Περιστύλιο

Αθέατες Όψεις της Πολιτικής και της Οικονομίας

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2014 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:59

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΚΡΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΡΕΚΟΡ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Επιλέγει γυναίκες υπουργούς για να φέρει την ανάπτυξη!

*Ο πρωθυπουργός Άμπε εισάγει τα «womenomics» θέτοντας στόχο έως το 2020 το 30% των θέσεων ευθύνης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να τις κατέχουν γυναίκες

 

ΣΤΟΝ αριθμό ρεκόρ των 5 επί συνόλου 18 μελών του υπουργικού συμβουλίου ανέρχονται οι γυναίκες υπουργοί στη νέα κυβέρνηση της Ιαπωνίας που ανέλαβε προχθές τα καθήκοντά της.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κ. Σίνζο Άμπε αποδίδει μεγάλη σημασία στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών όχι μόνο στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο αλλά και γενικότερα σε θέσεις ευθύνης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Κι αυτό γιατί ενώ στη χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου υπάρχει πληθώρα από ταλαντούχες γυναίκες με εξαιρετικές σπουδές, οι γυναίκες καταλαμβάνουν μόνο το 10% της Βουλής και μόλις το 3,9% των θέσεων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 12% στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και 18% στις επιχειρήσεις στη Γαλλία.

* * *

Ο κ. Άμπε έθεσε στόχο έως το 2020 το 30% των θέσεων ευθύνης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να τις κατέχουν γυναίκες. Πρόκειται για τα λεγόμενα «womenomics» (από το women – γυναίκες και το economics – οικονομικά), που είναι τμήμα της συνολικής οικονομικής πολιτικής του για την αναθέρμανση της ιαπωνικής οικονομίας.

«Περιμένω με ανυπομονησία τον άνεμο αλλαγής που οι γυναίκες μπορούν να φέρουν», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ο οποίος ανέθεσε σε γυναίκα υπουργό το σημαντικότερο υπουργείο της κυβέρνησής του, το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (σαν το ελληνικό Ανάπτυξης).

Άλλα υπουργεία που ανέλαβαν γυναίκες είναι το Δικαιοσύνης και το Εσωτερικών Υποθέσεων και Τηλεπικοινωνιών, ενώ γυναίκα φυσικά ανέλαβε και ένα καινούργιο υπουργείο: αυτό που έχει αρμοδιότητα να υλοποιήσει τη στρατηγική της κυβέρνησης ενισχύοντας και προωθώντας τον ενεργό ρόλο των γυναικών.

 

ΜΕ 9 ΓΥΝΑΙΚΕΣ Η 28ΜΕΛΗΣ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Ζ.Κ. ΓΙΟΥΝΚΕΡ

 «Θυσιάζεται» ο Ρουμάνος Επίτροπος Γεωργίας λόγω… ποσόστωσης

 

ΣΤΙΣ εννιά γυναίκες επί συνόλου 28 επιτρόπων φαίνεται να «κλειδώνει» τελικά η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Ο αριθμός αυτός είναι ακριβώς στο «όριο ασφαλείας» καθώς τόσες είναι και οι γυναίκες επίτροποι στη σημερινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειάστηκε να «θυσιαστεί» ο σημερινός Επίτροπος Γεωργίας κ. Ντατσιάν Τσιόλος από τη Ρουμανία, ο οποίος ενώ αρχικά είχε ειπωθεί πως θα συνεχίσει και στη νέα Επιτροπή και μάλιστα με αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο, τελικά μένει εκτός λόγω… ποσόστωσης (άτυπης μεν, ουσιαστικής δε). Στη θέση του αναμένεται να οριστεί η βουλευτής κα Κορίνα Κρέτου.

* * *

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε διαμηνύσει στον κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τις κυβερνήσεις πως δεν υπάρχει περίπτωση να υπερψηφίσει τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν δεν μετέχει σ’ αυτήν ικανός αριθμός γυναικών. Αρχικά, είχε τεθεί στόχος να είναι 10 οι γυναίκες Επίτροποι αλλά φαίνεται ότι αρκούν τελικά και εννιά.

* * *

Αυτές τις ημέρες και εν όψει του καθορισμού του χαρτοφυλακίου καθενός από τους Επιτρόπους, ο κ. Ζ. Κ. Γιούνκερ συναντάται με καθένα ξεχωριστά – σαν να τους παίρνει συνέντευξη (στη φωτό με το νέο Έλληνα Επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο).

 

 

ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ Η... ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΚΡΥΑ

Το παγωτό του... πρωθυπουργού

 

ΔΕΝ πρέπει να έχει προηγούμενο αυτό που έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Ματέο Ρέντζι.

Πριν λίγες ημέρες το γνωστό βρετανικό περιοδικό Economist είχε στο εξώφυλλό του ένα σκίτσο στο οποίο απεικονίζονταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κ. κ. Α. Μέρκελ, Φ. Ολάντ. Μ Ρέντζι και ο διοικητής της ΕΚΤ κ. Μ. Ντράγκι σ’ ένα καράβι που βουλιάζει. Το σκίτσο «έντυνε» ρεπορτάζ για τα σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της ευρωζώνης και σ’ αυτό ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφανιζόταν να κρατά ένα παγωτό.

* * *

Την επόμενη ημέρα υπήρχε συνεδρίαση του ιταλικού υπουργικού συμβουλίου που επρόκειτο να συζητήσει σοβαρές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της Δικαιοσύνης και των Υποδομών.

Εξερχόμενος από τη συνεδρίαση και μπροστά στα έκπληκτα μάτια δημοσιογράφων και φωτογράφων, ο κ. Ρέντζι πήγε σ’ έναν παγωτατζή, αγόρασε ένα παγωτό και πόζαρε στις φωτογραφικές μηχανές και τις κάμερες απαντώντας μ’ αυτόν τον ευφυή (χιουμοριστικό και συνάμα ειρωνικό) στο βρετανικό περιοδικό.

 

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ

Το... γραφείο των δημοσιογράφων στο Παρίσι

 

Η φωτογραφία είναι από το Παρίσι και δείχνει το... γραφείο των δημοσιογράφων που κάλυψαν το ρεπορτάζ για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης – τρόικας έξω από την βίλα Σαιντ.

Κάποιοι άλλοι (δεν φαίνονται στη φωτογραφία) αξιοποίησαν ένα παρακείμενο... παγκάκι (τα σχόλια περιττεύουν...)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass