Ιστορικές Ιχνηλασίες...

Ο Έλληνας... «Κεραυνός» που «κάρφωσε» την ΕΟΚΑ

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2014 1:34 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:22
Γράφει ο Δημήτρης Βάλλας
 
Ήταν πρώτη Απριλίου
της ΕΟΚΑ η αρχή
που ακούστηκε στην Κύπρο
η φωνή του Διγενή
 
Και στον ήχο της φωνής του
έτρεξε η λεβεντιά
για να δώσουνε τη μάχη
εις της Κύπρου τα βουνά
 
Μάρκος Δράκος και Πατάτσος
Ζάκος και Καραολής
δώσανε με τόσους άλλους
τη νεανική ζωή
 
Μα απ΄ όλους τους λεβέντες
πιο τρανός πιο ξακουστός
ήτανε ο Αυξεντίου
της ΕΟΚΑ υπαρχηγός...
 
Για την ΕΟΚΑ και τα παιδιά που χαθήκαν στην Κύπρο τότε πολεμώντας σε πόλεις, σπηλιές και βουνά, η επέτειος σε λίγες ημέρες πλησιάζει.
Πήραν τα όπλα και χάρισαν τα νιάτα τους στην πατρίδα παλεύοντας να διώξουν τους Άγγλους από το πολύπαθο νησί με κρυφό τους όνειρο τον πόθο της Ένωσης με τη μάνα Ελλάδα.
Εξήντα χρόνια μετά, η πατρίδα τους θυμάται, με κανένα μνημόσυνο, άντε και καμιά σχολική εκδήλωση.
Σήμερα στις Ιχνηλασίες δεν θα μιλήσουμε γι’ αυτά τα παιδιά που χάθηκαν σχεδόν στην εφηβεία τους, αλλά για κάποιους... άλλους που πρόδωσαν, κάνοντας το δικό τους ...καθήκον, αν και ήταν Έλληνες, σε μια άλλη πατρίδα!
Είναι ένα πέπλο μυστηρίου που ακόμα καλύπτει αυτούς που πρόδωσαν το κρησφύγετο της ΕΟΚΑ στον Μαχαιρά όπου και βρήκε τραγικό θάνατο ο χιλιοτραγουδισμένος Γρηγόρης Αυξεντίου, της ΕΟΚΑ ο υπαρχηγός.
Οι ...φάκελοι στην Κύπρο παραμένουν ανοιχτοί, όμως η Ιντέλιτζεντ Σέρβις ξέρει να προστατεύει ακόμα καλά, τους δικούς της ανθρώπους όσα χρόνια κι αν πέρασαν.
Ο άνθρωπος κλειδί λοιπόν στην όλη προδοσία ήταν ο Κύπριος Ανδρέας Αντωνιάδης που οι πληροφορίες τον θέλουν ακόμα να ζει κάπου στην Αγγλία καλά προστατευμένος και προσφέροντας ίσως ακόμα και σ’ αυτή την ηλικία τις υπηρεσίες του.
Ο Αντωνιάδης με το κωδικό όνομα «Κεραυνός» ήταν στρατολογημένος από τους Άγγλους ήδη από το 1950 ως πληροφοριοδότης και το αγγλικό έγγραφο τα λέει ακριβώς:
“ANTONIADES, Andreas :He worked for years as a paid informer for Customs. At the time, he was wanted in Greece on drugs smuggling charges. Antoniades, 75, was first recruited by Britain from Eoka ranks in the 1950s to inform on the terrorists. In 1959, Antoniades was resettled in Britain and turned to crime. He was jailed for four years for 'wounding with intent' in a gun attack in west London. Over the following decades, however, Antoniades continued as an informer and became what one Customs official said was 'one of the best we ever had'.”
Κατάφερε να διεισδύσει στην αντάρτικη ομάδα του Αυξεντίου και να δώσει την κρίσιμη πληροφορία στους Άγγλους για το κρησφύγετο στον Μαχαιρά, όπου ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ περικυκλώθηκε και μετά από σκληρή μάχη πυρπολήθηκε ζωντανός με βενζίνη και εμπρηστικά που ρίχτηκαν στη σπηλιά του. Τον «Κεραυνό» τον ξαναφέρνει στην επιφάνεια μέσα από τη ” Sunday Times” του Λονδίνου ο δημοσιογράφος Stephen Grey. Ενδιαφέρουσα ιστορία που έχει ως εξής:
«Το Φόρεϊν Όφις δεν «πουλά» τους πράκτορές του, έστω κι αν χρειαστεί να γίνει προσωπική παρέμβαση από τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών. Μια διαπίστωση που γίνεται μέσα από την απίστευτη ιστορία ενός Ελληνοκύπριου που, χωρίς ενδοιασμούς, δούλεψε στο πλευρό των Βρετανών κατά την περίοδο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα ‘55 - ‘59.
Πέρασαν δεκαετίες από τότε, ωστόσο, ένα αόρατο χέρι συνεχίζει να κάνει μέχρι σήμερα εύκολη τη ζωή για τον Αντρέα Αντωνιάδη, ο οποίος το 1959 διέφυγε στο Λονδίνο, αφού πρώτα, σύμφωνα με τους ίδιους τους Βρετανούς και όχι μόνο, φρόντισε να καταδώσει αρκετούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ.
Η βρετανική εφημερίδα «Sunday Times» έφερε στην επιφάνεια την ιστορία του στενού συνεργάτη των Βρετανών, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια μακριά από την Κύπρο φρόντισε να «υπηρετήσει» το έγκλημα από διάφορα πόστα. Βουτηγμένος στην παρανομία, αλλά, ταυτόχρονα, και «επίσημος χαφιές» των Βρετανών στο Τελωνείο του Λονδίνου. Πάντοτε, όμως, κατάφερνε ως διά μαγείας να ξεγλιστρά από τα χέρια του νόμου, ακόμη και όταν το 2001 βρέθηκε στις Φυλακές της Γερμανίας.
 «Ο Τζακ Στρο, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας», αναφέρει η «Sunday Times», «διέταξε διπλωμάτες να ενεργήσουν προς άμεση απελευθέρωση του καταδικασμένου εγκληματία, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από την αστυνομία και την υπηρεσία πληροφοριών του Τελωνείου ως εγκέφαλος σπείρας λαθρεμπόρων ηρωίνης στη Βρετανία».
Η εφημερίδα επικαλείται τηλεγραφήματα του Φορεϊν Όφις, με τα οποία ζητούσε την «άμεση απελευθέρωση» το 2001 από γερμανική φυλακή του Αντρέα Αντωνιάδη, ο οποίος δούλεψε για χρόνια ως επί πληρωμή πληροφοριοδότης των Βρετανών στο Τελωνείο. Εκείνο το διάστημα μάλιστα, κατεζητείτο από την ελληνική κυβέρνηση για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Οι διαταγές του Στρο, πάντως, προκάλεσαν την οργή της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκληματικών Πληροφοριών. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της υπηρεσίας, είχε δήλωσει: «Αυτή τη στιγμή ήμασταν έτοιμοι να συλλάβουμε τον κ. Αντωνιάδη για επιχειρήσεις διά μέσου της υπηρεσίας πληροφοριών. Πώς θα αντιδράσουν οι Γερμανοί και οι Έλληνες, όταν τον συλλάβουμε;». Ένα τηλεγράφημα από τον Τζακ Στρο στη βρετανική Πρεσβεία του Βερολίνου στις 31 Ιουλίου του 2001, ζητούσε να «πιέσουν την υπόθεση για άμεση απελευθέρωση του κ. Αντωνιάδη», μέσω κρατικών και ομοσπονδιακών υπουργών Δικαιοσύνης. Στους αξιωματούχους τονίστηκε ότι «μια δημόσια δίκη στην Ελλάδα θα αποκάλυπτε τη μακρόχρονη δράση του κ. Αντωνιάδη ως πληροφοριοδότη στο Τελωνείο από το 1987 και θα έβαζε τη ζωή του σε κίνδυνο από εγκληματικά στοιχεία».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Βρετανοί δεν εγκατέλειψαν ποτέ τον καταδότη των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, έστω κι αν αυτό προέβλεπε ότι θα έπρεπε να κλείσουν τα μάτια μπροστά στη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων. Σήμερα ορισμένοι επιμένουν, ότι βρίσκεται στο Ντουμπάι με το αόρατο βρετανικό χέρι να συνεχίζει να τον βοηθά, γιατί οι Βρετανοί δεν «πουλάνε» τους πράκτορές τους ιδιαίτερα όταν αυτοί «ξεπουλήσουν» πατρίδες και αγώνες...».
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass