Επίκαιρα

Φοροδιαφυγή και φοροκλοπή

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2014 3:14 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:42
Από τον Μιχαήλ Γκρίλλα
 Μπαίνουμε ήδη στον τρίτο μήνα του 2014 και ακόμα η Κυβέρνηση, δεν έχει καταλήξει σχετικά με τη συλλογή, των πάσης φύσεως αποδείξεων για τη χρήση αυτών, από τους φορολογουμένους κατά την υποβολή των ετήσιων φορολογικών τους δηλώσεων. Και όμως η συλλογή των αποδείξεων χωρίς καμίαν απολύτως εξαίρεση και με την κατάλληλη και αποτελεσματική διαχείριση, εκ μέρους του Υπουργείου των Οικονομικών, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής (μη απόδοσης του ΦΠΑ), αρκεί επιτέλους η Κυβέρνηση να το πάρει στα σοβαρά και να θεσπίσει κανόνες και μηχανισμούς, που θα βοηθούν στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου, που κατακαίει τα σπλάχνα και τις σάρκες του Έθνους μας, με έργα, με πρακτικούς τρόπους και όχι με λόγια και ευχολόγια, όπως κάνει συνήθως μέχρι σήμερα.
Το μεγάλο όπλο, το ατού, θα έλεγα, που έχει στα χέρια της η Κυβέρνηση, για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, δεν είναι άλλο, από την προτροπή και την υποχρέωση συλλογής των πάσης φύσεως αποδείξεων (ΔΕΗ - ΟΤΕ - Κινητά - Ύδρευσης - κτλ) απ’ όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους, με παράλληλη όμως θέσπιση γενναίων κινήτρων για το σκοπό αυτό.
Οι αποδείξεις για ευνόητους λόγους, δεν θα πρέπει να έχουν όλες την ίδια βαρύτητα και αξία. Απαιτείται συνεπώς διαχωρισμός των αποδείξεων, αναλόγως της βαρύτητάς των και της φοροδοτικής των αξίας. Το μεγαλύτερο βάρος, συνεπώς θα πέσει στην κατηγορία εκείνων, που αποδεδειγμένα φοροδιαφεύγουν και φοροκλέπτουν. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους αυτοαπασχολούμενους, που στη Χώρα μας ανέρχονται στο 45% των επαγγελματικών δραστηριοτήτων έναντι του 25% του μέσου όρου της ΕΕ.
Όλες οι αποδείξεις αναλόγως της φοροδοτικής τους ικανότητας και αξίας, θα ταξινομούνται χωριστά από τους φορολογουμένους, κατά κατηγορία και είδος και αναλόγως μέρος αυτών ή όλο, αφού αφαιρεθεί το πλαφόν, που ορίζει ο νόμος π.χ. 10% για την αναλογούσα κατά περίπτωση φορολογική κλίμακα, για κάθε φορολογούμενο, το υπόλοιπο του 50% ή και παραπάνω τούτων (αποδείξεων), θα εκπίπτει από τη φορολογητέα ύλη. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται γενναία κίνητρα, για τους φορολογουμένους, οι οποίοι στην κυριολεξία θα απαιτούν την έκδοση αποδείξεων γιατί θα έχουν άμεσο συμφέρον και κίνητρα.
Για την απόδοση του ΦΠΑ, που συνήθως ενώ εισπράττεται από τους πάσης φύσεως επιχειρηματίες, δεν αποδίδεται στην ώρα του, ή παρακρατείται ή ακόμα αποκρύβεται απ’ αυτούς, να καθιερωθεί ηλεκτρονική παρακολούθηση αυτού, όπως το καθιέρωσε με επιτυχία η Πορτογαλία. Τούτο σημαίνει ότι με την έκδοση της απόδειξης ταυτόχρονα στο Κράτος, πιστώνεται ο αναλογούν σε αυτό ΦΠΑ και αποκλείει στη συνέχεια την απόκρυψη της φορολογητέας ύλης, από τον εκδίδοντα την απόδειξη. Δηλαδή με ένα σμπάρο δύο πουλιά.
Μετά την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, που το έχει κάνει σημαία της η Κυβέρνηση και καθημερινά αυτοδιαφημίζεται, είναι καιρός πλέον να ασχοληθεί το οικονομικό της επιτελείο και με τον περιορισμό αν όχι της πάταξης της φοροδιαφυγής, που ανέρχεται το χρόνο σε 15 δισ. ευρώ και της φοροκλοπής, με 5 δισ. ευρώ επίσης το χρόνο και τότε θα επιτευχθούν τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα και θα πάρει έτσι μπροστά η πραγματική οικονομία, που τόσο έχει ανάγκη η Πατρίδα μας. Ιδού λαμπρόν πεδίον δόξης κύριε υπουργέ των Οικονομικών και όχι το ξεδόντιασμα των ίδιων πάντοτε κοινωνικών τάξεων, που ακούουν στο όνομα μισθωτοί και συνταξιούχοι. Η ικανότητα ενός Υπουργού των Οικονομικών αποδεικνύεται όταν μπορεί και κατανέμει ισομερώς τα οικονομικά βάρη και όχι όταν επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα, με 1.400.000 ανέργους και το 30% του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι ετήσιο εισόδημα 5.500 ευρώ.
Τέλος μια καμπάνια με ειδικά spots και άλλα τινά όπως «Αγαπάς την Ελλάδα απόδειξέ το», «Μην κοιτάς τι κάνει η Πατρίδα για εσένα, αλλά εσύ για γι’ αυτήν». Αυτά και άλλα πολλά και πιο έξυπνα ακόμα spots, θα πρέπει να αρχίσουν επιτέλους σιγά – σιγά να εκπέμπονται από τα Κρατικά και Ιδιωτικά κανάλια της χώρας, με συνεχή προτροπή και παραδείγματα ώστε να αποκτήσουμε όλοι οι Έλληνες την πολυπόθητη φορολογική συνείδηση, που μας λείπει και αυτό μπορεί να γίνει με μεγάλη έμπρακτη προσπάθεια και διά του παραδείγματος των Κυβερνώντων και των πολιτικών ταγών της χώρας μας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass