Ποια σύμβαση φωτιστικών LED είναι η καλύτερη και πιο συμφέρουσα για τον Δήμο Λάρισας;

Δημοσίευση: 04 Ιαν 2022 15:05

Πριν προκηρυχτεί οποιοσδήποτε διαγωνισμός για σύμβαση (ΣΕΑ) από την Οικονομική Επιτροπή -πιστεύω ακράδαντα- ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση-διαβούλευση ώστε να ενημερωθούν όλοι για την ύπαρξη όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για ένα τόσο μεγάλο

και κοστοβόρο έργο, όπως η καθολική αλλαγή των φωτιστικών στα όρια του Δήμου Λαρισαίων.
Πριν προχωρήσουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο σε οποιοδήποτε σύμβαση ενεργειακής αναβάθμισης των φωτιστικών στον Δήμο μας, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η ΣΕΑ (Σύμβαση Ενεργειακής Αναβάθμισης) δεν είναι ο μοναδικός τρόπος σύμπραξης με τους ιδιώτες αναδόχους-εταιρείες. Υπάρχουν Δήμοι που θεώρησαν τις ΣΕΑ ξεπερασμένες και βρήκαν λύσεις καλύτερες χωρίς ο Δήμος να βάλει ούτε 1 ευρώ στο έργο, όπως σε όλα τα ΣΔΙΤ, τα οποία τα υλοποιεί ο ανάδοχος με δικά του κεφάλαια. Η σύμβαση αυτή που χρησιμοποιήθηκε από Δήμους ανά την Ελλάδα λέγεται παρατεταμένη Σύμβαση Προμήθειας (ΠΣΠ) ή Σύμβαση Μακροχρόνιας Προμήθειας (ΣΜΠ). Στις συμβάσεις αυτές ο ανάδοχος επενδύει με δικά του λεφτά και προχωρά στην προμήθεια και εγκατάσταση του υλικού (φωτιστικά), ενώ έχει την πλήρη ευθύνη για αντικατάσταση και καλή λειτουργία για ολόκληρη τη διάρκεια της σύμβασης (10 έτη). Έτσι μπόρεσαν Δήμοι να πετύχουν πολύ χαμηλότερο κόστος επένδυσης, με αποτέλεσμα να καρπώνεται μεγαλύτερα έσοδα ο Δήμος από την ωφέλεια της ενεργειακής εξοικονόμησης -και αντί τα λεφτά να πηγαίνουν στη σύμβαση ΣΕΑ και να τα καρπώνεται ο ιδιώτης- ο Δήμος και ο δημότης να είναι κερδισμένοι από την επένδυσή τους και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι Δήμοι Σαρωνικού και Ρόδου, αφού απογοητεύτηκαν από την υλοποιηθείσα σύμβαση ΣΕΑ, προσέφυγαν σε δικαστικά και άλλα μέσα, ώστε να την προσβάλουν (τη σύμβαση) αυτή, γιατί βίωσαν επί του πρακτέου και εκ των υστέρων ότι δεν ήταν ορθή επιλογή και φυσικά ήταν ασύμφορη για τους Δήμους τους.
Υπάρχουν Δήμοι που προχώρησαν σε συμβάσεις «προμήθειας», οι οποίοι εξοικονόμησαν πολλά χρήματα, αποσβέστηκε πολύ γρήγορα η επένδυσή τους και το σημαντικότερο είδαν πολλά λεφτά στα ταμεία του Δήμου τους από την ενεργειακή αναβάθμιση και τη μείωση του κόστους κατανάλωσης ενέργειας.
Εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη και μόνο, μετά από μια μικρή έρευνα στο θέμα και μιλώντας με αυτοδιοικητικούς και επιστήμονες του χώρου, θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνουν συγκριτικές παράλληλες μελέτες με τα είδη των υπαρχουσών συμβάσεων, ώστε να επιλέξουμε την πιο ορθή και οικονομικά συμφέρουσα για την αλλαγή φωτιστικών στον Δήμο μας.

Μάριος Ξηρομερίτης,
δημοτικός σύμβουλος Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass