ΟΗΕ: Δύναμη δικαίου και ειρήνης

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2022 17:14

Από τον Κων/νο Τσιρονίκο

Αναγκαίο και επείγον ζήτημα των καιρών μας είναι η ποιοτική και πρακτική αναβάθμιση του ΟΗΕ, σε επίπεδο αυστηρής και ανένδοτης τήρησης και επιβολής των δικαίων αποφάσεών του.

Των βασισμένων στο γράμμα του νόμου, που καθορίζεται από διεθνείς συνθήκες και πρωτόκολλα.
Τα διαχρονικά γεγονότα και τα σημερινά τεκταινόμενα στην Ουκρανία καταμαρτυρούν την πρακτική αδυναμία του ΟΗΕ να προλάβει, να εμποδίσει, να καταστείλει κάθε ένοχη σκέψη επιλύσεως των διακρατικών διαφορών μέσω του πολέμου. Την ανικανότητά του να εφαρμόσει τους ισχύοντας νόμους απονομής του δικαίου. Αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά το υποβαθμισμένο κύρος του ως ανώτατου διεθνούς οργανισμού διευθετήσεως, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, κρισίμων για την ειρήνη προβλημάτων.
Είναι λυπηρό, αλλά τέτοιες ενέργειες κατευνασμού, πρόληψης και καταστολής πριν το μεγάλο κακό του πολέμου, δημιούργημα των μεγάλων συμφερόντων, δεν τις έχουμε δει. Γιατί ο ΟΗΕ ήταν και είναι, όπως και τώρα στον Ρώσο-Ουκρανικό πόλεμο, πρακτικά ανύπαρκτος. Απλός θεατής. Ανήμπορος και ανίκανος να αρθρώσει λέξη βαρύτητας, πολύ δε περισσότερο να επιβάλλει το χρέος του ως δύναμη δικαίου και ειρήνης. Γι’ αυτό και γίναμε μάρτυρες και κοινωνοί των οδυνηρών πολεμικών συρράξεων του παρελθόντος: στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Αφγανιστάν και στις εμφύλιο-πολεμικές συγκρούσεις, που προκάλεσαν οι δυτικοί στα αραβικά κράτη με την επιχείρηση αλλαγής των καθεστώτων τους στο όνομα της περιβόητης «αραβικής άνοιξης».
Τέτοιος ΟΗΕ αργοκίνητος και πρακτικά αδύνατος δεν είναι δυνατόν να απαντήσει αποτελεσματικά στα κρίσιμα προβλήματα της ανθρωπότητας. Γιατί δεν μπορεί να γίνει ανένδοτος υποστηρικτής και επίβουλος του δικαίου και της ειρήνης. Γιατί δεν μπόρεσε να σταματήσει και να διορθώσει ακόμη το μεγάλο κακό που έγινε στη μαρτυρική μας Κύπρο… Γιατί με τις ένοχες αδυναμίες του γίνεται συνένοχος των συμβαινόντων κακών ανά τον κόσμο. Γιατί τα ψηφίσματά του υπολείπονται διεθνούς κύρους, αφού πρακτικά δεν εφαρμόζονται. Αποτέλεσμα οι μικροί και αδύναμοι λαοί να αποτελούν εύκολη λεία των πολεμοχαρών και απάνθρωπων βουλών των μεγάλων.
Οι παραπάνω, και όχι μόνον, αδυναμίες πρέπει να οδηγήσουν τη διεθνή κοινότητα σε μια πλήρη ανατροπή της ανήμπορης διαχρονικής κατάστασης του ΟΗΕ. Στην ομόφωνη απόφαση μιας συνέλευσης του οργανισμού, η οποία θα γεννά το σοβαρό και ανατρεπτικό, που πρέπει να γίνει. Αυτό που θα προκαλεί την πλήρη αναδιάρθρωση των αρχών του διεθνούς θεσμού και των οργάνων του προς την κατεύθυνση της ανίκητης δύναμης επιβολής των δικαίων αποφάσεών του. Κι αυτό απαιτεί, όπως και παραπάνω τονίσαμε, τη σύμπραξη όλης της διεθνούς κοινότητας προς τη φορά της αναβάθμισης των νομικών και πρακτικών του αξιών. Για να έχει η απόφαση την ισχύ της καθολικότητας.
Ευελπιστούμε ότι τα διαχρονικά και τρέχοντα χτυπήματα εναντίον της ειρήνης θα αφυπνίσουν και θα λογικέψουν τους ταγούς της διεθνούς τάξης και ασφάλειας. Για να οδηγηθούμε το συντομότερο δυνατό στον δρόμο της δημιουργίας ενός ΟΗΕ ικανού, δυνατού κι ανίκητου στην επιβολή της διεθνούς νομιμότητας και του δικαίου. Με πρώτη προτεραιότητα την αξία της πρόληψης, η οποία θα αποτελεί ανάχωμα και φραγή σε κάθε πόλεμο… Κι αυτό θα συνιστά τη δυναμική προάσπιση της ειρήνης ανά τον κόσμο και την παραδειγματική τιμωρία των ασκούντων πολεμική βία στην επιβολή των άνομων συμφερόντων τους… Έτσι θα πάψει να πνίγεται το δίκαιο των μικρών και αδύναμων και θα σταματήσει να ποτίζεται αυτός ο πλανήτης με το αίμα αθώων πολιτών. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα φτιάξουμε τον κόσμο μας καλύτερο και δικαιότερο, όπου κυρίαρχες αξίες θα είναι η ειρήνη, η συναδελφοσύνη, η καλή γειτονία των λαών... Οι μόνες ικανές να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στην αληθινή πρόοδο και ευημερία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass