EΠΙΣΤΟΛΕΣ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2021 15:29

Ταφή μετ’ εμποδίων, εξαιτίας


της «αθάνατης» γραφειοκρατίας
Αγαπητή «Ελευθερία»,
Η οικογένεια του Γ. Αλεξόπουλου αισθάνεται την ανάγκη αφενός να ενημερώσει την τοπική κοινωνία της πόλης μας και αφετέρου να επισημάνει και να αφήσει στην κρίση των αναγνωστών τη συμπεριφορά και τη στάση του Ληξιαρχείου Λάρισας. Έτσι βάζοντας στην άκρη τον πόνο και τη θλίψη μας για τον χαμό της αγαπημένης μας κόρης, αδερφής, ανιψιάς και ξαδέρφης, που απεβίωσε σε ηλικία 51 ετών την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, σας παραθέτουμε εν συντομία όλα όσα διαδραματίστηκαν την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό του Αγ. Αχιλλίου.
Μετά την ανακοίνωση του χαμού της από το νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας της, ξεκινήσαμε όλες τις διαδικασίες για την οργάνωση και την τέλεση της ταφή της. Όλα εξελίχθηκαν κανονικά και η κηδεία ορίστηκε για την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στις 12.30 μ.μ. στον Ιερό Ναό του Αγ. Αχιλλίου. Ειδοποιήθηκαν οι συγγενείς, οι οποίοι ξεκινώντας και από άλλες πόλεις της Ελλάδας έφθασαν στον Ναό για να πουν το τελευταίο αντίο στο αγαπημένο μας πρόσωπο. Όμως όταν ο υπάλληλος του Γραφείου Κηδειών απευθύνθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Ληξιαρχείο για να παραλάβει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου και την άδεια ταφής, ενημερώθηκε ότι είχε πέσει το ηλεκτρονικό σύστημα και δεν μπορούσε να εκδοθεί ηλεκτρονικά η άδεια ταφής, επομένως δεν μπορούσε να γίνει και η ταφή της νεκρής. Και από εκεί ξεκινά η απίστευτη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία όλων μας. Απευθυνθήκαμε στον Δήμαρχο, ο οποίος πρότεινε να δοθεί χειρόγραφα το πιστοποιητικό και η άδεια ταφής και όταν αποκατασταθεί το σύστημα να εκδοθούν και ηλεκτρονικά. Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες του δημάρχου κ. Καλογιάννη, ο οποίος κινητοποίησε ακόμη και τη νομική υπηρεσία του Δήμου, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί μία λύση. Η μόνη απάντηση ήταν ότι στην Εγκύκλιο δηλώνεται ρητά ότι μόνο ηλεκτρονικά μπορεί να εκδοθεί το πιστοποιητικό. Φτάσαμε στο σημείο να μιλήσουμε ακόμη και με το Υπουργείο Εσωτερικών. Δυστυχώς τίποτα δεν μπόρεσε να κάμψει τη γραφειοκρατία του συστήματος. Στο μεταξύ η σορός βρισκόταν στον ναό, οι συγγενείς προσέρχονταν και ο ιερέας δεν μπορούσε να ξεκινήσει την εξόδιο ακολουθία χωρίς την άδεια ταφής. Ευτυχώς μετά από παρέμβαση του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λάρισας Ιερώνυμου, παρακάμφθηκε αυτό το εμπόδιο και η εξόδιος ακολουθία έγινε κανονικά. Τι ακολούθησε όμως; Ένα τρισάγιο που τελέστηκε στον κενό τάφο, η σορός μεταφέρθηκε πάλι στο ψυγείο όπου παρέμεινε μέχρι το απόγευμα, όταν ενημερωθήκαμε ότι το σύστημα λειτούργησε και επανήρθαμε ελάχιστοι συγγενείς στο Κοιμητήριο για να ολοκληρωθεί επιτέλους η ταφή του αγαπημένου μας προσώπου.
Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως και αναγνωρίζουμε τους περιορισμούς που ο νόμος θέτει στους δημόσιους υπαλλήλους. Όμως αδυνατούμε να καταλάβουμε ότι μπροστά στον ανθρώπινο πόνο και την ανθρώπινη θλίψη ο υπάλληλος δεν τολμά να ελιχθεί και να παραμερίσει τον τύπο έναντι της ουσίας, που στην προκείμενη περίπτωση αφορούσε τον τραγικό περιστατικό του θανάτου ενός ανθρώπου. Η ανάλγητη αυτή συμπεριφορά μάς πόνεσε και μας εξόργισε περισσότερο όταν πληροφορηθήκαμε ότι σε αντίστοιχη περίπτωση σε άλλη πόλη ο ληξίαρχος δέχθηκε την παρέμβαση του Δημάρχου και δόθηκε η χειρόγραφη βεβαίωση για να ολοκληρωθεί κανονικά η διαδικασία της ταφής.
Ευτυχώς που συναντήσαμε την ανθρωπιά στο πρόσωπο του σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμου, που με δική του παρέμβαση τελέστηκε κανονικά η εξόδιος ακολουθία. Ως οικογένεια τον ευχαριστούμε θερμά και δημόσια για την πράξη του αυτήν.
Και αν δημοσιοποιούμε σήμερα αυτήν την προσωπική μας περιπέτεια, είναι για να βοηθήσουμε μήπως δεν επαναληφθεί στο μέλλον κάτι αντίστοιχο για κάποια άλλη οικογένεια.
Με εκτίμηση οικ. Γ. Αλεξόπουλου

 

Το ΔΩΛ για συναυλία και αμοιβές μαέστρων
Αξιότιμε κε διευθυντά
Σε απάντηση της επιστολής του κου Δ. Καραμανώλη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελευθερία» με τίτλο «Διακρίσεις ενόψει επικείμενων προσλήψεων», σας γνωστοποιούμε τα εξής:
Η συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ, ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τη 15η Ιουνίου 2021 και συμπεριλαμβάνεται στη σύμβαση των μαέστρων για την καλλιτεχνική περίοδο 2020-21 που έληξε στις 30 Ιουνίου όπως ορθώς αναφέρεται στην επιστολή.
Επομένως η διεύθυνση της συναυλίας από τους συγκεκριμένους μαέστρους είναι υποχρέωσή τους από την προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο, έχει ήδη αμειφθεί και δεν έρχεται σε σύγκρουση με την εκκρεμότητα της κρίσης τους από την τριμελή επιτροπή για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο, 2021-22.
Αυτά όσον αφορά στο πρακτικό μέρος, διότι όσον αφορά στο ηθικό μέρος για το οποίο ο γράφων προβληματίζεται, μετά από ενάμιση χρόνο «παγώματος» τέτοιων εκδηλώσεων, το φιλόμουσο κοινό της Λάρισας περιμένει με δίψα την επανεκκίνηση. Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας θα τιμήσει το κοινό του προσφέροντας μια εξαιρετική συναυλία.
Α. Αλεξίου
Διευθυντής ΔΩΛ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass