Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2021 19:45

Μετά την παταγώδη κατάρρευση της κραταιάς Σοβιετικής Ενώσεως, αναδείχθηκε μία και μοναδική υπερδύναμη. Αυτή των Ην. Πολιτειών της Αμερικής. Όλοι πίστεψαν τότε, ότι θα επικρατήσει πλέον η Pax Americana. Αλλά η μεγάλη αυτή δημοκρατική συμπολιτεία, γρήγορα ξόδεψε μεγάλο κεφάλαιο της ισχύος και της δημοφιλίας της σε ανόητες ενέργειες. Οι επεμβάσεις στη Σερβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στο Κουβέιτ, στη Λιβύη, χώρια από τις ζωές και τις τεράστιες δαπάνες που τους κόστισαν, κανένα ουσιαστικό όφελος δεν επέφεραν. Η Σερβία πρόσκειται προς τη Ρωσία. Από το Αφγανιστάν έφυγαν πρόσφατα, παραδίδοντας την εξουσία στους Ταλιμπάν που πήγαν να διώξουν. Η Λιβύη μετά την εξόντωση του Καντάφι είναι μία καθημαγμένη χώρα μετά από έναν 8/ετή εμφύλιο πόλεμο, κομμένη στα δύο και που έδωσε την ευκαιρία στους Ρώσους να βάλουν πόδι εκεί και στην Τουρκία να στείλει στρατό υπό το πρόσχημα της ειρηνευτικής δύναμης, ο οποίος στην ουσία είναι στρατός κατοχής. Στο Ιράκ οι Αμερικανοί δαπάνησαν 3 τρισ. δολάρια για να ελέγξουν τη χώρα αυτήν και εκείνο που πέτυχαν ήταν να δώσουν επιρροή στους Ιρανούς, δεδομένου ότι τα 3/4 των Ιρακινών είναι σιίτες όπως και οι Ιρανοί.


Ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν σουνίτης, ήλεγχε το Ιράκ και ήταν εχθρικός προς το Ιράν. Οι Αμερικανοί βάλθηκαν να τον εξοντώσουν και έκαναν «μια τρύπα στο νερό». Αυτά έκανε η μεγάλη αυτή δύναμη μέχρι τώρα. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου τους, σηματοδοτούν ότι πήραν, επιτέλους, το μάθημά τους, που σημαίνει: τέρμα οι στρατιωτικές επεμβάσεις. Ίσως να κατάλαβαν ότι οι λαοί δεν κατακτώνται με στρατιωτικά μέσα, αλλά με οικονομικά, ιδεολογικά και πολιτικά.
Η Ρωσία που πλέον πορεύεται μόνη της, χωρίς τις χώρες που μαζί αποτελούσαν τη Σοβιετική Ένωση, εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη. Διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο που παράγει μόνη της, έχει την τεχνογνωσία και ακολουθεί τις εξελίξεις στον στρατιωτικό τομέα και είναι πυρηνική δύναμη του επιπέδου των Η.Π.Α.. Εξάλλου, διαθέτει τεράστιο πλούτο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο που χρειάζεται η Ευρώπη και μεγάλα αποθέματα μεταλλευμάτων. Δικαιολογημένα υπολογίζεται στις πολύ μεγάλες παγκόσμιες στρατιωτικές δυνάμεις, χωρίς να είναι παγκόσμια οικονομική δύναμη. Όποιος λοιπόν αποτολμήσει να αναμετρηθεί μαζί της, θα πρέπει να σκεφτεί ότι μπορεί να γίνει πρόξενος του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ρωσία ως μεγάλη στρατιωτική δύναμη, επιζητεί την επέκταση του ζωτικού της χώρου. Κατέλαβε την Κριμαία που ανήκε στην Ουκρανία. Κατέχει την Ανατολική Ουκρανία, όπου βρίσκεται η βιομηχανική καρδιά της χώρας αυτής. Παγίωσε τη θέση της στη Συρία. Οι επεμβάσεις της πάντως, έγιναν σε χώρες εκτός ΝΑΤΟ.
Ο κοιμώμενος δράκος της Ασίας, η Κίνα, που από το 1949 και μετά έγινε κομμουνιστική χώρα, δοκιμάστηκε επί εποχής Μάο με την πολιτιστική επανάσταση και πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τότε. Μετά τον θάνατο του Μάο, ο παραγκωνισμένος αντιπρόεδρος του κόμματος Ντέγκ Χσιάο Πιν, κυβερνώντας από τα παρασκήνια, έδωσε νέο προσανατολισμό στην οικονομία. Απελευθέρωσε τις οικονομικές δυνάμεις της χώρας, δίνοντάς τους κατεύθυνση προς την ελεύθερη οικονομία. Έκτοτε η Κίνα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, κατέχοντας ήδη τη δεύτερη θέση στον κόσμο και οδεύει ακάθεκτοι προς την πρώτη θέση. Η Κίνα έγινε το εργαστήριο του κόσμου, χάρη στην εργατικότητα και πειθαρχία του λαού της, ο οποίος φέρει στο DNA του ένα πολιτισμό χιλιετηρίδων.
Η Κίνα εργάζεται σιωπηρά, αποφεύγει μέχρι τώρα τις στρατιωτικές επεμβάσεις και διεισδύει όπου μπορεί με οικονομικά μέσα. Έτσι, διευρύνει τον ζωτικό της χώρο σε πολλές ασιατικές και αφρικανικές χώρες. Ανέπτυξε την υψηλή τεχνολογία σε βαθμό που τείνει να φτάσει και να ξεπεράσει τις ΗΠΑ. Σε αυτό βοήθησαν και οι ΗΠΑ που τους παραχώρησαν την υψηλή τεχνολογία στο πιάτο, μεταφέροντας τις εταιρείες τους εκεί, λόγω χαμηλού κόστους. Έτσι, επαληθεύεται το ρηθέν, ότι ο "καπιταλιστής" μπορεί να πουλήσει το σκοινί που θα τον κρεμάσουν». Ισχυροποιείται, τέλος, η Κίνα στον στρατιωτικό τομέα και σε λίγο θα είναι ισάξια των ΗΠΑ.
Περιφερειακές δυνάμεις υπάρχουν, οι οποίες δημιουργούν εντάσεις και εγκυμονούν κινδύνους ανάφλεξης με απρόβλεπτες συνέπειες. Μία από αυτές είναι η Τουρκία που προσπαθεί να ελέγξει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και απειλεί την ειρήνη. Για να το επιτύχει θα πρέπει πρώτα να περάσει από το εμπόδιο που λέγεται Ελλάδα και κάνει όποια καταστρατήγηση του διεθνούς δικαίου μπορεί να φανταστεί ο καθένας.
Το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν, έχει διακηρύξει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να εξαφανισθεί ως κράτος. Προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά κι αυτό εγκυμονεί κινδύνους, επειδή το Ισραήλ νιώθοντας ότι απειλείται, μπορεί να προβεί σε προληπτικά μέτρα κατά του Ιράν.
Η Ινδία και το Πακιστάν που ανήκουν στις πυρηνικές δυνάμεις βρίσκονται σε αντιπαλότητα εδώ και 10/ετίες με κίνδυνο συγκρούσεις μεταξύ τους, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ο θερμοκέφαλος ηγέτης της Β. Κορέας, νιώθοντας ότι απειλείται αυτός και το καθεστώς του, εξοπλίζεται, πιθανόν διαθέτει και πυρηνικά και απειλεί τους γείτονές του.
Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος απορρέει από μία ενδεχόμενη σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας, που μοιραία θα συμπαρασύρει κι άλλες χώρες, με ολέθρια αποτελέσματα για ολόκληρο τον πλανήτη. Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός, επειδή η Κίνα δήλωσε ότι την επόμενη 5/ετία θα καταλάβει την Ταϊβάν, διότι είναι δικό της έδαφος. Οι Αμερικανοί από την άλλη πλευρά, δήλωσαν ότι αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή, που η υπέρβασή της σημαίνει πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Ήδη οι Αμερικανοί έχουν στρέψει την προσοχή τους εκεί και ετοιμάζονται για το χειρότερο. Γι’ αυτό άλλωστε συγκροτήθηκε και η τριμερής συμμαχία AUKUS (Αυστραλίας-Ην. Βασιλείου-ΗΠΑ).
Η Ευρώπη, ως συνολική οικονομική δύναμη είναι μεγάλη, αλλά ως στρατιωτική ανύπαρκτη. Επί 75 χρόνια είχε συνηθίσει να βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ. Τώρα οι Αμερικανοί έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη Ν.Α. Ασία. Η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης, η Γερμανία, ενδιαφέρεται να τα έχει καλά με όλους και να κάνει business. Διαθέτει ελάχιστα για στρατιωτικές δαπάνες και αν δεν θέλει η Γερμανία, δεν γίνεται τίποτε στην Ευρώπη. Η δεύτερη σε ισχύ Γαλλία, είναι πολύ μικρή να αναμετρηθεί με τη Ρωσία, σε περίπτωση γενικής σύρραξης. Αν, ο μη γένοιτο, υπάρξει πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όπως είναι σήμερα η στρατιωτική-αμυντική κατάσταση στην Ευρώπη, θα είναι εύκολη λεία για την πανίσχυρη στρατιωτικά Ρωσία.
Φαίνεται ότι οι άνθρωποι έχουν βάλει ως στόχο, να καταστρέψουν οπωσδήποτε αυτόν τον όμορφο πλανήτη.

Από τον Σωτήρη Απ. Παπαποστόλου,
συνταξιούχο δασοπόνο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass