Να κάνουμε την 5η Δεκεμβρίου γιορτή της Δημοκρατίας

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2021 15:05

Από τον Βασίλη Έξαρχο, πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ

Η είδηση για «υποτροπή του βασικού προβλήματος υγείας» της Φώφης Γεννηματά έπεσε σαν κεραυνός και συντάραξε όχι μόνο τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και την ελληνική κοινωνία. Το ισχυρό σοκ προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης προς τη Φώφη, την άξια και στοργική μητέρα και σύζυγο, τη μαχητική αγωνίστρια πολιτικό, την πολιτικό με αποδεδειγμένο ήθος και ευγένεια ψυχής, την πολιτικό που με μεγάλη υπομονή και επιμονή προσπάθησε και προσπαθεί πάντα για την ενότητα στην παράταξη και τη συνεννόηση στην πολιτική ζωή της χώρας για τα μείζονα θέματα εθνικής σημασίας.
Είναι αυτονόητες οι ευχές όλων μας να νικήσει και σε αυτήν την κορυφαία μάχη. Έχω ενστερνιστεί πλήρως το απολύτως σαφές μήνυμά της ότι η Δημοκρατική Παράταξη για να προχωρήσει μπροστά, για να γίνει ξανά πρωταγωνίστρια χρειάζεται προοδευτική ταυτότητα, ενότητα και αυτόνομη πορεία.
Γνωρίζω πολύ καλά, αφού είχα την εξαιρετική τιμή να είμαι ένας από τους άμεσους συνεργάτες της, ότι αυτό το τρίπτυχο προσπάθησε να υπηρετήσει με όλες της τις δυνάμεις παρά τα εμπόδια και απ’ έξω, αλλά και μέσα από την Παράταξη και για την αντιμετώπιση των οποίων επιστράτευσε όλες τις ανθρώπινες αντοχές της γιατί δεν ήθελε να αποτύχει το εγχείρημα της δημιουργίας της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.
Η μη συμμετοχή της Προέδρου στη διαδικασία της εκλογής της ηγεσίας άλλαξε τα δεδομένα. Ύστερα από τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και της αρμόδιας επιτροπής για την έγκριση των υποψηφιοτήτων, εισερχόμαστε στην τελική, πιο κρίσιμη και ουσιαστική φάση των διαδικασιών εκλογής ηγεσίας. Είναι ευθύνη όλων των υποψηφίων, αλλά και όλων μας με τις συμπεριφορές και τις πρακτικές μας να εγγυηθούμε ότι για άλλη μία φορά μπορούμε να λειτουργήσουμε με βάση δημοκρατικές αρχές, καθαρούς κανόνες και απόλυτη διαφάνεια. Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει πλέον να κερδίσουμε είναι η πολύ μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές και βασική προϋπόθεση για αυτό είναι να επικρατήσει κλίμα ενότητας και να κατανοήσουμε ότι πορευόμαστε προς μία κορυφαία δημοκρατική πολιτική διαδικασία και όχι προς εμφύλιο πόλεμο και μάχες χαρακωμάτων, όπως πολλοί εκτός παράταξης επιθυμούν.
Βασική μας επιδίωξη πρέπει να είναι να προσθέσουμε δυνάμεις, να αφαιρέσουμε αδυναμίες, να αποφύγουμε ανούσιες απολίτικες διαιρέσεις για να πολλαπλασιάσουμε τις δυνατότητες της Παράταξης και να γίνει ξανά πρωταγωνίστρια η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.
Αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την ανθρωπότητα και τη χώρα τα μηνύματα των υποψηφίων, αλλά και όλων μας προς την κοινωνία και τους πολίτες πρέπει να είναι πολύ καθαρά. Οφείλουμε να δείξουμε ότι με τις προγραμματικές μας προτάσεις και τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες αγωνιζόμαστε για λύσεις και αλλαγές για τους ανθρώπους και τη βελτίωση της ζωής τους. Να εξηγήσουμε απλά και κατανοητά γιατί είμαστε απέναντι στην πολιτική πρόταση της Συντήρησης που θεοποιεί τον ρόλο των αγορών, που αφαιρεί βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων, φορτώνει μεγάλα βάρη στους χαμηλόμισθους και στη μεσαία τάξη, παρακολουθεί αμήχανη την κερδοσκοπία των ενεργειακών κολοσσών, υποβαθμίζει τον ρόλο της δημόσιας υγείας και του κράτους πρόνοιας, αδιαφορεί για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, στοχοποιεί τους νέους και τους θέλει πρόωρα γερασμένους, αφήνει στην τύχη τους την ύπαιθρο και τους ανθρώπους της.
Να εξηγήσουμε ότι οι διαφορές της δικής μας προοδευτικής πρότασης με τη συντηρητική πρόταση «δεν είναι γραμμένες στα αστέρια». Η προοδευτική πρόταση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών με τους οποίους συμπορευόμαστε δίνει έμφαση στην ανάπτυξη, στη στήριξη της παραγωγής και της δημιουργίας, στη δίκαιη διανομή του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, στην καταπολέμηση της ανεργίας, στη στήριξη των δημόσιων συστημάτων υγείας, στην αντιμετώπιση των νέων ανισοτήτων που γεννάει η πανδημία του κορονοϊού, στην αναβάθμιση της παιδείας, στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, στην κατοχύρωση και διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων. Στην πορεία προς τις εκλογές για την ηγεσία της Παράταξης οφείλουμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι η προοδευτική, δημοκρατική ταυτότητα, οι σύγχρονες προγραμματικές δεσμεύσεις, ή σύγχρονες αρχές και οι καθαροί κανόνες για την οργάνωση και λειτουργία της Παράταξης μάς ενώνουν όλες και όλους που έχουμε αποφασίσει να συμπορευτούμε και προερχόμαστε από το ΠΑΣΟΚ, την Ανανεωτική Αριστερά, τις Κινήσεις Πολιτών, το Ριζοσπαστικό Προοδευτικό Κέντρο, όλες τις δυνάμεις της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς.
Όλες και όλοι οφείλουμε να αγωνιστούμε ώστε να κάνουμε την 5η Δεκεμβρίου γιορτή της Δημοκρατίας, αφετηρία δυναμικής επανεκκίνησης, επανίδρυσης της Παράταξης από τη βάση. Θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει να ασκήσουμε ενσυνειδήτως το αναφαίρετο δικαίωμα της επιλογής μεταξύ άξιων υποψηφίων που φιλοδοξούν να ηγηθούν της Παράταξης.
Θεωρώ επίσης αυτονόητο ότι θα πρέπει να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση σε διάφορα κέντρα και παράκεντρα που είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν την ποδοσφαιροποίηση των διαδικασιών εκλογής ηγεσίας, αφού όπως έχουν δείξει μέχρι σήμερα βαθύτερη επιδίωξή τους είναι να ακυρώσουν το εγχείρημά μας για τους δικούς τους πολύ κατανοητούς λόγους.
Υ.Σ.: Σε ό,τι με αφορά προσωπικά και σε αυτόν τον αγώνα θα είμαι στην πρώτη γραμμή. Θα αγωνιστώ όπως πάντα με όλες μου τις δυνάμεις, με σύνεση και αίσθημα ευθύνης και έχοντας λάβει και το καθαρό μήνυμα της Φώφης Γεννηματά θα κρατήσω πολύ ψηλά τη σημαία της ενότητας και πριν τις εκλογές, αλλά και μετά τις εκλογές, στηρίζοντας στην πράξη τον ηγέτη που θα εκλέξουν χιλιάδες γυναίκες και άνδρες σε όλη τη χώρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass