Δεν θα βρουν ανάπαυση οι ψυχές των χιλιάδων δολοφονημένων Εβραίων στο Αουσβιτς με όσα συμβαίνουν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας

Δημοσίευση: 06 Νοε 2023 13:10

Από τον Αυγουστίνο (Ντίνο) Αυγουστή*

Αχαρτογράφητος εφιάλτης και κολύμπι σε θολά νερά με συνέπειες που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει είναι όσα παρακολουθούμε να συμβαίνουν ακριβώς δίπλα μας.

Η Μέση Ανατολή φλέγεται ξανά. Αυτήν τη φορά στη Λωρίδα της Γάζας, εκεί όπου ζουν χιλιάδες Παλαιστίνιοι κάτω από ένα ειδικό καθεστώς και εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Παλαιστίνιοι ασφαλώς δεν ζουν μόνο στη Λωρίδα της Γάζας. Σε ολόκληρο τον κόσμο υπολογίζεται ότι ζουν σήμερα, διάσπαρτοι, περίπου 14 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, πολλοί από τους οποίους ωστόσο είναι πρόσφυγες. Συνολικά πάνω από έξι εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν επί του παρόντος, ως πρόσφυγες, σε καταυλισμούς τους οποίους διαχειρίζονται υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) σε Ιορδανία, Λίβανο, Συρία, Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας.
Ας ταξιδέψουμε λίγο πίσω στον χρόνο για να θυμηθούμε μαζί μια ιστορική διαδρομή που ξεκίνησε πριν μερικές δεκαετίες και εκτείνεται στο σήμερα. Όλοι μας πιστεύω παρακολουθήσαμε έστω και μια φορά σχετικά ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν τα όσα φρικτά διεπράχθησαν από τους Γερμανούς ναζί κατά των Εβραίων. Άνθρωποι που έζησαν εκείνες της τραγικές στιγμές και είχαν την τύχη να επιζήσουν, μας διηγούνται τα γεγονότα μιας από τις πιο φοβερές γενοκτονίες που συντελέσθηκε τον προηγούμενο αιώνα στην Ευρώπη. Το τέλος του πολέμου όμως δεν δημιούργησε, όπως πίστευαν πολλοί, συνθήκες ασφάλειες και ειρήνης. Άγγλοι, Γάλλοι, Σοβιετικοί και Αμερικανοί συνέχισαν και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα μια ιμπεριαλιστική πολιτική που έχει τον αντίκτυπο της σε όλους τους λαούς της γης. Από τον γερμανικό φασισμό που κατατροπώθηκε γεννήθηκαν άλλοι πολλοί φασισμοί που χώρισαν τον κόσμο σε στρατόπεδα και σφαίρες επιρροής. Κοντά σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948 με απόφαση του Ο.Η.Ε. και κατ’ εντολή των Αγγλων που μάλλον δεν σχεδιάστηκε σωστά.
Ασφαλέστατα κάθε λαός, κατά συνέπεια και ο εβραϊκός λαός, δικαιούται να έχει τη δική του πατρίδα. Ποτέ όμως αυτό το δικαίωμα δεν πρέπει να αποτελεί την αφορμή αιματηρών συγκρούσεων, όπως συμβαίνει χρόνια τώρα με τον αραβικό κόσμο και κυρίως τον λαό της Παλαιστίνης και τους Ισραηλινούς.
Όπως όλοι λοιπόν, έτσι και ο παλαιστινιακός λαός δικαιούται να έχει έναν δικό του τόπο, μια δική του πατρίδα. Τα τελευταία δραματικά γεγονότα δείχνουν ξεκάθαρα την ανάγκη δημιουργίας ενός κανονικού ελευθέρου και ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στη γη των πατέρων τους. Ας μη μας παρασέρνει η δράση της τρομοκρατικής Χαμάζ που στόχο έχει τον αφανισμό του κράτους του Ισραήλ από προσώπου γης. Η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό. Ούτε όλοι οι Παλαιστίνιοι είναι Χαμάζ, ούτε όλοι οι εβραίοι σκέφτονται όπως σκέφτονται οι Ισραηλινοί στρατηγοί. Σίγουρα τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη στυγνή δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή αμάχων ή την εκτόξευση ρουκετών εναντίον πολιτικών στόχων. Από την άλλη όμως δεν βομβαρδίζεις αδιακρίτως δολοφονώντας χιλιάδες αμάχους και κυρίως μικρά παιδιά. Δεν θα βρουν ανάπαυση οι ψυχές των χιλιάδων δολοφονημένων Εβραίων στο Άουσβιτς με όσα συμβαίνουν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας.
Υστερόγραφο 1: Η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζεται με εισβολές! Ούτε η εισβολή των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, στο ΙΡΑΚ και τη Συρία αντιμετώπισε την τρομοκρατία. Αντιθέτως την ενίσχυσε σε βαθμό υπερθετικό. Μόνη λύση στην περιοχή είναι η λύση των δύο κρατών.
Υστερόγραφο 2: Η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ και ο εμφύλιος στην Ελλάδα είναι οι κύριες αιτίες που οι Αγγλοι, παρά τις υποσχέσεις τους (όταν Ελλάδα και Κύπρος πολέμησαν παρά το πλευρό τους στον Β΄Π.Π.), δεν συναίνεσαν ποτέ στην Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Αναφαίρετο δικαίωμα του λαού της Κύπρου που εκπορεύεται μέσα από τις διατάξεις του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που είναι ζυμωμένος με ποταμούς Ελληνικού αίματος. Ο εμφύλιος στην Ελλάδα, δίχασε τον λαό και διέλυσε κάθε εθνική συνοχή. Στην πραγματικότητα Ελληνικός εμφύλιος απετέλεσε την πρώτη πράξη του ψυχρού πολέμου μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

* O δρ Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από το Μονάγρι Λεμεσού, av.avgoustiνοs@gmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass