ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2014 9:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:23

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Για βροχές ακούγανε, αλλά ιδιαίτερες βροχές δεν είδαν οι αγρότες του νομού Λάρισας, ενώ ήδη οι άνθρωποι του ΤΟΕΒ Πηνειού αρχίζουν να πιέζουν, κάνοντας καθημερινά το δρομολόγιο Περιφέρεια-Αποκεντρωμένη. Αν σκεφτεί κανείς ότι τις επόμενες μέρες όχι μόνο δεν προβλέπονται βροχές, αλλά θα υπάρξει και άνοδος της θερμοκρασίας, τότε πράγματι η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου αναμένεται δύσκολη. Για σήμερα Παρασκευή στη Θεσσαλία ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία σε άνοδο (31-33 βαθμούς Κελσίου). Από το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα ανεβαίνει σταδιακά και την Τρίτη ίσως ξεπεράσει τους 38 βαθμούς.

 

Συμψηφισμός

Δεν φθάνει που ορισμένοι αγρότες, ατύχησαν να έχουν τα αγροτεμάχιά τους κοντά στον ιστό της πόλης και θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σαν ιδιοκτήτες... πολυτελών εξοχικών (λόγω συντελεστή), κινδυνεύουν να μην εισπράξουν και την επιστροφή του ΦΠΑ, εφόσον το ΚΕΠΥΟ προχωρά αυτόματα στον συμψηφισμό των χρεών με τα οφειλόμενα.

 

Χρηματοδοτούν τους σπόρους

Πρόγραµµα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης χρηµατοδοτεί τις επενδύσεις στον τοµέα που αφορά φυτικούς σπόρους και πολλαπλασιαστικό υλικό. Πιο συγκεκριµένα, προβλέπονται ενισχύσεις που φτάνουν µέχρι το 65% της επιλέξιµης δαπάνης για επενδύσεις στον τοµέα που αφορά φυτικούς σπόρους και πολλαπλασιαστικό υλικό. Το πρόγραµµα ενίσχυσης αφορά όλους όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην επεξεργασία και την τυποποίηση σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού.

 

Βιομηχανική Ντομάτα

Με αυξητικούς ρυθμούς συνεχίζεται η συλλογή βιομηχανικής ντομάτας στις πρώιμες περιοχές του Νομού, ενώ σταδιακά και μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχει μπει σε κανονικούς ρυθμούς συλλογής (7-8 χιλ. τόνους ημερησίως) το σύνολο των περιοχών του νομού μας όπου καλλιεργείται η Βιομηχανική ντομάτα. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μια σαφή αυξητική τάση τόσο στη συνολική όσο και στη μέση αναμενόμενη ποσότητα συγκομιδής, επιβεβαιώνοντας και φέτος την κυρίαρχη θέση που έχει στη χώρα μας η θεσσαλική Βιομηχανική ντομάτα.

Όσον αφορά τη διεθνώς πλέον αναγνωρισμένη ποιότητα της ντομάτας μας προβλέπεται ίσως καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, γεγονός που εκτός των καιρικών συνθηκών οφείλεται στο επίπεδο τεχνογνωσίας και επιχειρησιακής ικανότητας των παραγωγών μας, καθώς και στον υψηλό βαθμό συλλογικής τους οργάνωσης. Προς την κατεύθυνση της διατήρησης μέχρι τέλους αυτής της ποιότητας κινείται και η απόφαση του Δ.Σ. του ΘΕΣΤΟ να πληρώνονται μεταφορικά στα Δ.Χ. φορτηγά αυτοκίνητα μόνο για την επιτρεπόμενη μεταφερόμενη ποσότητα, αποτρέποντας ή δυνατόν υπερβάσεις φόρτωσης που οδηγούν στην υποβάθμισή του. Ο ΘΕΣΤΟ προσδοκά να διακινήσει το 2014 περίπου 170 χιλ. τόνους προϊόντος, το οποίο θα διανεμηθεί στα κάτωθι συνεργαζόμενα εργοστάσια με τα οποία υπέγραψε σχετική σύμβαση: ΑΒΕΚ ΝΟΜΙΚΟΣ, AGROFARM-Λεβεντάκης, DEL MONTE, ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ-Λαδάς, ΚΩΠΑΪΣ, MAST FOODS, ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ. Τέλος, όσον αφορά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του 2015, αποφασίστηκε στην πρόσφατη Γ.Σ. να κινηθεί, εκτός της συμπλήρωσης των αναγκών σε στάγδην άρδευση και σε απόκτηση ίδιων μέσων παραγωγής από το ΘΕΣΤΟ (ψεκαστικά 3 τόνων και σκαλιστήρια 6 σειρών). Ενημέρωση και αιτήσεις πρόθεσης συμμετοχής στις συγκεκριμένες δράσεις γίνονται μέχρι τέλος Αυγούστου στα γραφεία του ΘΕΣΤΟ (Λ. Καραμανλή και Βιομηχανίας) στη Λάρισα.

 

 

Διεθνείς έπαινοι

για το ΘΕΣΓάλα

Συνεχίζονται τα αφιερώματα των διεθνών ΜΜΕ για τη δράση του ΘΕΣΓάλα στη Λάρισα, με επαινετικά σχόλια για το εγχείρημα των αγελαδοτρόφων, με το πιο πρόσφατο το ρεπορτάζ του Reuters, το οποίο αναδημοσίευσαν οι New York Times και αρκετές ελληνικές εφημερίδες και ιστοσελίδες. Το Reuters αναφέρει στον τίτλο του: «ΘΕΣ Γάλα-μια καινοτομία που βάζει τέλος στους μεσάζοντες», αναλύοντας στη συνέχεια την αξιέπαινη προσπάθεια του μικρού συνεταιρισμού στη Λάρισα που πουλά σε αυτόματους πωλητές φρέσκο γάλα, βάζοντας τέλος στους μεσάζοντες, που αποτελούν ένα γραφειοκρατικό σύστημα που καταστέλλει την καινοτομία και ενθαρρύνει τη διαφθορά», επιδοκιμάζουν το πρακτορείο Reuters. Τι είναι οι μεσάζοντες; Για το Reuters, αλλά και για την κοινή λογική, είναι τα... παράγωγα ενός αναποτελεσματικού και γραφειοκρατικού συστήματος που αντί να κόβει τα χέρια της διαφθοράς, τα ταΐζει. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης γάλακτος στη Λάρισα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο ρίχνει φως στη δράση των μεσαζόντων στην Ελλάδα, αλλά και τις κινήσεις των πολιτών για να κόψουν το... κακό από τη ρίζα του. Το Reuters υποστηρίζει ακόμη πως «στην Ελλάδα γίνεται καθημερινός πόλεμος με τους μεσάζοντες», αναφέρεται στα κινήματα με τις πατάτες και το γάλα και καταλήγει στο συμπέρασμα πως ό,τι «δεν κατάφερε η Τρόικα για τους μεσάζοντες, το πέτυχε ο τοπικός αυτός Συνεταιρισμός».

 

Εργαστήριο Μαρμελάδας

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, όπως και οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας, διακρίνονται για τις αξιέπαινες δράσεις τους, τις οποίες πολλές φορές παρουσιάζουμε, με την ελπίδα ότι και κάποιοι δικοί μας Συνεταιρισμοί θα τις υλοποιήσουν ή θα τις στηρίξουν. Αυτό το καλοκαίρι η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας στήνει τέσσερα εργαστήρια παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων στην αυλή του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης, με στόχο την διάδοση ντόπιων συνταγών και τεχνικών παρασκευής που ξεχάστηκαν στο πέρασμα του χρόνου, χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες από αγροτικά προϊόντα που παράχθηκαν στον τόπο μας. Το πρώτο εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 Αυγούστου, από τις 18:00 μέχρι αργά το βράδυ και θα αφορά την παρασκευή μαρμελάδας ροδάκινου. Όσες και όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν πως γίνεται αυτή η γλυκιά συνταγή και παράλληλα να προμηθευτούν για τον χειμώνα την απαραίτητη ποσότητα μαρμελάδας, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή χρησιμοποιώντας τις γνωστές σε όλους φόρμες παραγγελιών προϊόντων «Χωρίς Μεσάζοντες». Τα ροδάκινα (210 κιλά) θα διατεθούν δωρεάν από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κάτω Αγ. Ιωάννη. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει οπωσδήποτε να δηλώσουν συμμετοχή και να προσκομίσουν τα απαραίτητα υλικά (γυάλινα βαζάκια του μισού λίτρου με καινούργια καπάκια και ζάχαρη). Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσουν τα εργαστήρια «Μάθε να κάνεις»: Τσατσιμπέλι, Σάλτσα Ντομάτα και Ποντιακό Τουρσί.

 

Σχόλιο

Σήμερα το πρωί πιστώνονται οι λογαριασμοί των 60.912 δικαιούχων κτηνοτρόφων της εξισωτικής του 2013. Η πληρωμή αφορά περίπου το 70% του συνολικού ποσού των 73 εκατ. ευρώ και 60.912 δικαιούχους κτηνοτρόφους. Τα ποσά αναμένεται να είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με τις αντίστοιχες πληρωμές της πρώτης δόσης του 2012. Η μείωση των ποσών που θα βρεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα οφείλεται εν μέρει στη μείωση των εκτάσεων των επιλέξιμων βοσκοτόπων.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass