«Σήμερον πάσα κτίσις αγάλλεται και χαίρει, ότι Χριστός Ανέστη…»

Δημοσίευση: 02 Μαϊ 2021 14:02

Από τη Χρυσούλα Χρ. Μότσιου – Τσανά,
δρ. Θεολογίας Α.Π.Θ.

Ποιος μπορεί να περιγράψει τη χαρά των μαθητών του Κυρίου μπροστά στην πιο χαρμόσυνη είδηση που άκουσε ποτέ ο κόσμος, για το ευαγγέλιο των ευαγγελίων, ότι «ἠγέρθη ὁ Κύριος ὄντως» (Λουκ. κδ΄34 );


Παρακολούθησαν όλη την πορεία Του προς το άχραντο Πάθος. Έζησαν από κοντά τον σταυρό και την ταφή Του με όλο τον πόνο και την απελπισία. Μέχρι το πρωί της πρώτης εκείνης χριστιανικής Κυριακής που άρχισαν να διαδίδονται οι ειδήσεις που μετέβαλλαν τελείως τη θλιβερή πραγματικότητα του θανάτου και επέβαλλαν το κράτος της ζωής!
«Ἠγέρθη ὁ Κύριος ὄντως»! Το είπαν οι άγγελοι στις μαθήτριες που επισκέφθηκαν τον τάφο για να προσφέρουν τα μύρα τους στον νεκρό «τῇ δέ μιᾷ τῶν σαββάτων ὄρθρου βαθέος ἦλθον ἐπί τό μνῆμα φέρουσαι … ἀρώματα…» (Λουκ. κδ΄1 ). Τον είδαν οι μυροφόρες καθώς επέστρεφαν για να αναγγείλουν το τρισμέγιστο γεγονός. Εκείνος τις χαιρέτησε και αυτές Τον προσκύνησαν και «ἐκράτησαν αὐτοῡ τούς πόδας». (Ματθ. Κη΄9). Τον είδε και η Μαρία η Μαγδαληνή, όταν πήγε μόνη της στον τάφο και μίλησε μαζί του. Τον είδαν οι δύο μαθητές προς Εμμαούς. Φανερώθηκε χωριστά και στον Σίμωνα Πέτρο. Κατόπιν το ίδιο βράδυ εμφανίσθηκε σε όλους μαζί τους μαθητές που έκπληκτοι Τον είδαν αναστημένο, νικητή του θανάτου, θριαμβευτή της ζωής. Και στη συνέχεια, για σαράντα ημέρες εμφανιζόταν και τους εξηγούσε τα μυστήρια της Βασιλείας Του, αποδεικνύοντας ότι είναι ζωντανός «ἐν πολλοῑς τεκμηρίοις» (Πράξ, α΄3).
«Ἠγέρθη ὁ Κύριος ὄντως»! Το διαβεβαιώνουν οι Άγιοι Απόστολοι, που δυσκολεύτηκαν αρχικά να δεχθούν την αλήθεια της αναστάσεως, στη συνέχεια όμως αφιέρωσαν τη ζωή τους στο κήρυγμα της αναστάσεως και στο τέλος μαρτύρησαν για την πίστη τους στον σταυρωθέντα και αναστάντα Λυτρωτή.
«Ἠγέρθη ὁ Κύριος ὄντως»! Το μαρτυρεί η Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων που για είκοσι αιώνες και πλέον προχωρά μέσα στους δρόμους της ιστορίας ματωμένη, αδικημένη, συκοφαντημένη, διαρκώς πολεμουμένη, αλλά πάντοτε θριαμβεύουσα! Είναι η Εκκλησία των κατακομβών, η εκκλησία των εκατομμυρίων μαρτύρων και νεομαρτύρων, η διωκόμενη και στη σύγχρονη εποχή με νέους, πιο σκληρούς διωγμούς στις χώρες με αθεϊστικά καθεστώτα και όχι μόνο. Που άντεξε όμως και αντέχει βγαίνοντας λαμπρότερη από τους διωγμούς της. Οι Νέρωνες και οι Διοκλητιανοί κάθε εποχής σβήνουν και μένει μόνο η αποτρόπαιη μνήμη τους. Όλες οι αντίθεες δυνάμεις, «οἱ πύλες τοῡ ἄδου», παρά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις τους δεν μπορούν να εκπορθήσουν την Εκκλησία, αλλά αντιθέτως συντρίβονται. Ειδικά στις μέρες μας είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ ο λόγος του διακεκριμένου Βυζαντινολόγου Σερ Στήβεν Ράνσιμαν ότι «ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της Ορθοδοξίας».
Ο διαχρονικός θρίαμβος της Εκκλησίας αποδεικνύει τη δύναμη της θείας κεφαλής της, του Κυρίου Ιησού Χριστού. Επειδή ο Χριστός ζει, γι΄αυτό ζει και η Εκκλησία Του! Επειδή ο Χριστός είναι αναστημένος, γι΄αυτό και η Εκκλησία Του είναι η Εκκλησία της αναστάσεως, που φωτίζει με το ανέσπερο φως της τα σκοτάδια του κόσμου!
Το ότι «Ἠγέρθη ὁ Κύριος ὄντως» το μαρτυρεί επιπλέον και ο κάθε αληθινός χριστιανός με την καινή και αναστημένη ζωή του, με τη φανερή ή την κρυμμένη αρετή του, με την υπερκόσμια πολιτεία του. Με ποιον τρόπο μπορεί ο αδύνατος άνθρωπος να νικά τα πάθη του, να μην επηρεάζεται από το κοσμικό πνεύμα, να αψηφά τον θάνατο, να θυσιάζεται για τους άλλους, να αγαπά τους εχθρούς του; Αυτά δεν κατορθώνονται μόνο ανθρωπίνως, αλλά με τη δύναμη του Χριστού. Ωστόσο, για να οδηγεί ο Χριστός σε καινούργια και αναστημένη ζωή δεν μπορεί παρά να είναι ο Ίδιος ζωντανός και αναστημένος. Ένας νεκρός δεν ανασταίνει νεκρούς. Ο Αναστημένος στους αιώνες Κύριος είναι Αυτός που ζωοποιεί τους γηγενείς, αναδεικνύει ουρανίους τους χοϊκούς και δίνει ζωή σε όσους ζουν στη χώρα και τη σκιά του θανάτου.
Όχι μόνο η προ είκοσι αιώνων μαρτυρία των Αγίων Αποστόλων, όχι μόνο η νικηφόρα πορεία της Εκκλησίας σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, αλλά και σήμερα η προσωπική εμπειρία του κάθε αγωνιζόμενου χριστιανού μέσα από κάθε είδους δυσκολίες και εμπόδια υπογραμμίζουν τη μεγαλύτερη, την παγχαρμόσυνη αλήθεια που συνταράζει τους ουρανούς, τη γη και τα καταχθόνια προκαλώντας συναισθήματα αγίας και ατελεύτητης χαράς σε κάθε θεοφιλή ψυχή ότι «Ἠγέρθη ὁ Κύριος ὄντως»!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass