Είσαι νέος και θέλεις οικογένεια σε δικό σου σπίτι; Μίλα «τυχαία» με τον κ. Μητσοτάκη...

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2024 10:00

Από την Ευαγγελία Λιακούλη*

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή από το μακρινό ακόμη 1932 δημοσιεύει στο τέλος περίπου της κάθε χρονιάς στατιστικά στοιχεία που αφορούν τον ετήσιο αριθμό γεννήσεων στη χώρα.

Ενδεικτικά, το 1932 η Ελλάδα παρά τις τότε αυξημένες δυσκολίες, σημείωσε 185.523 γεννήσεις, από έναν πληθυσμό που αριθμούσε μόλις 6.199.826 «ψυχές». Τα προσφάτως δημοσιευμένα στοιχεία της Αρχής για το 2022, ωστόσο, δείχνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα, καθώς και μια απολύτως αναντίστοιχη τάση, από αυτήν που επικρατούσε πριν από 90 χρόνια. Η σημερινή Ελλάδα, των περίπου 10,46 εκατομμυρίων ανθρώπων, σημείωσε μόλις 76.095 γεννήσεις (2022), ενώ και το για το 2023 αναμένεται να καταγραφούν κάτω από 73 χιλιάδες γεννήσεις, σημειώνοντας μια πτώση γεννήσεων της τάξης πολλών ποσοστιαίων μονάδων (10,84%), ακόμη και από το 2021, όπου τα νεογέννητα έφταναν τα 85.346. Και βέβαια, από αυτήν την πτώση του 10,84%, ίσως θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει κάποια στιγμή από τους ειδικούς στατιστικολόγους, μια επιστημονική ανάλυση, για το αν υπάρχει συσχέτιση με την ακρίβεια της ίδιας περιόδου. Όταν, δηλαδή, ο μέσος πληθωρισμός στην Ελλάδα σημείωσε παρεμφερή ποσοστιαία άνοδο της τάξης περίπου του 10%, από τον Δεκέμβριο του 2021 στον Νοέμβριο του 2022, μειώνοντας κατακόρυφα το εισόδημα των πολιτών, με την Κυβέρνηση -όπως επανειλημμένα έχουμε υπογραμμίσει στο ΠΑΣΟΚ- σε ρόλο «θεατή»…
Αλλά η δημογραφική «κατηφόρα» δεν ξεκίνησε στην Ελλάδα το… 2022. Από τις 114.776 γεννήσεις του 2010, η χώρα «κατρακύλησε» δημογραφικά το 2015, χρονιά του «Μνημονίου Τσίπρα», στις 91.847 γεννήσεις, σημειώνοντας σε μία μόλις 5ετία δραματική μείωση της τάξης του 19,97%! Αντίστοιχα, όμως, ήταν και τα νούμερα των γεννήσεων όλα τα ακόλουθα χρόνια των Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δηλαδή από το 2016 και έπειτα: 92.898 γεννήσεις το 2016, 88.553 το 2017, 86.440 το 2018, 83.756 το 2019 και 84.764 γεννήσεις το 2020, για να φτάσουμε στο δημογραφικό «έτος μηδέν» του 2022. Προφανώς «θορυβημένος», ο κ. Μητσοτάκης, συγχρόνως με την ανακοίνωση των στοιχείων γεννήσεων για το 2022 -πριν από λίγους μήνες- τόνιζε σε σχετικό Συνέδριο πως «η δημογραφική κατάρρευση καθίσταται κυριολεκτικά ένα υπαρξιακό στοίχημα για το μέλλον μας. Και μάλιστα σε μία συγκυρία όπου πολλοί άλλοι δείκτες το προδιαγράφουν εξαιρετικά ευοίωνο. Γιατί πράγματι η πατρίδα μας έχει σήμερα αφήσει για τα καλά πίσω της την οικονομική κρίση, σημειώνει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνοντας την ανεργία και παρά τις δυσκολίες το διαθέσιμο εισόδημα εξακολουθεί να στηρίζεται» (sic), για να καταλήξει εμφατικά, όσο και ρητορικά, αναρωτώμενος «όμως, τι νόημα θα έχει μια τέτοια ελπιδοφόρα, αισιόδοξη, φωτεινή πορεία, εάν παράλληλα η σκιά της συρρίκνωσης απλώνεται πάνω στους πρωταγωνιστές της, πάνω στις Ελληνίδες και στους Έλληνες του αύριο;».
Αυτά λίγο πολύ σκεφτόμουν, βλέποντας πριν από μερικές ημέρες το προπαγανδιστικό, κυβερνητικό σποτ που έγινε viral, δείχνοντας ένα «τυχαίο» (;) νεαρό ζευγάρι να φέρεται να έχει αποκτήσει νέα οικία, με το Πρόγραμμα «Σπίτι μου» για την ενίσχυση των νέων οικογενειών, υποδεχόμενο στο σαλόνι του, τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη… Και βέβαια, όλα αυτά θα ήταν σχεδόν «χολυγουντιανά» όμορφα και ωραία, αν δεν αποκαλυπτόταν αμέσως μετά, πως το ίδιο ζευγάρι έχει εμφανιστεί και σε άλλα βίντεο της ΝΔ, όταν υποστήριζαν και πάλι άλλες, προεκλογικές εκστρατείες του κυβερνώντος κόμματος, όπως π.χ. τον Μάιο του 2023, όπου και πάλι «τυχαία» συνομίλησαν με τον κ. Μητσοτάκη.
Στην Ελλάδα των μέτρων-«φερετζέδων», για την ανάσχεση της τραγικής δημογραφικής πτώσης, όπως τα εφάπαξ διχίλιαρα ανά γέννηση νέου μωρού, της μεγαλεπήβολης ίδρυσης -πλην φτωχών αποτελεσμάτων, πέραν του επιπλέον 400αρικου στο προηγούμενο «μέτρο»- «Υπουργείου Οικογένειας» και της προσχηματικής συζήτησης για το «βρεφικό γάλα», το οποίο οψίμως η Κυβέρνηση της ΝΔ «ανακάλυψε» πως πωλείται σε διπλάσιες τιμές στην Ελλάδα απ’ ό,τι στους πλουσιότερους εταίρους μας της Ε.Ε., πάντοτε, βοηθάει, αν είσαι νέο ζευγάρι, θέλεις να κάνεις οικογένεια και να αποκτήσεις δικό σου σπίτι, να μιλάς -έστω και «τυχαία»- με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό…

 

*Η Ευαγγελία Λιακούλη είναι γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, βουλευτής Λάρισας και μαχόμενη ποινικολόγος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass