Οι παροτρύνσεις των Γερμανών και η παρακαταθήκη του Ανδρέα

Δημοσίευση: 02 Ιουν 2022 15:58

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Κριστιάνε Χόφμαν δήλωσε πως το Βερολίνο παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και απευθύνει έκκληση να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών. Παρέπεμψε δε σε δήλωση το

κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χεμπεστράιτ, ο οποίος δήλωσε ότι η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή και είχε απευθύνει έκκληση προς τον Τούρκο πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό να τα βρουν.
Εκτιμάται ασφαλώς θετικά το Γερμανικό ενδιαφέρον και η ανησυχία του για την επικίνδυνη κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Όμως οι παροτρύνσεις τους γενικά για διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία δείχνουν ότι η ησυχία και μόνο τους ενδιαφέρει και τίποτα περισσότερο. Δεν νοιάζονται για τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας που δεν συνάδουν καθόλου με τα προβλεπόμενα στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και τις οποίες ποτέ δεν καταδίκασαν.
Διεκδικήσεις και επίμονες απαιτήσεις της Τουρκίας όπως ο αφοπλισμός των νησιών, η αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας πολλών εξ ‘ αυτών, ο έλεγχος του εναερίου χώρου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, η αλλαγή στην περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας, η απεμπόληση του δικαιώματος πως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα όπως αυτό προβλέπεται από το δίκαιο της θάλασσας και που μόνο οι ΗΠΑ, Τουρκία, Ισραήλ και Βενεζουέλα δεν υπέγραψαν. Διεκδίκηση να μπαινοβγαίνουν στο Αιγαίο τα αεροσκάφη τους και τα drones χωρίς να καταθέτουν σχέδιο πτήσης όπως προβλέπεται από τον ICAO,να εκτελούν υπερπτήσεις επάνω ακόμη από και κατοικημένα νησιά, να είναι αφύλακτα τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα ώστε να εισέρχονται χωρίς έλεγχο πρόσφυγες, μετανάστες και λαθρομετανάστες. Τέλος παραβλέποντας πως η χώρα τους κήρυξε το casus belli σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος από την Ελλάδα της αύξησης των χωρικών της υδάτων από 6 ν.μ. σε 12 ν.μ. ζητούν από την Ελλάδα να μην εξοπλίζεται, έχοντας τελικό στρατηγικό τους στόχο όλων αυτών τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.
Για όλα αυτά που προαναφέρθηκαν, οι Γερμανοί αλλά και άλλοι φίλοι και σύμμαχοι προτρέπουν τη χώρα μας να προσέλθει σε διάλογο με την Τουρκία. Αναφέρονται όλοι αυτοί γενικά σε διάλογο χωρίς βεβαίως να προσδιορίζουν επακριβώς και το αντικείμενο του διαλόγου.
 Όμως σε όλα αυτά και σε μία περίοδο που προσομοιάζει πολύ με τη σημερινή απάντησε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου με μία ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο το 1987, που ήταν ουσιαστικά πληροφόρηση του Ελληνικού λαού στην κρίση με το ΣΙΣMIK που θα έκανε σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο. Μία ομιλία πραγματική παρακαταθήκη που οφείλει κάθε κυβέρνηση να σέβεται και να ακολουθεί.
Κύρια σημεία αυτής της παρακαταθήκης είναι:
Το μόνο νομικό θέμα που υπάρχει για διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η υφαλοκρηπίδα. Δηλαδή η οριοθέτησή της και όχι η διανομή της. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ διανομής που γίνεται με βάση τους πολιτικοστρατιωτικούς συσχετισμούς δυνάμεων και της οριοθέτησης που είναι μία καθαρά νομική πράξη. Η χώρα μας έχει προτείνει στην Τουρκία να πάμε στη Χάγη, και αυτό προϋποθέτει ένα συνυποσχετικό υπογραμμένο από τους δύο. Με αυτήν την έννοια διάλογος για το συνυποσχετικό είναι λογικός και ουδέποτε είχαμε ή έχουμε αντίρρηση για την πραγματοποίησή του.
Πολιτικό διάλογο με την Τουρκία για άλλα θέματα δεν είναι δυνατόν να κάνουμε γιατί αφορούν αποκλειστικά για το ποια κυριαρχικά δικαιώματα η Ελλάδα θα παραχωρήσει στην Τουρκία. Αυτός δεν είναι διάλογος αλλά είναι μήνυμα προς ηττημένο, και δεν δεχόμεθα τέτοια μηνύματα. Ούτε είναι ηττημένη η Ελλάδα ούτε πρόκειται να είναι ηττημένη.
Δεν επιζητούμε επιδιαιτησία αλλά θέτουμε το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ ενώπιον των ιστορικών των ευθυνών. Είναι φυσικό να απευθυνθούμε και στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και να τονίσουμε ότι αυτές επωμίζονται την ευθύνη για τις εξελίξεις στο Αιγαίο διότι ανέχονται και καλύπτουν, όπως είναι η περίπτωση του κατοχικού στρατού στην Κύπρο, τις έκνομες πράξεις της Τουρκίας.
Θα πρέπει να είναι σαφές πως με την πολεμική εμπλοκή με την είσοδο του ΣΙΣΜΙΚ στο Αιγαίο θα υπάρξει καταλυτική αλλαγή και στον χώρο των Βαλκανίων αλλά και στο σύστημα άμυνας των δυτικών χωρών, δηλαδή του ΝΑΤΟ.
Αν η είσοδος του ΣΙΣΜΙΚ αποτελεί μεθόδευση είτε του ΝΑΤΟ είτε των ΗΠΑ να μας υποχρεώσουν με μέσον τη δυναμική παρουσία της Τουρκίας στο Αιγαίο να πάμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων Ελλάδας -Τουρκίας εφ’ όλης της ύλης, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τον δεχτεί.
Φερθήκαμε υπεύθυνα και σε καμία περίπτωση προκλητικά απέναντι στην Τουρκία. Έχουμε χρέος και απέναντι του λαού και του Έθνους και της ιστορίας να προασπίσουμε με όλα τα μέσα την πατρίδα, τα σύνορά μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτή ακριβώς είναι η πρόθεσή μας.
Μία παρακαταθήκη μελό για καθαρά και σταράτα. Λόγια που κάνανε τον κάθε Έλληνα που τα άκουγε, περήφανο και συνοδοιπόρο με τον μεγάλο ηγέτη. Λόγια που έκαναν φίλους και εχθρούς να αναγνωρίσουν την αποφασιστικότητα της Ελλάδας. Μία αποφασιστικότητα τόσο χρήσιμη και στη σημερινή συγκυρία.
Θανάσης Μπρισίμης
Σμήναρχος ε.α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass