ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2014 2:05 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:39
Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ
Ευεργετικές για τα σιτηρά οι βροχές που αναμένονται από την Κυριακή και μετά στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr). Να σημειωθεί ότι αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη η λίπανση και η ζιζανιοκτονία των σιτηρών-κριθαριών, ενώ γενικότερα στις τάξεις των αγροτών επικρατεί προβληματισμός από την παρατεταμένη ανομβρία. Τόσο τα δημητριακά όσο και οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες διψούν για νερό και εάν ο Φλεβάρης δεν καλύψει (σε βροχές) το χαμένο έδαφος του Ιανουαρίου, τότε θα μιλάνε πάλι για ακαρπία και αποζημιώσεις.
Σήμερα Παρασκευή ο καιρός αρχικά θα είναι σχεδόν αίθριος, αλλά μετά το μεσημέρι θα συννεφιάσει και θα σημειωθούν βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Λάρισα από 6...18 βαθμούς Κελσίου. Αύριο Σάββατο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες τοπικές συννεφιές και πιθανό να σημειωθούν λίγα τοπικά φαινόμενα, κυρίως στις ορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση. Ανάλογες καιρικές συνθήκες μέχρι την Τετάρτη.
ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες για την ίδρυση κόμματος από πλευράς Κτηνοτρόφων για τις προσεχείς ευρωεκλογές, καθώς ξεπεράστηκαν και τα τελευταία γραφειοκρατικά εμπόδια που υπήρχαν. Αρχικά η σκέψη που υπήρχε, αναφορικά με την ονομασία του κόμματος, ήταν το Κίνημα Κτηνοτρόφων Ελλάδας, αλλά αυτό θα προκαλούσε σύγχυση, λόγω ΚΚΕ. Έτσι η πιθανότερη ονομασία του νέου κόμματος να είναι το Κίνημα ΓεωργοΚτηνοτρόφων Ελλάδας, ενώ στελέχη της Θεσσαλικής Ομοσπονδίας δεν αποκλείουν σε αυτό να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι και αγρότες. «Η ανταπόκριση που βρίσκει η Κίνησή μας, ξεπερνά κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη. Το μόνο μας πρόβλημα είναι η πληθώρα των υποψήφιων μνηστήρων για το ευρωψηφοδέλτιο» δηλώνει στη στήλη, εκπρόσωπος της διοίκησης, ενώ στη συνέχεια αποκαλύπτει ότι «η προσωρινή επιτροπή που συγκροτήθηκε για τη συγκρότηση του κόμματος Κτηνοτρόφων έχει δεχθεί κρούσεις για ενδεχόμενη συνεργασία και από εν ενεργεία βουλευτές κομμάτων, που βλέπουν θετικά μια τέτοια... μεταγραφή. Αυτό βέβαια δεν πρόκειται να γίνει, καθώς πρόθεσή μας είναι να στηριχθούμε σε άφθαρτα πρόσωπα. Γι΄ αυτό και αποδώσαμε σε προσωπικές φιλοδοξίες κάποιες διαρροές που αφορούσαν υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις υποψηφίων με το Κίνημά μας. Άλλωστε την κατάρτιση της ευρωλίστας θα την αποφασίσει το 11μελές Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και αντίστοιχα οι άλλες Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα» κατέληξε ο κτηνοτρόφος.
ΣΤΕΡΕΨΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΕΛΑΔΑ
37.000 τόνους μείον σε σχέση με το 2012 έπεσε η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στη χώρα μας το 2013, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Παρότι ο τελευταίος μήνας του χρόνου έμεινε σχεδόν αλώβητος σε ποσότητα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2012, η χρονιά έκλεισε με σημαντικές απώλειες. Έτσι, από τους 637 χιλιάδες τόνους του 2012, η παραγωγή μόλις που ξεπέρασε τους 600 χιλιάδες τόνους το 2013. Σε σχέση με τις τιμές με βάση τα ίδια στοιχεία, δεν παρατηρούμε αξιόλογη μεταβολή καθώς παρέμειναν στα επίπεδα των 45 λεπτών το κιλό τον μήνα Δεκέμβριο, ενώ συνολικά η χρονιά έκλεισε με απώλεια ενός λεπτού του ευρώ (από τα 45 στα 44 λεπτά).
ΖΙΖΑΝΙΟ
-Πέντε νεαρά κορίτσια δοκίμασαν την επίδραση της ακτινοβολίας κινητών τηλεφώνων σε φυτά. Μετά από 12 ημέρες οι σπόροι από κάρδαμο δίπλα στον ρούτερ δεν είχαν μεγαλώσει. Πολλοί από αυτούς ήταν εντελώς νεκροί. Ενώ οι σπόροι από κάρδαμο που φυτεύτηκαν στο άλλο δωμάτιο, μακριά από τα routers, άνθισαν.
- Το μέλι Elvish (Τουρκία) είναι το πιο ακριβό στον κόσμο (5.000 ευρώ/kgh), καθώς εξάγεται από μια σπηλιά σε βάθος 1.800 μέτρων στην κοιλάδα Artvin στη ΒΑ Τουρκία. Το εν λόγω μέλι είναι τόσο ακριβό εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στη σπηλιά και κάνουν το μέλι θρεπτικότερο και νοστιμότερο. «Το μέλι είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία ενώ η συλλογή του δεν είναι και η ευκολότερη. Επιπλέον η παραγωγή είναι μικρή και υπάρχουν συγκεκριμένοι πελάτες που το αγοράζουν». Το μέλι πωλείται σε βαζάκια των 170 και 250 γρ, σαν φάρμακο.
- Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε τη μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής 2014-18, που ενισχύει τους μηχανισμούς εγγυήσεων και περιορίζει τις «άμεσες» πληρωμές, όπως συζητείτο παλαιότερα και στην ΕΕ, χωρίς να περάσει. Με ψήφους 68 υπέρ έναντι 32, ο νόμος αυτός βάζει τέλος στις άμεσες επιδοτήσεις (1ος Πυλώνας της ΕΕ για την ΚΓΠ. Οι επιδοτήσεις υπολογίζονταν στις ΗΠΑ σε συνάρτηση με τις εκτάσεις που διέθετε ο κάθε αγρότης, ανεξάρτητα αν καλλιεργούνταν ή όχι, αλλά το σύστημα αυτό είχε δεχτεί σφοδρές επικρίσεις επειδή δίνονταν ακόμη και στους πλούσιους καλλιεργητές. Σε αντάλλαγμα για την κατάργηση των άμεσων επιδοτήσεων, η μεταρρύθμιση προβλέπει την ενίσχυση του συστήματος εγγυήσεων για την αντιμετώπιση της πτώσης των τιμών ή της μείωσης του εισοδήματος των αγροτών.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass