Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2021 15:26

Οδός διπλής κατευθύνσεως που ξεκινά από τον κυκλικό κόμβο μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Αχιλλίου και εκτείνεται ως τον κυκλικό κόμβο στην έξοδο της πόλης προς Κοζάνη.


Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν αθλητής, ιατρός και πολιτικός, που γεννήθηκε στην Κερασίτσα του νομού Αρκαδίας το 1912. Σπούδασε Ιατρική στη σχολή των Αθηνών και είχε ειδίκευση στη γυναικολογία. Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και είχε πανελλήνιες και βαλκανικές νίκες, ενώ κατείχε για 23 χρόνια το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος με επίδοση 7,37 μέτρα. Το 1950 έγινε υφηγητής στο τμήμα Μαιευτικής - Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πήρε μέρος στις εκλογές του Οκτωβρίου 1961 και εξελέγη βουλευτής με το κόμμα Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ), ενώ υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της «Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη». Τον Απρίλιο του 1963, παρά την απαγόρευση της αστυνομίας, διοργάνωσε την 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βάδισε μόνος του μέχρι τελικά να συλληφθεί.
Στις 22 Μαΐου 1963, βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής σε συγκέντρωση που είχε προγραμματίσει η επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. Στην ίδια περιοχή όμως είχαν συγκεντρωθεί και άτομα που διαφωνούσαν μαζί του και τελικά εν μέσω προπηλακισμών ολοκλήρωσε την ομιλία του. Στη συνέχεια, μαζί με άλλα άτομα, ενώ πήγαινε προς του ξενοδοχείο που έμενε δέχτηκε επίθεση από άτομα που επέβαιναν σε τρίκυκλη μοτοσικλέτα. Χτύπησαν τον Λαμπράκη με λοστό στο κεφάλι και προσπάθησαν να φύγουν, αλλά χάρη στις προσπάθειες ενός φίλου του ακινητοποιήθηκαν και τελικά συνελήφθησαν.
Ο Λαμπράκης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο θανάσιμα τραυματισμένος, και τέσσερις μέρες μετά, στις 26 Μαΐου θα χάσει τη ζωή του.
Η δολοφονία του προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση στη χώρα και επιτάχυνε τις πολιτικές εξελίξεις.
Επιμέλεια: Νίκος Τάχατος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass