Το δίδαγμα της ζωής... του Μίκη Θεοδωράκη

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2021 15:10

Από τον Κων/νο Τσιρονίκο

Οι πρωτόγνωρες εκδηλώσεις μνήμης και αγάπης του επεφύλαξε ο λαός μας στον μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη ήταν απ’ τις μεγαλύτερες τιμές, που αποδόθηκαν ποτέ σε Έλληνα δημιουργό και πατριώτη. Στις ασυναγώνιστες συνθέσεις του και στα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, που με περίσσιο πάθος και επιμονή υπηρέτησε.
Γι’ αυτές τις αξίες αγωνίστηκε άκαμπτα ο παγκόσμιος μουσουργός μέσα από προσωπικές κακουχίες υποταγμένες στη θέληση και στην αλύγιστη επιμονή της υλοποίησης αυτών. Αρχές που υποστήριξε ειρηνικά με τον δυνατό λόγο του μέχρι την ημέρα της εκδημίας του και θα υποστηρίζει εσαεί με τα διαχρονικά παγκοσμίως τραγούδια του, προσφέροντας ελπίδα αναστάσεως και λευτεριάς στον φτωχό και καταπιεσμένο κόσμο.
Αυτή είναι η μεγάλη του προσφορά στον πολιτισμό και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των λαών στην προσήλωσή τους στον διαρκή αγώνα για έναν κόσμο καλύτερο και δικαιότερο, όπου οι δυνάστες και οι καταπιεστές δε θα έχουν καμία θέση.
Γι’ αυτές τις αρετές του ειρηνικού ξεσηκωμού και της πάλης, μέσα από την τέχνη και τους προσωπικούς του αγώνες, τίμησε ο ελληνικός λαός τον μύστη του μουσικού μας πολιτισμού και τον οραματιστή των υψηλών ιδανικών, που μπορούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Και οι εκδηλώσεις αυτές ήσαν πολυάνθρωπες, ελεύθερες και ειρηνικές σαν τις αξίες που υπηρετούσε μέσα απ’ τις ασυναγώνιστες δημιουργίες του.
Οι μουσικές συνθέσεις του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη θα ακτινοβολούν εσαεί, γιατί ο χρόνος δεν θα μπορέσει να τις οξειδώσει, διότι είναι φτιαγμένες από τα ευγενή στοιχεία όλων των ειδών της ελληνικής μουσικής: της δημοτικής, της βυζαντινής, της λαϊκής, της ρεμπέτικης... Αυτές γέννησαν μέσα από τη μουσική του μαεστρία το διεθνούς εμβέλειας πολιτισμικό του κατασκεύασμα. Αυτό, που καλλιτέχνησε μελωδικά το περιεχόμενο των ποιημάτων των μεγάλων μας δημιουργών και το μετέτρεψε σε ωδές, που υμνούν την ελευθερία, την αγάπη, τον έρωτα, την ειρηνική πάλη για ένα καλύτερο αύριο, αλλά και σε συνθέσεις που αναθεματίζουν την ξενιτιά, την αρρώστια, τον θάνατο, τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς καταπιεστικών και δολοφονικών πράξεων...
Το παγκόσμιο κύρος της μουσικής, του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, έχει μεγαλώσει την ιστορία της πατρίδας μας και την έκανε γνωστή απ’ άκρη σ’ άκρη της γης, ταξιδεύοντάς την με τον « Ζορμπά».
Είμαι πεπεισμένος ότι οι αξίες για τις οποίες αγωνίσθηκε και τις οποίες υπηρετεί η μουσική του θα μείνουν ανεξίτηλες στην εθνική και διεθνή μνήμη. Καντήλι αναμμένο, φως ανέσπερο που θα φωτίζει και θα διδάσκει τις επερχόμενες γενιές, ότι ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος μέσα από τις πολιτισμικές δημιουργίες και τους ανυποχώρητους ειρηνικούς αγώνες. Όπως ακριβώς ήταν και όλη η ζωή του: ειρηνική, αγωνιστική, δημιουργική και πατριωτική.
Αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα της ζωής του δημιουργού της «Ρωμιοσύνης» και στ’ αχνάρια αυτού πρέπει να περπατάμε, αν θέλουμε να φανούμε αντάξιοι της πολιτισμικής κληρονομιάς που μας άφησε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass