Θεοφάνια και αγιασμός της φύσης

Δημοσίευση: 04 Ιαν 2024 15:38

Από τον Δημήτριο Νταφούλη, επίτιμο σχολικό σύμβουλο και θεολόγο

Σήμερα ο Τριαδικός Θεός αποκαλύπτεται στον περιούσιο λαό Του. Ο Θεός εφάνη στον Ιορδάνη ποταμό τον μεγαλύτερο και ιερότερο στην Άγια Γη, κατά τη βάπτιση του Υιού Του από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Ο Θεός Πατέρας παρουσιάζει τον Υιό Του λέγοντας πως «αυτός είναι ο γιος μου ο αγαπητός...» και το Άγιο Πνεύμα ως περιστερά...
Μία ουσία, μία δύναμη της Αγίας Τριάδος! Αυτόν τον Τριαδικό Θεό, τις τρεις υποστάσεις ή τρία πρόσωπα, αδιαίρετα και ομοούσια διδασκόμαστε σήμερα.
Μια ουσία κατά θεότητα. Είναι το «Τριαδικό δόγμα», που το αποδεχόμαστε και το κατανοούμε με την πίστη μας.
Ο Ιησούς Χριστός έρχεται στον Ιορδάνη Ποταμό και βαπτίζεται ως ένας ταπεινός άνθρωπος. Η φύση αγιάζεται, το σύμπαν πανηγυρίζει, τα πάντα ευλογούνται. Το φως της Θεοφανίας, φωτίζει την οικουμένη. Τα πάνω με τα κάτω συνομιλούν και άγγελοι μετά των ανθρώπων συνεορτάζουν.
Η Εκκλησία μας, σε ανάμνηση της Θεοφανίας του Θεού και της βάπτισης του Κυρίου, τελεί τον αγιασμό των υδάτων με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού σε ποταμούς και θάλασσες.
Πλήθος πιστών παρακολουθεί την τελετουργία και ψάλλει «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις!».
Ο άγνωστος Θεός γίνεται γνωστός και το σωτήριο έργο Του για το δημιούργημά Του αρχίζει.
«Το Περιστέρι», όπως λέει ο ιερός Χρυσόστομος, δεν είναι αυτό που φέρει στον Νώε τον κλάδο ελαίας, αλλά αυτό που με την εμφάνισή του οδηγεί την οικουμένη στον ουρανό...».
Μάρτυρες του θαύματος ο αγιασμός της φύσης, ο αγιασμός των υδάτων του Ιορδάνη που «εστράφη εις τα οπίσω», η φωνή του Πατέρα Θεού που με πανηγυρικό τρόπο βεβαιώνει τη θεότητα του Υιού Του, της περιστεράς ως Άγιο Πνεύμα, την Τρίτη Υπόστασή Του.
Η πίστη μας στο μεγάλο γεγονός είναι ομολογία βασικών δογμάτων της θρησκείας μας. Η απιστία «βολεύει» όπως και τον άφρονα για να μην ελέγχεται η συνείδησή του. Η πίστη μας δεν είναι «ραντεβού» χωρίς στόχους.
Είναι φωτισμένο βήμα και σίγουρο όπως μαρτυρούν οι Απόστολοι και οι μύριοι Άγιοι και Πατέρες της Εκκλησίας μας.
Ως πιστά μέλη της Εκκλησίας του Κυρίου μας, έχουμε επίγνωση του θαύματος της Θεοφανίας Του, των Τριών υποστάσεών Του. Αυτό είναι και το μήνυμα που τραγουδούν οι επίγειοι άγγελοι, τα παιδιά, πόρτα-πόρτα:
«Σήμερα τα φώτα και ο φωτισμός...» και ο ιερέας με το αγιασμένο νερό ραίνει κάθε σπιτικό. Δώρο Θεού για θεραπεία ψυχική και σώματος, αγιασμό σπιτιών, αγρών, ζώων...».
Είναι σύμβολο εξαγνισμού, κάθαρσης και αγιασμού ψυχής, αλλά και διανοίας με την απαλλαγή από κακό λογισμό του νου. Αυτό ποτίζει και δροσίζει το δέντρο της Αγάπης.
Εν Χριστώ, που δεν είναι κενός λόγος, αλλά θεραπεία πληγών συνανθρώπων μας, κατά πρότυπο Ιησού!
Χρόνια Πολλά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass