ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 28 Φεβ 2014 2:09 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:49
Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ
Άστατος γενικά θα είναι ο καιρός αυτή την εβδομάδα με βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά και με κάποια ανοίγματα με ηλιοφάνεια. Από αύριο το βράδυ μέχρι την Τρίτη αναμένονται βροχές που την Δευτέρα θα συνδυαστούν με χιόνια στα ορεινά. Την Τρίτη αναμένεται μια πρόσκαιρη βελτίωση αλλά από την Τετάρτη 5 του Μάρτη αναμένεται νέα επιδείνωση. Οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν αλλά δεν αναμένεται παγετός !
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΑΝΟΜΒΡΙΑ
Μπροστά στο ενδεχόμενο να μην έχουν φέτος παραγωγή τα αμπέλια, οι ελιές και τα πυρηνόκαρπα λόγω καιρού, βρίσκονται οι παραγωγοί όλης της χώρας που έκπληκτοι βλέπουν την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά των καλλιεργειών. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ανυπαρξία βροχοπτώσεων το τελευταίο διάστημα, «τρέλαναν» τα αμπέλια που αναπτύσσονται σαν να βρίσκονται χρονικά λίγο πριν την άνοιξη...
Σύμφωνα με τους αγρότες αν δεν βρέξει αρκετά το επόμενο δεκαήμερο τα «ματάκια» των αμπελιών θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο, κι αν το Μάρτιο χαμηλώσουν αρκετά οι θερμοκρασίες (ενδεχόμενο πολύ πιθανό), τότε τα «μάτια» των αμπελιών θα καταστραφούν και η μείωση της παραγωγής θα φθάσει το 90%! Ανάλογο πρόβλημα θα σημειωθεί και στις ελιές, με τους παραγωγούς να βρίσκονται επίσης σε απόγνωση, φοβούμενοι μια δεύτερη σερί κακή χρονιά.
 
SOS ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠ
Από τα 4 σενάρια που ισχύουν για την νέα ΚΑΠ, αναφορικά με τον τρόπο κατανομής των επιδοτήσεων και το μοντέλο των περιφερειών η ΠΑΣΕΓΕΣ επέλεξε το χειρότερο για την Θεσσαλία. Δηλαδή μία περιφέρεια για όλη την Ελλάδα, ήτοι για κάθε θεσσαλό παραγωγό 29,10 ευρώ\στρέμμα. Και επειδή η ΠΑΣΕΓΕΣ διαθέτει ισχυρή επιρροή τόσο στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, όσο και στις Βρυξέλλες, καλό θα είναι οι φορείς της Θεσσαλίας να ξυπνήσουν από το λήθαργο, στον οποίο βρίσκονται, να συντονιστούν και να στείλουν τα σχετικά μηνύματα άμεσα. Περισσότερα για την υπόθεση στο αυριανό φύλλο της Ε.
 
Υπογραφή συμβάσεων
Βιολογική γεωργία
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λάρισας ενημερώνει τους δικαιούχους πενταετούς ένταξης 2012-2016 της Δράσης 1.1 «Βιολογική γεωργία» του Μέτρου 2.1.4., ότι έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση έγκρισης των δικαιούχων και έχει αρχίσει η υπογραφή των συμβάσεων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης στη δράση 1.1 είναι η προσκόμιση της υπογεγραμμένης Σύμβασης με εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, σε περίπτωση κατά την οποία δεν έχει κατατεθεί με την αίτηση ενίσχυσης. Οι ενδιαφερόμενοι σε συνεργασία με τους μελετητές τους, καλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας στα τηλ. 2413-511194, 205 έτσι ώστε η διαδικασία διαχείρισης και υπογραφής των συμβάσεων να ολοκληρωθεί εντός της οριζόμενης προθεσμίας που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2014.
 
Υποχρεώσεις πατατοπαραγωγών
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας υπενθυμίζει στους πατατοπαραγωγούς τα παρακάτω: Όλοι οι παραγωγοί πατάτας, τόσο για φύτευση όσο και για φαγητό, υπόκεινται σε καθεστώς συστηματικών φυτοϋγειονομικών ελέγχων και απαιτείται να είναι εγγεγραμμένοι στο φυτοϋγειονομικό μητρώο, που τηρεί η Υπηρεσία. Η διακινούμενη πατάτα φαγητού πρέπει να φέρει ειδική σήμανση, υπόδειγμα της οποίας παραθέτουμε παρακάτω, που θα προσαρτάται υποχρεωτικά στη συσκευασία σε περίοπτη θέση. Υπόδειγμα ετικέτας: Είδος: πατάτα φαγητού. Χώρα καταγωγής: Ελλάδα. Κωδικός περιοχής καταγωγής. Αριθμός παρτίδας. Αριθμός μητρώου.
Απαγορεύεται η φύτευση: Σύμφωνα με την ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία οι παραγωγοί πατάτας υποχρεούνται να χρησιμοποιούν πατατόσπορο που να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις: Ο πιστοποιημένος πατατόσπορος που φέρει ετικέτα πιστοποίησης και φυτοϋγειονομικό διαβατήριο ή η πατάτα που έχει παραχθεί από την προηγούμενη καλλιέργεια του ίδιου παραγωγού και θα χρησιμοποιηθεί ως πατατόσπορος στην τρέχουσα καλλιέργεια και μόνο στα δικά του αγροτεμάχια (ιδιοπαραγόμενος πατατόσπορος) αφού προηγουμένως έχει ελεγχθεί από την Υπηρεσία μας ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του ανωτέρω Π.Δ. Ως εκ τούτου, οι παραγωγοί που θα χρησιμοποιήσουν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο ιδιοπαραγόμενο πατατόσπορο πρέπει κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κάθε φορά καλλιέργειας και πριν τη συγκομιδή να υποβάλλουν αίτηση στην Υπηρεσία προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι και δειγματοληψίες. Τονίζεται ότι σε περίπτωση μη εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας και χρήσης μη πιστοποιημένου ή μη ελεγμένου πατατόσπορου θα τους επιβληθούν οι ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από τον νόμο και σε περιπτώσεις ζημιών από αίτια που καλύπτονται ασφαλιστικά, δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, στο τηλ. 2413-511211.
ΖΙΖΑΝΙΟ
--Μπορεί οι Θεσσαλοί αγρότες να αποχώρησαν από τον κόμβο της Νίκαιας, ωστόσο κάποιοι συνάδελφοι τους επιμένουν στην επαναστατική γυμναστική. Έτσι αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους θα πάρουν σήμερα Παρασκευή οι αγρότες της Πελοποννήσου, όπως αποφάσισαν σε πρόσφατη σύσκεψη οι συντονιστικές επιτροπές των μπλόκων. Οι παραγωγοί συνεχίζουν να έχουν παρουσία στα μπλόκα στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, στο Βλαχιώτη, τη Συκιά, τους Μολάους, τη Λίμνη και τη Σπάρτη, καθώς και στην είσοδο του Άργους και στο Αίγιο. Οι αγρότες περιμένουν τις απαντήσεις της κυβέρνησης στα αιτήματα τους.
Επίσης αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με στόχο την απόσυρση των φορολογικών μέτρων είναι οι επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων της Κρήτης. Ήδη βρίσκονται σε «ανοικτή γραμμή» εκτιμώντας τις μέχρι τώρα εξελίξεις και σχεδιάζουν πώς θα αντιδράσουν το επόμενο διάστημα. Δυναμική ήταν η διαμαρτυρία στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από τους αγρότες των Σερρών, έχοντας τη συμπαράσταση φορέων, αλλά και εργαζομένων διαφόρων κλάδων του νομού.
--Εκτός κοινοτικών ενισχύσεων θα μένουν οι παραγωγοί οι οποίοι διαπιστώνεται ότι χρησιμοποιούν γεωργικά φάρμακα χωρίς την έκδοση της σχετικής συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων ή χωρίς να εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα στη σχετική συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων. Για τον λόγο αυτό σύμφωνα με την Υ.Α. οι εκδότες συνταγών (υπεύθυνοι επιστήμονες στα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων) θα οφείλουν να συνεργάζονται με τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και να παρέχουν πρόσβαση σε έγγραφα, στο ηλεκτρονικό τους αρχείο και σε κάθε σχετικό στοιχείο με τη συνταγογράφιση. Το θέμα είναι να υπάρχει βούληση και όχι αποφάσεις για τα μάτια του κόσμου, γιατί χωρίς επιδοτήσεις απειλούν να αφήσουν και όσους αγρότες προχωρούν σε καύση καλαμιών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει τιμωρηθεί κανείς.
-- Βούτυρο στο ψωμί των κτηνοτρόφων (και ας μιλάμε για γάλα), ενόψει της αυτόνομης καθόδου τους στις Ευρωεκλογές, αποτελεί η κίνηση της κυβέρνησης, να διαρρεύσει ότι συμφωνεί με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για το θέμα της διάρκειας ζωή του γάλακτος. Οι φορείς του κτηνοτροφικού κόσμου και όχι μόνο αυτοί, θεωρούν ότι αν περάσουν οι προτάσεις ΟΟΣΑ, τότε ο κλάδος της κτηνοτροφίας θα οδηγηθεί σε ακόμα δυσχερέστερη θέση. Και φυσικά προτιμούν να μην συμβεί αυτό, παρά να κερδίσουν κάποιες ψήφους από την κυβερνητική αυτή γκέλα.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass