Σε αδιέξοδο οι αγροτοκτηνοτρόφοι

Δημοσίευση: 06 Νοε 2023 13:05

Από τον Σάκη Κατή

«Την Παρασκευή 27 Οκτώβρη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πανηγύριζε και έδινε συγχαρητήρια στη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υλοποίηση της πληρωμής της προκαταβολής της «Βασικής Ενίσχυσης».

Τη Δευτέρα 30 Οκτώβρη ο υπουργός κ. Αυγενάκης ζητούσε τις παραιτήσεις της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητα λάθη» στην πληρωμή.
Αυτό που μεσολάβησε ήταν η οργή των αγροτών για τις μεγάλες μειώσεις που είδαν στην πληρωμή της προκαταβολής (70%) της «Βασικής Ενίσχυσης», η οποία από 657 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πέρυσι, φέτος έπεσε στα 488 εκατομμύρια. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί απόρροια της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027 που προβλέπει συνολική μείωση της «Βασικής Ενίσχυσης» μεγαλύτερη από 250 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Πρόκειται για απώλειες που δεν θα αντισταθμιστούν από τις υπόλοιπες άμεσες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ, όπως τα «οικολογικά προγράμματα», η «αναδιανεμητική ενίσχυση», οι «συνδεδεμένες» κ.ά., η πληρωμή των οποίων έπεται, καθώς το συνολικό κονδύλι της νέας περιόδου είναι μειωμένο κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο της περιόδου 2014 – 2020, ενώ οι απώλειες για τους βιοπαλαιστές αγρότες θα διευρυνθούν σε διψήφια ποσοστά εξαιτίας της εκτόξευσης του πληθωρισμού. Αυτήν την πραγματικότητα προσπαθεί να κρύψει η Κυβέρνηση της ΝΔ ρίχνοντας το φταίξιμο σε «διαχειριστικές ανεπάρκειες» του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που μιλούν για «κυβερνητικό φιάσκο». Οι άμεσες ενισχύσεις είναι η άλλη όψη του νομίσματος των εξευτελιστικών τιμών στα προϊόντα των αγροτών που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι. Η ΚΑΠ 2023 – 2027, την οποία το ΚΚΕ καταψήφισε το 2020 στο Ευρωκοινοβούλιο, έφερε αλλαγές στην κατανομή τους, με κριτήριο την καλύτερη προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής στις προτεραιότητες των μονοπωλίων της Ε.Ε. («ψηφιακός μετασχηματισμός», «πράσινη μετάβαση», «εξωστρέφεια» κ.λπ.). Γι’ αυτό ακριβώς, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έχοντας ως κοινή στρατηγική τους τη συγκέντρωση παραγωγής και γης και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, υπερψήφισαν αυτήν την πολιτική και τώρα τσακώνονται για τις συνέπειες της εφαρμογής της. Οι βιοπαλαιστές γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν έχουν άλλη διέξοδο από τον δρόμο του αγώνα, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τους αντιπάλους τους, που είναι οι έμποροι, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, το κράτος, οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε. Το ΚΚΕ βρίσκεται μέσα σε αυτήν την πάλη αναλαμβάνοντας τη μεγάλη ευθύνη να ενώσει τις λαϊκές διεκδικήσεις για να γίνει ο λαός αφέντης του πλούτου που παράγει, για να ζήσει σύμφωνα με τις σύγχρονες παραγωγικές δυνατότητες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass