Ανάλυση

Πιο γερμανική παρά ποτέ η νέα Κομισιόν

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2014 12:20 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:46

 

 Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Πανηγύριζε την περασμένη Κυριακή η σοβαρή γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», η οποία ως συντηρητική πρόσκειται στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. «Η Κομισιόν έχει επαρκώς γερμανική γεύση», ήταν ο εντυπωσιακός τίτλος ολοσέλιδης σχετικής ανάλυσής της - και όταν λέμε ολοσέλιδη, αναφερόμαστε σε εφημερίδα μεγάλου σχήματος, όπως η «Ελευθερία».

Το βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ» ανέθεσε στον σκιτσογράφο του να εκφράσει την ίδια γνώμη. Αυτός έφτιαξε μια γελοιογραφία, όπου όλα τα μικροσκοπικά ανθρωπάκια που συναπαρτίζουν την Κομισιόν έχουν στην πλάτη τους ένα τεράστιο κουρδιστήρι παιχνιδιών. Ένας γιγαντιαίος Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο δεξιός νέος πρόεδρος της νέας Κομισιόν από το Λουξεμβούργο, είναι αυτός που κουρδίζει τα μέλη της Κομισιόν. Μόνο που και ο Γιουνκέρ έχει κι αυτός στην πλάτη του ένα κουρδιστήρι πελώριο - το οποίο το κουρδίζει μια ακόμη πιο  υπερμεγέθης Μέρκελ!

«Επιτηδευμένο τσούρμο φανατικών της λιτότητας από τον Βορρά» χαρακτήρισε την Κομισιόν του Γιουνκέρ μια ιταλική εφημερίδα.

ΔΙΩΓΜΕΝΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ

Η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» εξηγεί ότι ο Γιουνκέρ συμφώνησε την σύνθεση της Κομισιόν με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών της ηγεμονικής χώρας της Ευρώπης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια μονοήμερης επίσκεψής του στο Βερολίνο, στα τέλη Αυγούστου.

«Ο Γιουνκέρ δεν θεωρεί τον εαυτό του ως αντίπαλο της καγκελαρίου, αλλά ως σύμμαχο. Η Μέρκελ του ζήτησε τον Φεβρουάριο να είναι ο κορυφαίος υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, διαφορετικά δεν θα τα είχε καταφέρει ο Γιουνκέρ. Η Μέρκελ οργάνωσε το πράγμα έτσι ώστε στο τέλος να του εξασφαλίσει τη συναίνεση των 26 από τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Αυτό δημιουργεί υποχρεώσεις», υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα.

Πρώτη φορά η Κομισιόν συμπεριλαμβάνει εννέα (!) πρώην πρωθυπουργός και αντιπροέδρους κυβερνήσεων. Όλοι τους προέρχονται από χώρες της γερμανικής επιρροής - κυρίως πρώην σοσιαλιστές. Πρόκειται για πολιτικούς που έχουν εφαρμόσει τυφλά την γερμανική πολιτική λιτότητας εξαθλιώνοντας τους λαούς τους, οι οποίοι τους έχουν εκδιώξει κλωτσηδόν από την εξουσία μέσω εκλογών και οι Γερμανοί τους ανταμείβουν με μια θέση στην Κομισιόν για τις παρασχεθείσες προς το Βερολίνο υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικό και ταυτόχρονα ακραίο παράδειγμα η πρώην κεντροαριστερή πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλιένκα Μπράτουσεκ. Μετά από ένα χρόνο γερμανόδουλης πρωθυπουργίας που καταβύθισε τη χώρα της, υποχρεώθηκε να κάνει εκλογές βουλευτικές. Συνετρίβη κυριολεκτικά, το κόμμα της πρώην πρωθυπουργού, με το ζόρι πέρασε το... 4% (!!!) και κατόρθωσε παρά τρίχα να μπει στο κοινοβούλιο.

Τι έκανε όμως η πανάθλια πρωθυπουργός: Πριν αναλάβει ο νέος πρωθυπουργός της Σλοβενίας, πρότεινε η εξευτελισμένη «πρωθυπουργός» του 4% ως μέλος της Κομισιόν τον... εαυτό της!!! Όλη η Σλοβενία ξεσηκώθηκε εναντίον της και την βρίζει πατόκορφα, αλλά ο Γιουνκέρ την επέλεξε ως επίτροπο κατ’ απαίτηση του Βερολίνου!

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΣΙΡΑΚΙ!»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε σε όλα τα μεγάλα κράτη αυτή τη θέση που ζητούσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Στη Βρετανία, για παράδειγμα, έδωσε τη νεοϊδρυθείσα θέση του επιτρόπου Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως το Σίτι του Λονδίνου, το οποίο παθαίνει αλλεργία κάθε φορά που ακούει τους Γερμανούς να απαιτούν μεγαλύτερο έλεγχο του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου στην Ε.Ε.

Μάλιστα, ο Βρετανός επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων, κάποιος άγνωστος στους πολιτικούς κύκλους ονόματι Τζόναθαν Χιλ, τον οποίον προώθησε στη θέση αυτή ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, έχει δουλέψει ως... λομπίστας Χρηματοπιστωτικών Οίκων! Πρόκειται δηλαδή για τυφλό όργανο των απατεώνων και των αρπακτικών του χρηματοπιστωτικού συστήματος! Ένας λομπίστας των τραπεζιτών και των κερδοσκόπων μέλος της Κομισιόν!

Η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» πάντως προσπαθεί να μετριάσει την εικόνα του Γιουνκέρ ως οργάνου της Γερμανίδας καγκελαρίου. «Σίγουρα δεν είναι τσιράκι της Μέρκελ για τα θελήματα, αντιθέτως όμως είναι ήδη εταίρος της», τονίζει.

Η αγγλική εφημερίδα «Γκάρντιαν» επιχειρεί και αυτή να απαλύνει τις εντυπώσεις για την γερμανοκρατούμενη Κομισιόν. «Παρά το γεγονός ότι στους κόλπους της Κομισιόν η γερμανική άποψη παραμένει κυρίαρχη, αφήνεται ανοιχτή η προοπτική μιας διαπραγμάτευσης», αναφέρει σε σχετικό άρθρο της.

ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Αυτή η νέα Κομισιόν διαφέρει θεσμικά σε ένα κρίσιμο σημείο από τις προηγούμενες. Ο Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ ενίσχυσε τις αρμοδιότητες επτά αντιπροέδρων της Κομισιόν, υποβαθμίζοντας αντικειμενικά την δικαιοδοσία των επιτρόπων.

Αντιπρόεδροι υπήρχαν στην Κομισιόν και μέχρι τώρα, αλλά ο ρόλος τους ήταν μόνο διακοσμητικός. Ο Γιουνκέρ τους έδωσε ακόμη και δικαίωμα βέτο (!) σε κάθε πρωτοβουλία οποιουδήποτε επιτρόπου κάτω από αυτούς. Αν δηλαδή ένας επίτροπος θέλει να κάνει κάτι και διαφωνεί ο αρμόδιος αντιπρόεδρος, ο επίτροπος δεν έχει δικαίωμα να το κάνει!

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτό είναι πολύ σοβαρό. Στις Βρυξέλλες, για παράδειγμα, αποκαλούν τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Γάλλο επίτροπο που είναι υπεύθυνος για το ευρώ... «φέτα ζαμπόν σε ένα σάντουιτς με εξαιρετικά γερμανική γεύση»! Γιατί; Γιατί απλούστατα ο πρόεδρος της Κομισιόν του έβαλε από πάνω του δύο γερμανικής νοοτροπίας αντιπροέδρους, οι οποίοι είναι τυφλά όργανα της Μέρκελ!

Ο ένας είναι ο μέχρι πρότινος δεξιός πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή τη χώρα του στη διάρκεια της κρίσης και ο οποίος παραιτήθηκε φέτος για να πάει στις Βρυξέλλες, κατόπιν εντολής της Μέρκελ.

Ο άλλος είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας Βάλντις Ντόμπροφσκις, ο αποκαλούμενος στη χώρα του «χασάπης», επειδή απέλυσε τους μισούς σχεδόν δημόσιους υπαλλήλους της Λετονίας, καταβαράθρωσε τις συντάξεις και τους μισθούς όλων των εργαζομένων και τελικά έβαλε τη Λετονία με το ζόρι στο ευρώ, όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι τουλάχιστον το 75% των Λετονών και συχνά σε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά ήταν αντίθετοι με το ευρώ!

Οι Λετονοί φυσικά τον μαύρισαν όταν έγιναν εκλογές, αλλά οι Γερμανοί τον προώθησαν στην Κομισιόν και τον έκαναν και αντιπρόεδρο για να τον ανταμείψουν για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο Βερολίνο.

Τώρα, βέβαια, κατά πόσο ένας Γάλλος επίτροπος σαν τον Μοσκοβισί θα ανέχεται να του δίνουν εντολές ένας Φινλανδός και ένας Λετονός επειδή είναι αντιπρόεδρος της Κομισιόν, με τις πλάτες όμως των Γερμανών, των οποίων θα ενεργούν ως φερέφωνα, είναι κάτι που θα δούμε σύντομα πώς ακριβώς θα λειτουργήσει.

Ο γαλλικός Τύπος για την ώρα έγραψε ότι ο νέος επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. και ιδίως της Ευρωζώνης, ο Πιερ Μοσκοβισί, θα επιτηρείται «από δύο Γερμανούς χωροφύλακες»!

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ

Οι Γερμανοί έχουν πλήρη επίγνωση του αντιγερμανικού κλίματος που σαρώνει ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη. Δεν το φοβούνται καθόλου, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει οδηγήσει στην εκδήλωση σοβαρών αντιγερμανικών ενεργειών. Περιφρονούν τον αντιγερμανισμό, αλλά δεν αισθάνονται και υπέροχα βλέποντας την ανάπτυξή του. Ανησυχούν κάπως και θα ήθελαν να καταλαγιάσει αυτό το κλίμα, όσο είναι δυνατόν.

Στο πλαίσιο αυτό, ενώ συγκρότησαν την πιο «γερμανόφρονη» Κομισιόν που έχει υπάρξει ποτέ, προσπάθησαν να κάνουν τη δουλειά τους μέσω των ανθρώπων τους που εκπροσωπούν άλλες χώρες, υποβαθμίζοντας την αυτοτελή γερμανική παρουσία στην Κομισιόν. Έτσι ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ πήρε ένα εντελώς δευτερεύον χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν, αυτό της Ψηφιακής Οικονομίας και του Διαδικτύου, ενώ το κορυφαίο σε αυτή τη φάση για τους Γερμανούς και τα συμφέροντά τους θα ήταν να έπαιρναν τη θέση του επιτρόπου Εμπορίου.

Ο λόγος είναι ότι στις αρμοδιότητες της εμπορικής πολιτικής της Ε.Ε. εμπίπτει η καθοριστικής σημασίας για τα γερμανικά συμφέροντα «συμφωνία ελευθέρου εμπορίου» με τις ΗΠΑ. Δεν την πήραν όμως τη θέση του επιτρόπου Εμπορίου της Ε.Ε. απευθείας οι Γερμανοί, την έδωσαν σε έναν άνθρωπο δικό τους από την Σουηδία, την Σεσίλια Μάλμστρεμ και έτσι οι Γερμανοί θα καθορίζουν τη στάση της Ε.Ε., χωρίς όμως να φαίνονται και να προκαλούν.

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΛΩΝ

Παιχνίδια ισχύος πάντα παίζονταν μεταξύ των μεγάλων χωρών της Ε.Ε. σε όλες τις εποχές, τόσο στις συνόδους κορυφής όσο και στους κόλπους της Κομισιόν. Αυτό δεν είναι κατά κανέναν τρόπο καινούριο φαινόμενο.

Το νέο έγκειται στο ότι πλέον η Γερμανία έχει γίνει τόσο ισχυρή που καμιά μεγάλη χώρα δεν τολμάει να της αντιπαρατεθεί. Η Γαλλία υποτάσσεται όλο και περισσότερο στο Βερολίνο, ενώ η Αγγλία έχει περιθωριοποιηθεί ουσιαστικά στην Ε.Ε. και κανείς δεν την λαμβάνει υπόψη του.

Αυτή η πλήρης ανατροπή των ισορροπιών στην Ευρώπη θέτει πολύ σκληρά διλήμματα στις ελίτ των μεγάλων χωρών. Θα υποταχθούν εθελόδουλα στους Γερμανούς ή θα αρνηθούν να μπουν υπό τον ζυγό της σχέσης υποτέλειας; Η απάντηση των Γάλλων και των Άγγλων θα κρίνει το μέλλον του ευρώ και της Ε.Ε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass