Από τον Αλέξανδρο Χ. Γρηγορίου

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
[1]. Τον χώρο της μπορούμε κατά προσέγγιση να τον οριοθετήσουμε μεταξύ των σημερινών οδών Κουμουνδούρου, Καραθάνου, Ηρώων Πολυτεχνείου και Ανθίμου Γαζή. Βλ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου, «Φάληρο: Μια παλιά συνοικία της Λάρισας», Ελευθερία (Λάρισα), 9 Αυγούστου 2020.
[2]. Γενικά Αρχεία του Κράτους, Αρχεία Νομού Λάρισας (ΓΑΚ/ΑΝΛ), Συμβολαιογραφικό Αρχείο Αγαθάγγελου Ιωαννίδη, φκ. 040, αρ. 14589 (28 Φεβρουαρίου 1893).
[3]. Ο Χρήστος Καρύδας νυμφεύθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1899 την Όλγα, θυγατέρα του αποβιώσαντα γουνοποιού Αθανασίου Ποστάλα. Έλαβε ως προίκα από τη χήρα Αγλαΐα Α. Ποστάλα το ποσό των 5.000 δρχ. περίπου σε μετρητά, είδη ένδυσης και επίπλωσης καθώς και οφειλόμενες απαιτήσεις ενοικίων. Βλ. Αρχείο Ιωαννίδη, φκ. 062, αρ. 22583/1899.
[4]. Αρχείο Ιωαννίδη, φκ. 049, αρ. 17594 (30 Δεκεμβρίου 1894).
[5]. Μικρά (Λάρισα), φ. 335 (4 Οκτωβρίου 1907) και Σάλπιγξ (Λάρισα), φ. 910 (7 Οκτωβρίου 1907).
[6]. Αρχείο Ιωαννίδη, φκ. 045, αρ. 16307 (11 Απριλίου 1894) και φκ. 046, αρ. 16504 (29 Μαΐου 1894).• Εκφράζονται θερμές ευχαριστίες στην κυρία Γλυκερία (Ρίτα) Μπουμπουγιατζή, τον κύριο Ηρακλή (Λάκη) Χατζηδημούλη και τον κύριο Φώτιο Ι. Μπουμπουγιατζή για την παραχώρηση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass