Το Νέο ΕΣΥ σε επτά άξονες

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2022 19:00

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) άντεξε στην πρόκληση της πανδημίας, η οποία στάθηκε αφορμή για να καλυφθούν ελλείψεις και κενά ετών. Χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των συναδέλφων ιατρών και νοσηλευτών, που υπερβάλλουν εαυτούς την τελευταία διετία, η πατρίδα μας στάθηκε «όρθια», όταν άλλα προηγμένα ευρωπαϊκά Συστήματα Υγείας γονάτισαν...

Η ελληνική Κυβέρνηση, λαμβάνοντας διαρκώς μέτρα για την προστασία της υγείας του πληθυσμού, προχώρησε στην ενίσχυση του ΕΣΥ υπερδιπλασιάζοντας τις κλίνες ΜΕΘ και υλοποιώντας χιλιάδες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Πρόκειται για σημαντικά βήματα, τα οποία αναζωογόνησαν το Σύστημα Υγείας, αλλά μένουν πολλά ακόμα να γίνουν, προκειμένου να αποδώσουμε στους πολίτες ένα ΝΕΟ ΕΣΥ, το οποίο απαιτούν και δικαιούνται.
Το τέλος της πανδημίας, που είναι ορατό με τη μετάλλαξη «Όμικρον», σε συνδυασμό με την άντληση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνιστά ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ. Με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, οφείλουμε να επενδύσουμε σε επτά άξονες:
1. Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση:
Με τη θέσπιση της πρόληψης θα σωθούν ζωές και το Σύστημα Υγείας θα εξοικονομήσει προσωπικό και πόρους. Στον 21ο αιώνα, πρέπει να γίνονται τακτικοί έλεγχοι για την πρόληψη ασθενειών, όπως ο καρκίνος του μαστού, μέσω του Προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, καθώς και την έγκαιρη διάγνωση άλλων μορφών καρκίνου (πνευμόνων, παχέος εντέρου, προστάτη κ.ά.). Μέσω της πρόληψης, άλλωστε, υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης -εν τη γενέσει τους- κι άλλων παθήσεων, που αφορούν μικρότερες ηλικίες, όπως η παιδική παχυσαρκία κ.ά.
2. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ):
Η ανάπτυξη της ΠΦΥ θα αναστείλει το κύμα προσέλευσης στα νοσοκομεία για «ασήμαντη» αιτία, με αποτέλεσμα την αποσυμπίεση των νοσοκομείων, την καλύτερη παροχή περίθαλψης και την επικέντρωση του προσωπικού στα σοβαρά περιστατικά που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης. Συγχρόνως, θα υπάρξει πληρέστερη ιατρική κάλυψη από άκρου εις άκρον της χώρας.
3. Ψηφιακές υποδομές:
Το μείζον επίτευγμα της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) και το απόλυτα επιτυχημένο πρότυπο οργάνωσης των εμβολιασμών αποτελούν τη βάση, ώστε να προχωρήσει ο ηλεκτρονικός ατομικός φάκελος και να γίνει υποχρεωτική η άυλη συνταγογράφηση.
4. Χάρτης Υγείας:
Ο Χάρτης Υγείας αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων, με νοσοκομεία-«πυλώνες» και περιφερειακά νοσοκομεία, που θα παρέχουν εξειδικευμένο σύνολο υπηρεσιών ανά περιφέρεια, προκειμένου να διασφαλιστεί πληρέστερη ιατρική κάλυψη του πληθυσμού.
5. Ανανέωση κτιριακών υποδομών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού:
Η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ είναι απαραίτητο να συνοδευτεί πρωταρχικά από κτιριακή και ενεργειακή αναβάθμιση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, αλλά και εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και με ΣΔΙΤ. Στόχος είναι οι μονάδες υγείας να έχουν στη διάθεσή τους τα εργαλεία που χρειάζονται, χωρίς τις όποιες καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που ταλανίζουν τη δημόσια διοίκηση και ταλαιπωρούν τους ασθενείς.
6. Ψυχική Υγεία και νέες ειδικότητες:
Η καλή ψυχική υγεία του πληθυσμού είναι προϋπόθεση για την ομαλότητα της κοινωνικής ζωής και τη λειτουργία της οικονομίας, μετά από 10 χρόνια μνημονίων και 2 χρόνια πανδημίας, που δοκίμασαν τις αντοχές των πολιτών σε μεγάλο βαθμό. Ταυτόχρονα, η δημιουργία νέων ειδικοτήτων, ανάλογα με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, όπως γηριατρική, ιατρική γενετική, κοινωνική ιατρική κ.ά., αποτελούν μερικές από τις ειδικότητες που πρέπει να εισαχθούν στο Σύστημα Υγείας αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής ειδικών πληθυσμιακών ομάδων.
7. Μισθολόγιο:
Τελευταία, αλλά βασικότερη ίσως προϋπόθεση για το νέο ΕΣΥ, είναι ένα νέο μισθολόγιο, που θα αποτελέσει κίνητρο για την προσέλκυση ιατρών στο Σύστημα Υγείας ει δυνατόν και από το εξωτερικό, στο πλαίσιο, βεβαίως, των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Παράλληλα, να δοθούν ειδικά κίνητρα για την εισροή ιατρικών ειδικοτήτων που είναι σε «έλλειψη».
Η αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας συνιστά μια εμβληματική μεταρρύθμιση, που αφορά την αναβάθμιση του πιο κρίσιμου ίσως πυλώνα του κοινωνικού κράτους. Για τον λόγο αυτόν, πέραν του σχεδιασμού και της χρηματοδότησης, χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των κοινοβουλευτικών δυνάμεων με ρεαλιστικές προτάσεις. Δυστυχώς, στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιλέξει να λέει «όχι» σε όλα. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προτεραιοποίησει τους στόχους της και, τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και στον χώρο της υγείας.

Από τον Χρήστο Κέλλα,
ιατρό, αν. γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass