Yπόθεση πολιτισμού

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2022 15:10

Από τον Χάρη Ανδρεόπουλο*

Είναι ή δεν είναι υπόθεση πολιτισμού για μια πόλη να έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το κυκλοφοριακό της πρόβλημα αφενός και το της σταθμεύσεως των εν αυτή κυκλοφορούντων Ι.Χ. αυτοκινήτων αφετέρου, προκειμένου να παραμένει αξιοβίωτη για τους κατοίκους τους; Ή, μήπως, για να λέμε ότι έχουμε ως πόλη υψηλό πολιτιστικό επίπεδο, μας αρκούν τα (όμορφα) βραδινά κοντσέρτα, οι (εξαιρετικές) βραδινές θεατρικές παραστάσεις και οι (υπέροχες) βραδιές ποίησης που διοργανώνουν οι αρμόδιοι φορείς του Δήμου Λαρισαίων; Επειδή πιστεύουμε (χωρίς να είναι υποχρεωτικό αυτό να το πιστεύουν όλοι…) ότι ο πολιτισμός σε μια πόλη αρχίζει να δείχνει το επίπεδό του από τις πρωινές ώρες θα (ξαν-)ασχοληθούμε με τον μόνιμο βραχνά αυτής της πόλης που λέγεται «κυκλοφοριακό», ένα πρόβλημα που ολοένα και οξύνεται υποβαθμίζοντας την καθημερινότητα, την ποιότητα ζωής μας στην πόλη. Για να αρθούν οι όποιες τυχόν επιφυλάξεις περί της οντολογικής σχέσεως των εννοιών πόλις-πολιτισμός θα υπενθυμίσω ότι η λέξη πόλις (και civitas) έχει δύο σημασίες στην αρχαία ελληνική και την αντίστοιχη λατινική γλώσσα: αφορά στον πολεοδομικό ιστό, στον χώρο που κινούνται το σώμα και το πνεύμα του ανθρώπου (άστυ και urbs) και στα πολιτικά πράγματα, ανάμεσά τους στο πολίτευμα, τη δημοκρατία (πολιτεία, civitas). Eν προκειμένω, θα περιορισθούμε στο πρώτο: στον χώρο που κινούνται οι πολίτες, οι δημότες της πόλεως, εν προκειμένω της Λαρίσης.
Ξεκινάμε, λοιπόν, όλως ενδεικτικώς, από το πολύ κέντρο και καταρχάς, την οδ. Κύπρου τα πεζοδρόμια της οποίας από τις πρωινές ώρες μετατρέπονται σε …«κανονικούς» χώρους Parking! Να μη μιλήσουμε για τις απογευματινές ώρες - και δη τις ημέρες που η αγορά είναι κλειστή - γιατί η κάλυψη της (παράνομης!) στάθμευσης των αυτοκινήτων στα πεζoδρόμια της εν λόγω οδού είναι τέτοιας εκτάσεως που, ενίοτε, παρεμποδίζεται η διέλευση των πεζών (...για τους οποίους φτιάχτηκαν τα πεζοδρόμια, ε; Mην ξεχνιόμαστε...). Βεβαίως, εδώ, πέρα από το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης προκύπτει και το ερώτημα για τις ζημιές που προκαλούνται στα πεζοδρόμια (από την καταπόνηση που υφίστανται εξαιτίας των σταθμευμένων επάνω σ’ αυτά οχημάτων): ποιος τις πληρώνει (αυτές τις ζημιές);... (όλοι ξέρουμε ποιος -φορολογούμενος πολίτης!- αλλά γιατί; Και μέχρι πότε θα «πληρώνει το μάρμαρο» της ασυνέπειας ο συνεπής πολίτης;..). Το αυτό πρόβλημα εντοπίζεται και στην κάθετο της Κύπρου την (διερχομένη κάτωθεν του Δημαρχείου) οδ. Παπαναστασίου όπου πλήθος οχημάτων ιδίως από το ύψος της Ηπείρου μέχρι την Κύπρου, σταθμεύουν επί των λωρίδων κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να προκαλείται, ιδίως τις ώρες που είναι ανοικτή η αγορά, μεγάλο μποτιλιάρισμα. Βγείτε απ’ το παράθυρο του Γραφείου σας που βλέπει προς την Παπαναστασίου κ. Δήμαρχε, για να διαπιστώσετε του λόγου τ’ αληθές -είναι ακριβώς όπως το περιέγραψε προσφάτως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης -και αρκούντως παραστατικώς, μετά φωτογραφικών στιγμιοτύπων- ο δημοτικός σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δικηγόρος κ. Αθαν. Μαμάκος: «Στην οδό Παπαναστασίου το ρεύμα κυκλοφορίας έμπροσθεν του Δημαρχείου είναι μονίμως κατειλημμένο. Κατά τα λοιπά Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας ….». Βεβαίως εδώ τίθεται και μια άλλη απορία, ένας άλλος προβληματισμός: Aπό τη δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολιτεύσεως «Λάρισα Μπροστά» στον Δήμο Λαρισαίων μόνο ο κ. Μαμάκος διαπιστώνει το κυκλοφοριακό (έμπροσθεν του Δημαρχείου και αλλαχού) «κομφούζιο» στην πόλη; Οι άλλοι αξιότιμοι κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν έχουν παρατηρήσει τίποτα, δεν έχουν αντιληφθεί κάτι - ότι η πόλη εξαιτίας του κυκλοφοριακού προβλήματος υποφέρει; Oτι τα δικαιώματα των πολιτών προσβάλλονται ασυστόλως έως βαναύσως όταν πολλές δυσκολεύονται να βαδίσουν στα πεζοδρόμια λόγω της κατάληψής τους από παρανόμως σταθμευμένα Ι.Χ.;…
Συνεχίζουμε. Πάμε, τώρα σ’ άλλες δύο μεγάλες οδούς υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου και συγκεκριμένα σε τμήματα των οδ. Πολυτεχνείου και 31ης Αυγούστου, όπου τα διπλοπαρκαρίσματα τείνουν να εξελιχθούν σε καθεστώς! Στην οδ. Πολυτεχνείου, από τη διασταύρωσή της με την οδ. 28ης Οκτωβρίου (από το ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού) μέχρι και τη διασταύρωση με την οδό Παπαναστασίου, σε ώρες (πρωινές και μεσημβρινές) αιχμής, η διέλευση των διερχόμενων οχημάτων σ’ αυτήν την οδό εξελίσσεται για τους οδηγούς σε «Γολγοθά»! Το αυτό παρατηρείται, εσχάτως, και στην 31ης Αυγούστου, η οποία από το ύψος της πλατείας Αγ. Βησσαρίωνος (οδ. Ογλ) μέχρι το ύψος της Γεωργιάδου (προς Ν. Σμύρνη), όπου η στάθμευση οχημάτων και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος στενεύει τόσο το εύρος του δρόμου ώστε να δυσκολεύεται όχι μόνο η διέλευση των αστικών λεωφορείων αλλά ακόμη και των Ι.Χ. αυτοκινήτων.
Τα χειρότερα, όμως, κατά τη γνώμη μου, παρατηρούνται σε συνοικίες της πόλης, όπου σε οδούς διπλής κυκλοφορίας η διέλευση δύο οχημάτων (στις αντίστοιχες λωρίδες ανόδου και καθόδου) έχει εν πολλοίς καταστεί αδύνατη εξαιτίας του γεγονότος ότι ο δρόμος έχει γίνει parking και απ’ τις δύο λωρίδες του, με αποτέλεσμα όχι μόνο η διπλή κυκλοφορία να είναι αδύνατη, αλλά η κατά μόνας διέλευση προβληματική. Κύριε Δήμαρχε σας το πρότεινα προ μηνών και θα το επαναλάβω: κάντε μια βόλτα με το αυτοκίνητό σας... Πιάστε την Αεροδρομίου και κατευθυνθείτε προς τον Άγιο Σαράντη, στρίβοντας δεξιά για ν’ ανεβείτε απ’ την ομώνυμη οδό («Σαράντα Μαρτύρων»). Μάλλον θα σας περιμένει ένα …μαρτύριο γιατί το πιθανότερο είναι να δείτε να κατεβαίνει (προς την Αεροδρομίου) άλλο αυτοκίνητο και θ’ αναγκασθείτε να κάνετε ...διαπραγματεύσεις για το ποιος θα κάνει παράκαμψη (κι αν βρεθεί χώρος, γιατί η αμφίπλευρη στάθμευση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ελιγμών...) να περάσει ο άλλος...
Όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα πιστεύουμε ότι είναι καιρός να δρομολογήσει ο Δήμος Λαρισαίων ευέλικτες λύσεις ιδρύοντας, π.χ. μια δική Δημοτική Εταιρεία - Επιχείρηση (ιδιωτικού δικαίου, τύπου «ΔΕΥΑΛ») ελεγχόμενης στάθμευσης (κατά το παράδειγμα της Αθήνας) ή να υπογράψει σύμβαση με μια ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία (κατά το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης), έτσι ώστε ν’ αρχίσει σιγά-σιγά να μπαίνει μια τάξη σε κυκλοφοριακό και στάθμευση. Από λόγια είμαστε χορτασμένοι οι Λαρισαίοι, πράξεις που θα δίνουν λύσεις αποτελεσματικές για μια ποιότητα ζωής καλύτερης και ομορφότερης - αυτό αναμένουμε. Στο κάτω-κάτω, ελπίζουμε να συμφωνείτε κι εσείς κ. Δήμαρχε, ότι η υπόθεση της ρύθμισης ενός προβλήματος που αφορά στη ζωή της πόλης, στην καθημερινότητα των δημοτών της -όπως το κυκλοφοριακό, όπως ο έλεγχος της στάθμευσης- είναι υπόθεση πολιτισμού.

* Ο Χάρης Ανδρεόπουλος δημότης Λαρίσης, καθηγητής Β’/θμιας (ΠΕ01), δρ Εκκλησιαστικής Ιστορίας του ΑΠΘ (xaan@theo.auth.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass