Πρότζεκτ «Δαμάσι 2030»

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2021 18:00

Τι κι αν πέρασαν οι Απόκριες, η περιοχή μας συνεχίζει να χορεύει σάμπα στους ρυθμούς του Εγκέλαδου. Ο χρόνος, όμως για τους κατοίκους του Δαμασίου και της ευρύτερης περιοχής σταμάτησε στις 3 Μαρτίου και για αυτούς η αποκριάτικη διάθεση δεν ήρθε ποτέ.


Δύο εβδομάδες μετά, οι πληγές που άφησε πίσω του ο σεισμός, υλικές και ψυχολογικές, είναι πολλές και φυσικά θα πάρουν χρόνο, ίσως και χρόνια για να επουλωθούν και να αποτελέσουν μία κακή ανάμνηση. Μπροστά σ’ αυτήν την καταστροφή, η Ελληνική Πολιτεία, πρωτοφανώς, έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, αλλά και ουσιαστικά. Σκηνές, τροχόσπιτα, λυόμενες κατοικίες, τρόφιμα, περίθαλψη, συνεργεία καταγραφών, ήταν μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που συνεχίζεται, δίνοντας ελπίδα αισιοδοξίας σε όλους αυτούς που ξαφνικά έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους.
Μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και παραβλέποντας τυχόν ελλείψεις και λάθη -που πρέπει να εξετασθούν σε δεύτερο χρόνο- είναι γεγονός, πως ο κρατισμός μηχανισμός, έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά με σχέδιο και οργάνωση στην πρώτη φάση της μετασεισμικής διαχείρισης. Προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή, αποτελεί η αναδόμηση του Δαμασίου, καθώς δημιουργείται μία τεράστια ευκαιρία το Δαμάσι να γίνει το χωριό αναφοράς μιας ορθής πρακτικής που θα αναγεννηθεί από τα συντρίμμια του.
Θα ήταν ευχής έργον, ο Δήμος Τυρνάβου μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να εκπονήσουν ένα μάστερ πλαν πρότυπης δομικής ανασυγκρότησης του Δαμασίου, που θα έχει ως στόχο την αποκατάσταση του χωριού σε δομικό, πολεοδομικό, περιβαλλοντικό επίπεδο. Ένα χωριό πρότυπο με συγκεκριμένη κτιριακή τυπολογία που θα εμπνέεται από αγροικίες του ελληνικού χώρου με όλα τα σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας του αντισεισμικού κανονισμού, όσο και του ΚΑΝΕΠΕ. Μία τέτοιας κλίμακας πρόταση έχει, επίσης, σκοπό να διορθώσει και την ασχήμια της ελληνικής επαρχίας, όσον αφορά το κτιριακό απόθεμα, αφήνοντας το αποτύπωμα μιας ορθής μετασεισμικής διαχείρισης για τις επόμενες γενεές.
Και αν αυτό φαντάζει ουτοπικό, ας ανατρέξουμε στο μακρινό 1995, όπου Γρεβενά και Κοζάνη, μετά από τον επίσης καταστροφικό σεισμό, αναδομήθηκαν, εφαρμόζοντας τα ίδια πρότυπα της ξεπερασμένης «αντιπαροχής», χωρίς χαρακτήρα, χωρίς σχέδιο, χωρίς ευρωπαϊκά πρότυπα. Ώρα να διορθώσουμε τα λάθη μας!

Από τον Θεόδωρο Περιλή,
πολιτικό μηχανικό MEng
ΜSc Σεισμική Μηχανική
και Αντισεισμικό Σχεδιασμό Κτιρίων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass