Λογαριασμοί που «καίνε» κοινωνία και πολίτες σε απόγνωση

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2022 15:05

Από τον Βασίλη Έξαρχο, πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ

Η δραματική οικονομική κατάσταση των γεωργών και των κτηνοτρόφων είναι πλέον πολύ γνωστή και κάθε μέρα γίνεται χειρότερη. Η συνεχιζόμενη πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών, προκαλούν αγανάκτηση, απογοήτευση και πολύ μεγάλη αβεβαιότητα στους παραγωγούς για το μέλλον τους.
Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων στην κυριολεξία «καίνε» τους αγρότες, αλλά και τους επαγγελματίες που το εισόδημά τους προέρχεται από τη διακίνηση και εμπορία γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα κρεοπώλες, μανάβηδες, μεταφορείς. Η μεγάλη αύξηση του κόστους των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων έχει ως συνέπεια τη μείωση της χρήσης τους, άρα τη μείωση της παραγωγής προϊόντων διατροφής.
Η μείωση της παραγωγής βασικών προϊόντων διατροφής με τη σειρά της θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση το εισόδημα των αγροτών και σε μεγαλύτερη αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές. Είναι προφανές ότι οδηγούμαστε σε έναν φαύλο κύκλο, σε ένα σπιράλ οικονομικής ασφυξίας για παραγωγούς και καταναλωτές. Συγχρόνως η μείωση του εισοδήματος των παραγωγών και των καταναλωτών έχει επιπτώσεις και για όλους τους επαγγελματίες, τους εμπόρους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που αποτελούν και αυτοί έναν πολύ σημαντικό κρίκο των τοπικών κοινωνιών.
Δυστυχώς αυτήν τη δραματική κατάσταση που μπορεί να περιγραφεί με τη φράση «λογαριασμοί που καίνε, κοινωνία και πολίτες σε απόγνωση» φαίνεται ότι δεν τη συναισθάνονται οι αρμόδιοι Υπουργοί, όπως προκύπτει από σχετικές δηλώσεις τους και από τα, με μεγάλη καθυστέρηση, αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα που ανακοινώνουν.
Για να φανεί το μέγεθος της προχειρότητας, του εμπαιγμού και της κοροϊδίας είναι πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα των μέτρων που ανακοινώθηκαν για τους αγρότες. Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε με καθυστέρηση μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο που οι αγρότες δεν αρδεύουν και μείωση του Φ.Π.Α. για ορισμένα λιπάσματα που ήταν ήδη μειωμένο.
Συγχρόνως η Κυβέρνηση αρνείται να επιστρέψει τον φόρο πετρελαίου σε όλους τους αγρότες και ανακοίνωσε την επιχορήγηση των κτηνοτρόφων με βάση τα έσοδά τους και όχι τα έξοδά τους και μάλιστα για συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου που τα έσοδα είναι μειωμένα. Είναι φανερό ότι η κυβερνητική προπαγάνδα δεν πείθει τους γεωργούς που μιλάνε για στάχτη στα μάτια και τους κτηνοτρόφους που αναρωτιούνται «ποιος είναι ο νοσηρός εγκέφαλος που σκέφτηκε την ενίσχυσή τους με τον τρόπο που ανακοινώθηκε».
Οι επικοινωνιακοί χειρισμοί της Κυβέρνησης έχουν ως στόχο να δημιουργηθεί η εντύπωση στους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων και ιδιαίτερα του λεκανοπεδίου της Αθήνας ότι στηρίζει τους αγρότες και κακώς αυτοί διαμαρτύρονται.
Είναι φανερό ότι μετρώντας τον αριθμό των τρακτέρ που είναι στους δρόμους η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει λάθος πολιτικούς λογαριασμούς. Αυταπατώνται όμως εάν νομίζουν ότι οι αγρότες δεν κινητοποιούνται πια μαζικά με τα τρακτέρ τους, όπως στο παρελθόν, γιατί είναι ευχαριστημένοι από την κυβερνητική αγροτική πολιτική. Μία επίσκεψη στα χωριά θα είναι πολύ χρήσιμη για να διαπιστώσουν την πραγματική εικόνα μαρασμού και εγκατάλειψης που υπάρχει.
Εάν συνεχίσουν να νομίζουν ότι οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι έμποροι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι ενθουσιασμένοι με τα έργα και τις ημέρες της Κυβέρνησης, εάν δεν ακούν το βουητό που έρχεται από την κοινωνία και δεν συναισθάνονται την αγωνία των πολιτών που το οικογενειακό τους εισόδημα σαρώνεται από το κύμα της πρωτοφανούς ακρίβειας, όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης θα διαπιστώσουν ότι έκαναν πολύ μεγάλο λάθος. Τότε η καταδίκη της κυβερνητικής αγροτικής πολιτικής, η καταδίκη της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής θα είναι ηχηρή, δυστυχώς όμως η ζημιά που θα έχει γίνει στην κοινωνία και στο παραγωγικό σύστημα, στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο θα είναι πολύ μεγάλη, εύχομαι να μην είναι και ανεπανόρθωτη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass