Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία

Δημοσίευση: 03 Απρ 2021 15:40

Μικρή οδός που βρίσκεται κοντά στο πάρκο Ζαρμάνη-Καραθάνου και είναι κάθετη στις οδούς Σκουφά και Κουμουνδούρου.


Οφείλει το όνομά της στον οπλαρχηγό και Μακεδονομάχο Κωνσταντίνο Γαρέφη. Γεννήθηκε το 1874 στις Μηλιές του Πηλίου και ήταν απόγονος οικογένειας με καταγωγή από το Σούλι. Ο παππούς του κυνηγημένος από τον Αλή πασά κατέφυγε στις Μηλιές όπου και παντρεύτηκε. Ο πατέρας του Δημήτριος Γαρέφης ή Κατσούδας είχε πάρει μέρος και διακρίθηκε για την ανδρεία του στις επαναστάσεις του Πηλίου το 1874 και 1878.
Ακολουθώντας το παράδειγμα των προγόνων του και ο Κωνσταντίνος έδωσε τις δικές του μάχες για τον Ελληνισμό. Το 1905 ακολούθησε τον Κωνσταντίνο Μαζαράκη και ως υπαρχηγός με ορμητήριο το Βέρμιο πήρε μέρος στον Μακεδονικό αγώνα. Σύντομα όμως η δράση τους έγινε αντιληπτή και ο Μαζαράκης υποχρεώθηκε να διαλύσει το αντάρτικο σώμα του. Ο Γαρέφης όμως επέστρεψε στην περιοχή, οργάνωσε δικό του σώμα και συνέχισε την δράση του προστατεύοντας τους ελληνικούς πληθυσμούς.
Κύριοι αντίπαλοί του ήταν οι κομιτατζήδες Λούκας Ιβάνωφ Ποπώφ και Καρατάσος, τους οποίους ο Γαρέφης εντόπισε όταν εκείνοι κρυβόταν σε μια καλύβα στο χωριό Τσερνέσοβο Αριδαίας (σημερ. Γαρέφι). Τη νύχτα στις 23 Αυγούστου 1906 μπήκε στην καλύβα και σκότωσε τον Καρατάσο, ενώ τραυμάτισε βαριά τον Λούκα. Όμως κατά τη διάρκεια της συμπλοκής πληγώθηκε και ο ίδιος βαριά. Παρά το τραύμα του αρνήθηκε να φύγει από το πεδίο της μάχης, παρά μόνο όταν αυτή τελείωσε. Τρεις μέρες μετά θα πεθάνει και ο ίδιος εξαιτίας των τραυμάτων του και θα ταφεί στο χωριό Γραδέσνιτσα.
Επιμέλεια: Νίκος Τάχατος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass