Η ανθρώπινη πλευρά του Ελληνοϊταλικού πολέμου

Δημοσίευση: 02 Νοε 2023 10:00

Από τον Άγγελο Ζαχαρόπουλο

Όταν το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι κατέλαβε την Αλβανία, ήταν φανερό ότι απέβλεπε να εισβάλει από εκεί στην Ελλάδα. Ήταν στο πλαίσιο του οράματος του Μουσολίνι για την ανάκτηση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας προχωρώντας από την Ελλάδα προς τα Βαλκάνια.

Προκαλούσε τη χώρα μας με αναφορά στην ισχυρή στρατιωτική του δύναμη (τα 8 εκατομμύρια λόγχες), δημιουργούσε επεισόδια στα σύνορα, με αποκορύφωμα τον τορπιλισμό της Έλλης τον Δεκαπενταύγουστο του 1940.
Με όλα αυτά είχε θυμώσει πολύ τους Έλληνες, με αποτέλεσμα να τους συσπειρώσει. Έτσι, οι Έλληνες ενωμένοι σαν μια γροθιά αντιμετώπισαν τον εισβολέα. Άλλωστε, τον θυμό των Ελλήνων που προκάλεσε ο Μουσολίνι, τον πλήρωσε ο ίδιος στην Αλβανία.
Ωστόσο, ο σύμμαχός του Χίτλερ τον πήρε από το χεράκι και τον έφερε ως κατακτητή στην Ελλάδα. Ο Ιταλικός στρατός στην Ελλάδα συμπεριφέρθηκε όπως συμπεριφέρονται συνήθως οι στρατοί κατοχής, με πρωταγωνιστές κυρίως τα φασιστικά στοιχεία. Βασάνισε και σκότωσε πατριώτες, έκαψε χωριά κλπ.
Και ήρθε ο Σεπτέμβριος του 1943 με την Ιταλία του Μπαντόλιο να υποχρεώνεται σε ανακωχή και ο Μουσολίνι να καθαιρείται και να φυλακίζεται. Δεν άργησε να εκδηλωθεί η εκδικητική μανία των Γερμανών κατά των χθεσινών συμμάχων τους. Και εδώ εκδηλώθηκε η μεγαλειώδης μεγαλοψυχία του ελληνικού λαού. Έκρυψε και προστάτευσε τους χθεσινούς διώκτες του, τους Ιταλούς στρατιώτες.
Πρόκειται για μία απόδειξη ότι οι λαοί δεν μισούνται μεταξύ τους αλλά άγονται σε αλληλοσφαγή από μεγαλομανείς ηγέτες.
Την πραγματικότητα αυτή εκφράζουν οι στίχοι και η μουσική των Κατσαρού – Πυθαγόρα, ερμηνευόμενοι από τη μεγάλη Μαρινέλλα:
“Μελαχρινέ Ναπολιτάνο
Ο πόλεμος είναι φριχτός
Εσύ μαχαίρωσες τον Πάνο
Μετά σε σκότωσε κι’αυτός
Εσύ στη Νάπολη μπαρμπέρης
Κι’αυτός ψαράς στο Αιτωλικό
Να μάθεις δεν θα καταφέρεις
Πώς φθάσατε στο φονικό.”
Ποιο λόγο είχε ο μπαρμπέρης από τη Νάπολη να μαχαιρώσει τον ψαρά από το Αιτωλικό για να μαχαιρωθεί και ο ίδιος θανάσιμα; κανένα λόγο. Λόγο είχε μόνο ο αλαζονικός και αδίστακτος δικτάτορας της Ιταλίας. Ο Μουσολίνι ζήλεψε το σύμμαχό του Χίτλερ ο οποίος άνετα κατακτούσε χώρες και υποδούλωνε λαούς. Μόνο που ο Μουσολίνι διάλεξε λάθος χώρα και λάθος λαό. Προφανώς δε, είχε μείνει μετεξεταστέος στην Ιστορία. Η συνέπεια όμως, ήταν να χάσουν τη ζωή τους περί τους 15000 Έλληνες πάνω στο άνθος της ηλικίας τους καθώς και άλλοι τόσοι ή και περισσότεροι Ιταλοί. Χώρια οι ανάπηροι και οι υλικές ζημιές. Μοναδικός υπεύθυνος για την αιματοχυσία στην Αλβανία ήταν ο ιδρυτής του φασισμού στην Ιταλία.
Ο Ιταλικός λαός πλήρωσε με πολύ αίμα και σε πολλά άλλα μέτωπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εξαιτίας του Μουσολίνι. Τελικά, όμως, ο Ιταλικός λαός πήρε την εκδίκησή του. Οι Ιταλοί τον εξόντωσαν. Στα φοιτητικά μου χρόνια παρακολούθησα στα ‘Επίκαιρα” του κινηματογράφου, τους Ιταλούς να επιδεικνύουν το πτώμα του Μουσολίνι κρεμασμένο ανάποδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass