ΠΑΣΟΚ: Είναι ώρα πανστρατιάς και αντεπίθεσης

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2022 13:00

Είναι γνωστό ότι η διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη 1974 για την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ έχει αξιολογηθεί και καταγραφεί ως πολιτικό κείμενο ιστορικής σημασίας για τη χώρα και τη δημοκρατική παράταξη.


Είναι επίσης γνωστό ότι αυτή η διακήρυξη με τις πολύ εύστοχες αναφορές στην εθνική ανεξαρτησία, στη λαϊκή κυριαρχία, στην κοινωνική απελευθέρωση, στη διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας, καθώς και η απόφαση να δημιουργηθεί ένα νέο προοδευτικό δημοκρατικό κίνημα από τη βάση, λειτούργησαν καταλυτικά για την κινητοποίηση και την αγωνιστική συμμετοχή των αυθεντικών λαϊκών δυνάμεων στη συγκρότηση και την ταχύτατη ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ, λειτούργησαν καταλυτικά για να οικοδομηθεί η ισχυρή κοινωνική συμμαχία των ανθρώπων του μόχθου, της παραγωγής, της δημιουργίας και να γίνουν πράξη μεγάλες, ιστορικές, κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές.
Δικό μας καθήκον σήμερα δεν είναι να θυμόμαστε νοσταλγικά το παρελθόν. Δικό μας καθήκον είναι να κοιτάξουμε μπροστά διατηρώντας βέβαια ακέραια την ιστορική μνήμη. Δικό μας καθήκον είναι να αντιληφθούμε τις μεγάλες προκλήσεις της πολύ ταραγμένης εποχής που ζούμε, να κατανοήσουμε τις μεγάλες ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας, να σχεδιάσουμε μαζί με τους πολίτες τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται στην οικονομία, στις πολιτικές για την απασχόληση και την άρση των ανισοτήτων, στη λειτουργία του κράτους και της αυτοδιοίκησης, στα συστήματα υγείας και παιδείας, στις πολιτικές για τη νεολαία, στις πολιτικές για την ύπαιθρο και τους ανθρώπους της.
Οφείλουμε βέβαια με βάση και την ιστορική εμπειρία να έχουμε επίγνωση ότι η νέα μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται η χώρα προϋποθέτει τη συγκρότηση και λειτουργία μίας μεγάλης και σύγχρονης δημοκρατικής παράταξης που με τις αρχές της, το πρόγραμμά της, τις πρωτοβουλίες και τη δράση της θα πρωταγωνιστήσει, εκφράζοντας τους πολίτες που οραματίζονται μία κοινωνία ανθρωπιάς.
Για να πρωταγωνιστήσει η δημοκρατική παράταξη ανατρέποντας τους πολιτικούς συσχετισμούς θα πρέπει να εκφράσει με λόγο σύγχρονο, πειστικό, ειλικρινή και ελπιδοφόρο, τους πόθους και τα οράματα των σημερινών και αυριανών μη προνομιούχων που ασφυκτιούν και συνθλίβονται ανάμεσα στις μυλόπετρες της παρατεταμένης κρίσης που βιώνουν λόγω της αδιέξοδης συντηρητικής πολιτικής που εφαρμόζεται.
Για να πρωταγωνιστήσει η δημοκρατική παράταξη θα πρέπει να μιλήσει για την πραγματική ζωή που ζουν οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι επιστήμονες, οι νέοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και που δεν έχει καμία σχέση με την εικονική πραγματικότητα που «με νύχια και με δόντια» προσπαθεί να συντηρεί η Κυβέρνηση, πάντα βέβαια και με «ευγενείς χορηγίες» προς τη συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης.
Για να πρωταγωνιστήσει η δημοκρατική παράταξη θα πρέπει όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη της να είναι σημαιοφόροι της ηθικής στην πολιτική και να λειτουργούν πάντα με βάση συλλογικά επεξεργασμένο και αποφασισμένο πλαίσιο αρχών και αξιών.
Η πελατειακή αντίληψη, οι παλαιοκομματικές πρακτικές, ο λαϊκισμός, η έλλειψη σεβασμού προς την κοινωνία και τους πολίτες, η έπαρση και η αλαζονεία, οι χωρίς μέτρο φιλοδοξίες και οι χωρίς αρχές μάχες για τις καρέκλες δεν συνάδουν με τη λειτουργία της δημοκρατικής παράταξης και τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Η δημοκρατική παράταξη θα πρέπει να οριοθετηθεί με σαφήνεια, να πάρει σαφείς και πολύ διακριτές αποστάσεις από κακές πρακτικές που υποβιβάζουν το κύρος της πολιτικής και των πολιτικών και απογοητεύουν τους πολίτες.
Για να είναι νικηφόρα η πορεία της παράταξης θα πρέπει η ηγεσία να συνθέσει ενωτικά και δημιουργικά την ανανέωση σε πρόσωπα, ιδέες και πρακτικές που είναι μεγάλος στόχος, με τις ικανότητες, τη γνώση και την εμπειρία που είναι επίσης απαραίτητες.
Τώρα που η κοινωνία και οι πολίτες δοκιμάζονται σκληρά, τώρα που οι μάσκες πέφτουν και που δυστυχώς αναδεικνύονται ως πολύ κρίσιμα και ζητήματα δημοκρατίας, σεβασμού ατομικών δικαιωμάτων και λειτουργίας του κράτους δικαίου, τώρα είναι η ώρα της μεγάλης πολιτικής αντεπίθεσης του ΠΑΣΟΚ. Τώρα είναι η ώρα που με πανστρατιά, με όλα τα στελέχη στην πρώτη γραμμή, με συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο, με τεκμηριωμένες προγραμματικές προτάσεις και πολιτικές για κάθε κοινωνική κατηγορία και κάθε γεωγραφική περιοχή, με μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες η δημοκρατική παράταξη θα πρέπει να είναι πανταχού παρούσα στην κοινωνία.
Αυτό έχουμε χρέος απέναντι στην κοινωνία και στους πολίτες να κάνουμε. Αυτό πρέπει τώρα να κάνουμε.

Από τον Βασίλη Έξαρχο,
πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass