Τεχνητή Νοημοσύνη και Φυσικές Καταστροφές

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2023 11:29

Γράφει ο καθηγητής Παπαευσταθίου Μάριος

Ο σύγχρονος άνθρωπος ζώντας σε έναν κόσμο που του εξασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις για να κατακτήσει την ευτυχία τυραννιέται από τα αγαθά της προόδου που δημιούργησε και βλέπει καθημερινά να διαψεύδονται όλες εκείνες οι ελπίδες της ευζωίας που του διέγραψε ο πολιτισμός. Έτσι, η υποτίμηση του ανθρώπινου παράγοντα με τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες είναι δείγματα που επιβεβαιώνουν τον παραλογισμό της εποχής μας. Πρόκειται στην ουσία για τη Νέα Ψηφιακή Εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις και αντινομίες.
Ένα από τα στοιχεία που έχουν εμφανιστεί με σημαντικό τρόπο στην ψηφιακή εποχή είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) είναι ένα πεδίο της επιστήμης των υπολογιστών που ασχολείται με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή συστημάτων και προγραμμάτων που εμφανίζουν νοημοσύνη σε παρόμοιο βαθμό με τον τρόπο που λειτουργεί η ανθρώπινη νοημοσύνη. Είναι συστήματα & αλγόριθμοι που προσπαθούν να επιτελέσουν διεργασίες όπως η ανθρώπινη νοημοσύνη και είναι σαφώς μία μεγάλη ευκαιρία που ταυτόχρονα ενέχει και πολλούς κινδύνους όπως και άλλες τεχνολογίες, αλλά η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πιο επικίνδυνη γιατί σκέφτεται κιόλας.
Διερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογική ανάπτυξη σε όλες της τις εκφάνσεις επιδρά καταλυτικά στη ζωή του ανθρώπου προκύπτουν, ανάμεσα σε άλλα, οι ακόλουθες διαπιστώσεις:
1. Οικονομία και Εργασία: Η Ψηφιακή Εποχή έχει αλλάξει τον τρόπο παραγωγής και εμπορίας αγαθών και υπηρεσιών, επηρεάζοντας τις θέσεις εργασίας και τις αγορές εργασίας.
2. Εκπαίδευση: Η τεχνολογία έχει επηρεάσει τον τρόπο που γίνεται η εκπαίδευση, με τη δυνατότητα της εξ αποστάσεως μάθησης, τη χρήση διαδραστικών πλατφορμών και τη βελτίωση της πρόσβασης σε παιδαγωγικό υλικό.
3. Ψηφιοποίηση και Συνδεσιμότητα: Η ψηφιοποίηση των δεδομένων και η ευρείας κλίμακας συνδεσιμότητα έχουν επιτρέψει την ανταλλαγή πληροφοριών με τρόπο που ποτέ πριν δεν ήταν δυνατός.
4. Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση: Η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση έχει οδηγήσει σε εκπληκτικές δυνατότητες, όπως αυτόνομα συστήματα, αυτόνομα οχήματα και προηγμένες αναλύσεις δεδομένων.
Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση και πρόληψη φυσικών καταστροφών. Ανάλογα με την εφαρμογή, η ΤΝ μπορεί να προσφέρει τα εξής:
1. Πρόβλεψη φυσικών καταστροφών: Η ΤΝ μπορεί να αναλύσει μεγάλα σύνολα δεδομένων, όπως δεδομένα καιρού, γεωλογικά δεδομένα και καταγραφές από αισθητήρες, για να προβλέψει φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, σεισμούς και καταιγίδες.
2. Διαχείριση κρίσεων: Κατά την εκδήλωση φυσικών καταστροφών, η ΤΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών από διάφορες πηγές, όπως αισθητήρες, κοινωνικά δίκτυα και δορυφόρους, προκειμένου να βοηθήσει στον συντονισμό των διασωστικών επιχειρήσεων και την παροχή αναγκαίων πληροφοριών στις αρχές.
3. Εκτέλεση αυτόνομων ρομποτικών αποστολών: Ρομποτικά συστήματα που χρησιμοποιούν ΤΝ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναζήτηση και διάσωση σε καταστροφές, ανιχνευτές επικίνδυνων υλικών, και άλλες κρίσιμες αποστολές.
Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απαραίτητα η λύση για όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τις φυσικές καταστροφές.
Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι «Ο άνθρωπος στην προσπάθειά του να γίνει υπεράνθρωπος ξεχνώντας τον Θεάνθρωπο και υποτιμώντας τον συνάνθρωπο κατάντησε απάνθρωπος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass