Ιστορικό λάθος

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2021 13:30

Είναι γενικά παραδεκτό και ιστορικά αποδεδειγμένο πως όλοι οι λαοί στην ιστορική τους διαδρομή, λίγες είναι οι στιγμές που καλούνται να πάρουν πολύ σημαντικές αποφάσεις που δύνανται να σημαδέψουν τη μελλοντική τους πορεία.


Σε ό,τι αφορά στον Ελληνικό λαό τέτοιες ήταν η απόφαση για Επανάσταση το 1821, η συμμετοχή μας στους Βαλκανικούς πολέμους, η συμμετοχή μας με τους δυτικούς συμμάχους και νικητές στους δύο Παγκοσμίους πολέμους, η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η είσοδος στην ΟΝΕ. Όλες ήταν αποφάσεις μέγιστης σπουδαιότητας που σημάδεψαν και εξακολουθούν να σημαδεύουν και τώρα την πορεία του λαού και της χώρας.
Βιώνοντας σήμερα ο Ελληνικός λαός τη μετά τα μνημόνια εποχή, όπου γνώρισε μεγάλες στερήσεις και εισοδηματικές περικοπές και πριν ανακτήσει τις ισορροπίες του, βρίσκεται απέναντι σε μία γείτονα χώρα που ούτε λίγο, ούτε πολύ διεκδικεί εθνικά εδάφη, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, επιδιώκει αναθεώρηση των υφιστάμενων συνθηκών και όλα αυτά στο πλαίσιο νεοοθωμανικών ονείρων και σχεδίων.
Η χώρα μας απέναντι σε αυτήν την κατάσταση ασκώντας κατά κύριο λόγο πολιτική κατευνασμού, προσπαθεί με συνεχή επίκληση του Διεθνούς Δικαίου να διαχειριστεί με ψυχραιμία τις συνεχείς προκλήσεις, παραβάσεις και παραβιάσεις της γειτονικής χώρας στον αέρα και τη θάλασσα. Υπάρχει όμως η πανάρχαια ρήση που λέει πως πραγματικά δικό σου είναι μόνο αυτό που μπορείς να υπερασπιστείς αποτελεσματικά και που ισχύει ακόμη και σήμερα και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Ελληνικός λαός. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο στη συντριπτική του πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων και κυρίως της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού βεβαίως από το υστέρημά του. Γνωρίζει βεβαίως πως υπάρχουν και άλλες ανάγκες και προτεραιότητες, κυρίως στους τομείς υγείας και παιδείας, όμως κρίνει ότι η σπουδαιότερη όλων είναι η κατοχύρωση του αισθήματος της απόλυτης εθνικής ασφάλειας διότι κανένας λαός δεν μπορεί να προοδεύσει όταν δεν αισθάνεται ασφαλής. Έτσι πολύ σωστά και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η Κυβέρνηση της ΝΔ από το 2015 και δώθε αποφάσισαν την ενίσχυση των Ε.Δ. με την αναβάθμιση των 83 αεροσκαφών F-16 σε VIPER και την αγορά των αεροσκαφών RAFALE. Μέγιστη όμως απόφαση όλων, δεν μπορεί παρά να θεωρείται η Ελληνογαλλική συμφωνία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.
Ιδιαίτερη σίγουρα βαρύτητα προσδίδει στην εν λόγω συμφωνία, πέρα από την προμήθεια των υπερσύγχρονων φρεγατών BELHARRA που καθιστούν το Π.Ν. κυρίαρχο στη θάλασσα του Αιγαίου, η πρόβλεψη αμυντικής αρωγής σε περίπτωση επίθεσης στην επικράτεια ενός εκ των δύο μερών από τρίτον. Και όμως αυτή ακριβώς η πρόβλεψη της συμφωνίας δεν αξιολογήθηκε σωστά από τη μείζονα αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλά και του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25. Λησμονώντας ασφαλώς όλοι τους πως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, προσπάθησαν στη Βουλή να ακυρώσουν στο σύνολό της τη συμφωνία και όχι να εστιάσουν την κριτική τους σε κάποια ίσως αμφιλεγόμενα σημεία και την καταψήφισαν στο σύνολό της. Αποδείχθηκε έτσι για άλλη μία φορά πως οι πολιτικοί τακτικισμοί και οι κομματικές σκοπιμότητες υπερισχύουν της φρόνησης και του ορθολογισμού και οδηγούν σε λανθασμένες αποφάσεις. Μήπως δεν έκανε λάθος η ΝΔ όταν ως αντιπολίτευση καταψήφιζε τη συμφωνία των Πρεσπών που τώρα ως Κυβέρνηση επιζητά την πιστή εφαρμογή της; Μήπως δεν γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι αν ξανά γίνει Κυβέρνηση θα εφαρμόζει επακριβώς την Ελληνογαλλική συμφωνία; Κι όμως παρότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά πώς θα την εφαρμόσει και πως η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κόμματός του ήταν οπαδοί του πάλαι ποτέ πατριωτικού ΠΑΣΟΚ, που νοιαζόταν για τη θωράκιση της χώρας και συνηγορούσε ανενδοίαστα στην αγορά του αιώνα από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, καταψήφισε τη συμφωνία δυσαρεστώντας τους και ικανοποιώντας μία μικρή μειοψηφία του κόμματος. Πρόκειται ασφαλώς για ένα ιστορικό λάθος.
Ένα λάθος που οι επιπτώσεις που θα έχει στην παραπέρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ακόμη άγνωστες, γιατί η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας είναι πολύ σοβαρά πράγματα που δεν σηκώνουν πειραματισμούς και ακροβασίες.

Από τον Θανάση Μπρισίμη,
σμήναρχο ε.α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass