Περιστύλιο

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2014 1:44 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:54
Του Γιώργου Μακρή
ΣΤΗ φωτογραφία από την πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απεικονίζεται ο Αντώνης Σαμαράς με δύο εκ των στενότερων συνεργατών του: τον βουλευτή Επικρατείας κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη (δεξιά του) και τον σύμβουλό του κ. Σταύρο Παπασταύρου (στην πίσω σειρά καθισμάτων).
Οι κ. Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου έχουν κι ένα άλλο κοινό σημείο: τα ονόματά τους συμπεριλαμβάνονται στα σενάρια που κυκλοφόρησαν ως «διαδόχων» του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα εφ’ όσον φυσικά ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.
* * *
Το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε τα σενάρια για αλλαγή του κ. Ι. Στουρνάρα, ο οποίος ως γνωστόν έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι το έργο του στο πιο νευραλγικό υπουργείο ολοκληρώνεται τον προσεχή Μάιο – Ιούνιο.
Ακόμη κι αν η δήλωσή του ισχύει, η αντικατάστασή του σε τέσσερις – πέντε μήνες δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη υπόθεση. Πολύ περισσότερο διότι ο κ. Ι. Στουρνάρας λειτουργεί ως «κυματοθραύστης» των επιθέσεων κατά του πρωθυπουργού, καθώς δεν προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία. Ως εκ τούτου είναι και βολικός «στόχος» για τους βουλευτές – ενίοτε και τους υπουργούς – και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
* * *
Ο ανασχηματισμός είναι ένα «όπλο» στη φαρέτρα του κ. Αντ. Σαμαρά, αν και βεβαίως η Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίζει εκ των πραγμάτων τα περιθώρια για αλλαγή αν όχι όλων, σίγουρα αρκετών υπουργών που χειρίζονται νευραλγικές υποθέσεις σε επίπεδο Ε.Ε.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται πιο πιθανό για το επόμενο διάστημα να γίνουν μεμονωμένες αλλαγές των υπουργών ή υφυπουργών που θα είναι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως και τέσσερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να δοκιμάσουν την τύχη τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
 
Γιατί η «μη συμφωνία»
συμφέρει
και την κυβέρνηση
και την τρόικα
ΟΥΤΕ η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και η τρόικα δείχνουν να «βιάζονται» αυτή τη φορά ώστε να έλθουν σε συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επικεφαλής της τρόικας δεν έχουν έλθει ακόμη στην Αθήνα αν και ρόλο σ’ αυτό έχει παίξει και η αποστολή της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ασχολείται με τον ρόλο της τρόικας.
Η αποστολή επρόκειτο να έλθει στην Αθήνα στις αρχές του Ιανουαρίου, ωστόσο η άφιξή της συνέπεσε με την εναρκτήρια εκδήλωση για την Ελληνική Προεδρία κι ως εκ τούτου μετατέθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα. Μετά τους ευρωβουλευτές αναμένεται να φθάσουν τα στελέχη της τρόικας.
* * *
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση δεν επείγεται να κλείσει τη συμφωνία καθώς θέλει να κερδίσει χρόνο ώστε
-αφ’ ενός να μεταθέσει χρονικά όσο μπορεί πιο πίσω τη λήψη (για τον προϋπολογισμό του 2014) ή τη δέσμευση (για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έως το 2016) για νέα μέτρα
-κι αφ’ ετέρου για να διαχειριστεί με άνεση σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο τα διαρθρωτικά μέτρα (όπως άνοιγμα των αγορών υπηρεσιών και προϊόντων) που πρέπει να λάβει στο πλαίσιο του προγράμματος και τα οποία έχουν κι αυτά πολιτικό κόστος.
* * *
Όσον αφορά στην τρόικα, δεν βιάζεται επειδή:
-αφ’ ενός δεν υπάρχουν λήξεις δόσεων να αναχρηματοδοτηθούν (η μεγαλύτερη κοντά στα 10 δισ. ευρώ είναι τον Μάιο)
-κι αφ’ ετέρου καθώς οι εταίροι θεωρούν την πολιτική αστάθεια ως τον βασικότερο κίνδυνο για την περαιτέρω πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Συνεπώς, κι επειδή ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα διεξαχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές πριν τον Μάιο ή ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, η τρόικα – όσο κι αν ίσως ακούγεται παράξενο ίσως – θέλει να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες ώστε σε περίπτωση που αναδειχθεί νέα κυβέρνηση (με ή χωρίς εκλογές) να μπορεί να της ασκήσει μεγαλύτερη πίεση!
 
Πλεόνασμα
για παροχές
ή στήριξη
της ανάπτυξης;
ΝΕΑ πρόταση κυοφορείται για το πού θα διατεθεί το πλεόνασμα του πλεονάσματος του προϋπολογισμού 2013 (υπολογίζεται σε 700 εκατ. ευρώ). Αντί να δοθεί καθ’ ολοκληρίαν σε παροχές, όπως έχει εξαγγείλει ήδη η κυβέρνηση σε υψηλό επίπεδο, κάποιοι προτείνουν ένα μέρος να διατεθεί για δράσεις στήριξης της ανάπτυξης.
Με τον τρόπο αυτό, λένε, θα υποβοηθηθεί η ταχύτερη έξοδος της χώρας από την ύφεση, θα επιτευχθούν καλύτερες επιδόσεις στο δημοσιονομικό επίπεδο κι έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα για ακόμη περισσότερες παροχές τα επόμενα χρόνια καθώς ούτως ή άλλως η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει ότι οι όποιες παροχές θα είναι εφάπαξ (one off).
 
Αν δεν τηρούνται
οι δεσμεύσεις στην ΕΕ,
θα «κόβεται» το νέο ΕΣΠΑ!
ΜΕΧΡΙ τα τέλη Απριλίου αναμένεται να φανούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και αφορούν την οικονομική της πολιτική. Ως τότε θα πρέπει να δημοσιοποιήσει το νέο μεσοπρόθεσμο 2014-2016, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική ισορροπία για την περίοδο μετά το τρέχον Μνημόνιο.
Αυτό αναφέρει στην ενδιάμεση έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο αναδεικνύει και τον κίνδυνο που υπάρχει να χαθούν κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ.
* * *
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους νέους κανόνες της ΕΕ, για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (Σ.Ε.Σ, το νέο ΕΣΠΑ δηλαδή)
- «Σε περίπτωση που το κράτος - μέλος λαμβάνει οικονομική ενίσχυση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (Ε.Μ.Σ.) σε σύνδεση με προγράμματα οικονομικής προσαρμογής (Ελλάδα), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δύναται να αναθεωρεί τα Σ.Ε.Σ. και τα Επιχειρησιακά Προγράμματα χωρίς πρόταση των κρατών μελών, δηλαδή μονομερώς.
- Η Επιτροπή θα έχει άμεση δυνατότητα συμμετοχής στη διαχείριση των προγραμμάτων χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση των κρατών μελών, αν αυτά έχουν στηριχθεί από το Ε.Μ.Σ.
* * *
Επίσης
- Η εκταμίευση θα εξαρτάται από την επίτευξη των στόχων των Εθνικών Προγραμμάτων Μεταρρυθμίσεων και από την εκπλήρωση όρων μακροοικονομικής πολιτικής που θα διαμορφώνονται στο πλαίσιο άλλων διαδικασιών. Η απόκλιση θα μπορεί να οδηγεί σε αναστολή ή ακύρωση της χρηματοδότησης.
- Η αποδέσμευση πόρων θα εξαρτάται από «εκ των προτέρων όρους» που θα πρέπει να εκπληρώνονται πριν από την πρώτη εκταμίευση για να εξασφαλισθεί η αποτελεσματική αξιοποίησή τους και «εκ των υστέρων όρους» δηλαδή από τις επιδόσεις κατά την εφαρμογή των Σ.Ε.Σ. από τις οποίες θα εξαρτώνται οι συμπληρωματικές εκταμιεύσεις».
 
Βουλή: Η 12άδα
του... Ουράνιου
Τόξου
ΣΤΗΝ 7η θέση αναρριχήθηκε η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών (ΑΔΒ) μετά την προσχώρηση χθες του διαγραφέντος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες βουλευτή Αχαΐας κ. Γιώργου Νταβρή.
Η ΚΟ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών αριθμεί πλέον 12 βουλευτές όσους και η ΚΟ του ΚΚΕ, ενώ 12 είναι ως γνωστόν και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που μετέχουν στις διαδικασίες της Βουλής καθώς οι υπόλοιποι έξι έχουν προφυλακισθεί.
* * *
Οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές αποτελούν ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο στα κοινοβουλευτικά χρονικά καθώς ουδέποτε στο παρελθόν έχει συμβεί κάτι ανάλογο. Άλλωστε, ουδέποτε στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας δεν είχαν γίνει τόσες μαζικές διαγραφές ή και ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών όσες έγιναν μετά την υιοθέτηση του Μνημονίου.
* * *
Από τους 12 λοιπόν που μετέχουν στην ΚΟ των ΑΔΒ, οι τρεις εξελέγησαν το 2012 με τη Νέα Δημοκρατία, οι πέντε με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, δύο με τη Δημοκρατική Αριστερά και άλλοι δύο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Σήμερα, από τους 12 τρεις ανήκουν στην κίνηση «Κοινωνία Πρώτα», δύο βουλευτές ανήκουν στη «Νέα ΜΕΡΑ», άλλοι δύο στη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», ένας στο Χριστιανοκοινωνικό Κίνημα και οι υπόλοιποι τέσσερις είναι ανένταχτοι.
Από τους 12 βουλευτές οι τέσσερις είναι πιθανόν να είναι υποψήφιοι στις επικείμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass