Οι αγρότες εκπέμπουν σήμα κινδύνου

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2024 11:46

Από τον Βασίλη Έξαρχο, πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ

Στην αγροτική πολιτική η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα έχει κάνει θάλασσα και απόδειξη για αυτό είναι το γεγονός ότι σε 4,5 χρόνια κυβερνητικής θητείας ο τωρινός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ο 4ος κατά σειρά και στον σημαντικότερο Οργανισμό για την άσκηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο τωρινός Πρόεδρος είναι ο 5ος κατά σειρά.

Είναι πλέον πολύ φανερό ότι η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης έχει αποτύχει. Η αγωνιώδης και απέλπιδα προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου να πείσει ότι τα έχει κάνει όλα καλά δεν έχει αποτέλεσμα και προκαλεί την αντίδραση των αγροτών αφού παραβιάζει την κοινή λογική.
Αλήθεια πώς να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί σωστά και αποτελεσματικά προς όφελος των αγροτών η Κοινή Αγροτική Πολιτική στη χώρα όταν άλλος Υπουργός ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλος υπέβαλε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, άλλος κλήθηκε να το εφαρμόσει και άλλος καλείται τώρα να το τροποποιήσει αφού τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα;
Η πρόχειρη και «στο πόδι» προετοιμασία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ, η έλλειψη εποικοδομητικού διαλόγου με τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους αρμόδιους φορείς, οι απίστευτης προχειρότητας έμπνευση των λεγόμενων «Οικολογικών Σχημάτων» για το πρασίνισμα που ακόμη δεν είναι σαφές πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη, ήταν βέβαιο ότι θα οδηγούσαν στο τραγικό αποτέλεσμα να μειωθούν οι ενισχύσεις για τους αγρότες. Για αυτές τις ανεπάρκειες και τα προβλήματα ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν ακέραιη την ευθύνη.
Δυστυχώς για τον αρμόδιο Υπουργό που ισχυρίστηκε ότι οι αγρότες κινητοποιούνται επειδή υποκινούνται, οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους οι αγρότες κινητοποιούνται είναι η αδυναμία να ανταποκριθούν σε πολύ βασικές τους υποχρεώσεις, είναι η μεγάλη μείωση του εισοδήματος λόγω του υψηλού κόστους των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας, των λιπασμάτων, των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, είναι οι δυσκολίες διάθεσης βασικών προϊόντων σε καλές τιμές, είναι η μείωση των κοινοτικών ενισχύσεων. Είναι αυτά τα προβλήματα που ανάγκασαν τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους να κινητοποιηθούν και να διεκδικήσουν δίκαιες λύσεις και το δικαίωμα να παραμείνουν στα χωριά τους τα οποία χωριά, αν δεν το γνωρίζουν κάποιοι καρεκλοκένταυροι της κεντρικής κυβέρνησης, σβήνουν μέσα στην καταχνιά που σκεπάζει την ελληνική ύπαιθρο.
Είναι η ανέχεια, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα και η έλλειψη προοπτικής για το μέλλον που ανάγκασαν τους νέους, που επέλεξαν να μείνουν στα χωριά τους και να ασκήσουν το αγροτικό επάγγελμα, να κινητοποιηθούν διεκδικώντας μαζί με όλους τους αγρότες τα αυτονόητα. Να αναγνωριστεί με έργα και πράξεις ο σημαντικός και αναντικατάστατος ρόλος των γεωργών και των κτηνοτρόφων για τη διασφάλιση της επάρκειας τροφίμων. Να πληρώνονται στην ώρα τους και όχι με τις γνωστές καθυστερήσεις την αξία των προϊόντων τους, τις ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις. Να προστατεύονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των εισαγόμενων προϊόντων που λόγω απουσίας ελέγχων ελληνοποιούνται από τα κερδοσκοπικά κυκλώματα που απομυζούν τον ιδρώτα τους αλλά και το εισόδημα των καταναλωτών. Να υπάρξει ένα δίχτυ ασφάλειας και προστασίας της αγροτικής παραγωγής από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Να μην ταλαιπωρούνται από τη γραφειοκρατία που αντί να μειώνεται κάθε φορά γίνεται και χειρότερη. Να μη συναντούν κλειστές πόρτες στις τράπεζες και να τους γίνεται η ζωή δύσκολη προκειμένου να αποκτούν πρόσβαση στις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις.
Εάν οι κυβερνήσεις και τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατανοήσουν ότι οι αγώνες των αγροτών είναι αγώνες για την επιβίωσή τους, εάν δεν δείξουν με πράξεις ότι το κόστος της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης δεν μπορεί και δεν πρέπει να φορτωθεί στις πλάτες των γεωργών και των κτηνοτρόφων, τότε είναι βέβαιο ότι θα τεθεί σε κίνδυνο η επάρκεια τροφίμων και η διάθεσή τους σε προσιτές τιμές για τους καταναλωτές, τότε οι επιπτώσεις για την κοινωνική συνοχή θα είναι οδυνηρές.
Οι αγρότες εκπέμπουν σήμα κινδύνου και αυτό το σήμα πρέπει να ληφθεί από όλους τους αρμόδιους εδώ και τώρα πριν να είναι πολύ αργά. Για αυτό θεωρώ απολύτως απαραίτητο και αναγκαίο στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ να αναδείξει ως ένα από τα κεντρικά θέματα για τη χώρα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση τις προοπτικές του αγροτικού τομέα και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Αυτό το θέμα καθώς και το θέμα της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας μετά τις μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να συζητηθούν σε πανελλαδική συνδιάσκεψη που πρέπει να διοργανώσει το ΠΑΣΟΚ πριν τις Ευρωεκλογές στη Λάρισα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass