Αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας η στήριξη πληγέντων από παγετό αγροτών

Δημοσίευση: 01 Απρ 2021 15:02

Ο παγετός των τελευταίων ημερών προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές στις δενδρώδεις καλλιέργειες διάφορων περιοχών της Π.Ε. Λάρισας. Με δεδομένο ότι το κόστος παραγωγής για τις δενδρώδεις καλλιέργειες είναι πολύ μεγάλο και οι ίδιες περιοχές έχουν

υποστεί ζημιές από παγετό ή χαλαζόπτωση τα 4 από τα τελευταία 5 χρόνια είναι λογικό και αναμενόμενο οι αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Είναι επίσης αναμενόμενο ότι θα είναι πολύ ισχυρό το χτύπημα για την τοπική οικονομία, τους επαγγελματίες, τους εμπόρους που ήδη πληρώνουν ακριβά και τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.
Είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει πολύπλευρα τους πληγέντες αγρότες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Για αυτό πρέπει:
1. Να πληρωθούν αμέσως και χωρίς άλλες αστήριχτες δικαιολογίες οι ενισχύσεις ΠΣΕΑ για τις ζημιές του 2017 που είναι ακόμη απλήρωτες.
2. Να γίνει δεύτερη πληρωμή εντός του Απριλίου, ώστε να πληρωθούν από τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις από τον παγετό του 2020.
3. Να γίνουν έγκαιρα οι εκτιμήσεις των νέων ζημιών με ενίσχυση του προσωπικού του ΕΛΓΑ και να υπάρξει δέσμευση ότι οι αποζημιώσεις θα πληρωθούν κατά προτεραιότητα αναγνωρίζοντας έτσι την οξύτητα του προβλήματος.
4. Να σταματήσει επιτέλους «το θέατρο του παραλόγου» με την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ και να επισπευστούν οι σχετικές διαδικασίες, αφού η διάθεση του τελικού αρχείου των δηλώσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στον ΕΛΓΑ είναι βασική προϋπόθεση για να μπορούν να πληρωθούν οι αποζημιώσεις.
5. Να μελετηθούν από τον ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τους Δήμους, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικούς επιστήμονες τα μετεωρολογικά δεδομένα των συγκεκριμένων περιοχών και να εξεταστεί η χρησιμότητα πιθανής εγκατάστασης συστημάτων αντιπαγετκής προστασίας. Με βάση βέβαια τη μέχρι σήμερα υπάρχουσα εμπειρία από τη χρήση τέτοιων συστημάτων σε περιοχές όπου παράγονται εσπεριδοειδή, δεν πρέπει να καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες για την αποτελεσματικότητά τους.
6. Με πρωτοβουλία των Δήμων, των Συνεταιρισμών, των Ομάδων Παραγωγών και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον ΕΛΓΑ, τον ΕΛΓΟ και τα ερευνητικά ιδρύματα να επιλεγούν οι κατάλληλες ποικιλίες που μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στα μετεωρολογικά δεδομένα και το μικροκλίμα κάθε περιοχής και ασφαλώς να γενικευτεί η πιστοποίηση του πολλαπλασιαστικού υλικού. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στην αγορά των φυτών, καθώς και τη λειτουργία των φυτωρίων όπου ουσιαστικά οι αγρότες είναι ανυπεράσπιστοι.
7. Να υπογραφεί σύμφωνο του ΕΛΓΑ με τους Δήμους για τη μεταξύ τους συνεργασία για θέματα ασφάλισης της παραγωγής όπου μεταξύ των άλλων να προβλέπεται και η εγκατάσταση και λειτουργία σύγχρονου δικτύου μετεωρολογικών σταθμών σε κάθε Δήμο από όπου θα αντλεί τα μετεωρολογικά στοιχεία ο Οργανισμός.
8. Να γίνουν ρυθμίσεις των οφειλών των πληγέντων αγροτών προς το Δημόσιο, τους Οργανισμούς του και τους Δήμους.
9. Να γίνουν επιτέλους βελτιώσεις στους Κανονισμούς Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής και Ζωικού Κεφαλαίου με βάση και τις ανάγκες που προκύπτουν λόγω της κλιματικής αλλαγής, βελτιώσεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν το 2015 και κακώς ματαιώθηκαν ύστερα από τις βουλευτικές εκλογές και την αλλαγή Διοίκησης του ΕΛΓΑ.
10. Να αποδοθούν σταδιακά στον ΕΛΓΑ τα ποσά που η Πολιτεία οφείλει με βάση την πρόβλεψη του Νόμου 3877/2010 για χρηματοδότηση του Οργανισμού από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τις λειτουργικές του δαπάνες.

Από τον Βασίλη Έξαρχο*

* Ο Βασίλης Έξαρχος είναι πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass