Δωρητές και Χορηγίες

Δημοσίευση: 04 Ιαν 2024 15:49

Από τον Απόστολο Ζιώγα, βιολόγο

 

Γενναιοδωρία είναι να δίνεις
περισσότερα απ’ αυτά
που μπορείς. Υπερηφάνεια
είναι να παίρνεις
λιγότερα απ’ αυτά που χρειάζεσαι
Χαλίλ Γκιμπράν

Η ανταλλαγή δώρων με την οικογένεια και τους φίλους μπορεί να είναι γεμάτη από αντιφατικά συναισθήματα. Αντί για ευγνωμοσύνη, οι παραλήπτες ακριβών δώρων μπορεί να καταλήξουν να αισθάνονται χρέος προς τους δωρητές. κι οι δωρητές μπορεί να έχουν τύψεις. Όμως, τα ίδια πολύπλοκα κίνητρα και οι ίδιες προσδοκίες μπορούν να επιδεινώσουν τις σχέσεις μεταξύ των μεγάλων χορηγών και των ιδρυμάτων που υποστηρίζουν. Αυτή η δυναμική εμφανίζεται με δημόσιο τρόπο τον τελευταίο καιρό σε ορισμένους δωρητές υψηλού προφίλ όσον αφορά τα διάσημα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Το ζήτημα για αυτούς τους χορηγούς είναι η απάντηση των ιδρυμάτων σε συζητήσεις και διαδηλώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και τη στρατιωτική εκστρατεία της ισραηλινής κυβέρνησης στη Γάζα που ακολούθησε.
Όλες οι δωρεές σε μια φιλανθρωπική οργάνωση πρέπει να υποστηρίζουν τους γενικούς σκοπούς της. Δηλαδή, ένα νοσοκομείο δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα που λαμβάνει από δωρητές και να τα δώσει, για παράδειγμα, σε ένα καταφύγιο ζώων που λειτουργεί 500 μίλια μακριά. Οι δωρητές μπορούν να ζητήσουν συγκεκριμένους περιορισμούς στη χρήση των φιλανθρωπικών δώρων τους σε μια συμφωνία που έχει διαπραγματευτεί πριν από την πραγματοποίηση της δωρεάς. Και όταν ζητούνται δώρα μέσω μιας συγκεκριμένης εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων, όπως μια προσφορά για τη συγκέντρωση χρημάτων για ένα νέο κτίριο ή για υποτροφίες, αυτά τα χρήματα πρέπει να δαπανηθούν αναλόγως. Τα δικαστήρια ωστόσο έχουν την εξουσία να ρυθμίζουν τις φιλανθρωπικές οργανώσεις. Αλλά οι δωρητές έχουν κάποια εργαλεία σχετικά με τον περιορισμό που έθεσαν στα δώρα τους. Ένας τρόπος με τον οποίο μπορούν να το κάνουν αυτό είναι να απειλούν ότι θα παρακρατήσουν δώρα που είχαν προγραμματίσει να κάνουν, εκτός εάν η φιλανθρωπική οργάνωση που χρηματοδοτούσαν αλλάξει πορεία. Πάντως, οι υποσχέσεις για μελλοντικές δωρεές από προηγούμενους δωρητές επέτρεπαν πάντα στους δωρητές να ασκούν ανεπίσημα κάποιον βαθμό επιρροής.
Αλλά στην τρέχουσα διαμάχη μεταξύ χορηγών και πανεπιστημίων σχετικά με τους ισχυρισμούς περί αντισημιτισμού στην πανεπιστημιούπολη, οι απειλές για παραίτηση από μελλοντικές δωρεές συνδέονται ρητά με κάθε είδους πανεπιστημιακές ενέργειες, όπως οι δηλώσεις που είτε κάνουν είτε δεν κάνουν τα πανεπιστήμια σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις. Μάλιστα, οι απειλές έχουν γίνει πιο οργισμένες και πιο δημόσιες από ό,τι στο παρελθόν.
Γεγονός είναι πως όταν οι δωρητές κάνουν φιλανθρωπικά δώρα, οφείλουν να μεταβιβάζουν αμετάκλητα αυτή την περιουσία στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που τη λαμβάνει. Εκτός από πολύ σπάνιες εξαιρέσεις, οι απογοητευμένοι δωρητές δεν μπορούν να πάρουν πίσω τα περιουσιακά τους στοιχεία. Το 1995, για παράδειγμα, το Yale επέστρεψε ένα δώρο 20 εκατομμυρίων δολαρίων στον Lee Bass, κληρονόμο μιας περιουσίας πετρελαίου του Τέξας. Ο Μπας αντιτάχθηκε στον τρόπο με τον οποίο το πανεπιστήμιο χρησιμοποιούσε αυτή τη δωρεά, η οποία υποτίθεται ότι υποστήριζε τη μελέτη του δυτικού πολιτισμού. Έφτασε σε αδιέξοδο με το Γέιλ αφού αιφνιδίασε τους ηγέτες του σχολείου με μια απαίτηση που αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν: ότι θα μπορούσε να εγκρίνει προσωπικά τέσσερις νέους καθηγητές.
Επομένως, τα προσωπικά δώρα, τα δώρα με πάρα πολλά κορδόνια δεν αποτελούν πραγματικά δώρα. Παρόλο που οι δωρητές, οι οποίοι έχουν διαπραγματευτεί ειδικούς όρους σε μια συμφωνία δώρου, μπορεί να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους να μηνύσουν τις αθετημένες υποσχέσεις μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης, αυτό μπορεί να πάρει πολύ χρόνο και ενέργεια, ενώ σπαταλούν χρήματα σε νομικά έξοδα. Αυτή η διαδικασία μπορεί επίσης να εξοργίσει άλλους δωρητές, με αποτέλεσμα ο ευεργέτης να χάσει τελικά την επιρροή του στη φιλανθρωπία.
Συνήθως, οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί είναι ιδιωτικά ιδρύματα που χρησιμοποιούν ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία, ακόμη κι αν τα περιουσιακά στοιχεία προορίζονται για την προώθηση σκοπών που είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Το ζήτημα είναι οι δωρητές να μην προσπαθούν να ελέγξουν μια φιλανθρωπική οργάνωση μέσω των δώρων τους εκ των υστέρων. ο χρόνος για να ορίσουν τα όρια είναι προτού υπογράψουν για αυτά τα δώρα. Από την άλλη, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις θα πρέπει να απορρίπτουν δώρα που προσφέρονται με κορδόνια για τα οποία δεν είναι ευχαριστημένες. εάν τα δώρα έχουν περιορισμούς, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις θα πρέπει να το γνωρίζουν και να τους τηρούν. Τελικά, η αποτυχία και από τις δύο πλευρές στη διαμάχη που επηρεάζει τώρα αρκετά ιδρύματα κύρους να συμμορφωθούν με αυτήν τη βασική καθοδήγηση, ενδεχομένως να βλάψει όχι μόνο την ελευθερία και την ακαδημαϊκή ακεραιότητα ενός πανεπιστημίου, αλλά και την ελευθερία και την ακεραιότητα ολόκληρου του μη κερδοσκοπικού τομέα. Είναι σαφές ότι τα καλύτερα φιλανθρωπικά δώρα, όπως και τα καλύτερα προσωπικά δώρα, δεν (πρέπει να) προορίζονται ως μέσο ελέγχου των παραληπτών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass