Προτάσεις - συμβουλές επαγγελματικού προσανατολισμού

Τμήμα Μάρκετινγκ και επικοινωνιών

* Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2014 21:10 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:23
 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το τμήμα έχει στόχο να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση στους τομείς μάρκετινγκ, επικοινωνίας, πωλήσεων, διοίκησης δικτύων διανομής, εξαγωγών, διαφήμισης, έρευνας αγοράς, διοίκησης παραγωγής, διοίκησης εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), σχεδιασμού και ανάλυσης διαδικασιών, διοίκησης της ποιότητας, προβλέψεων ζήτησης, προγραμματισμού παραγωγής, διαχείρισης αποθεμάτων. Το τμήμα του Ο.Π.Α., εκτός από το μάρκετινγκ επικεντρώνεται και στην επικοινωνία.
To Μάρκετινγκ είναι κλάδος της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Μελετά και αναπτύσσει επιστημονικές μεθόδους που βοηθούν τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να προσαρμόζουν τη δραστηριότητά τους στις ανάγκες των πελατών τους. Επικεντρώνεται κυρίως σε αποφάσεις σχετικές με το προϊόν (Product), την τιμή (Price) του, την προβολή (Promotion) και τη διάθεσή (Placement) του στην αγορά (τα τέσσερα «P» του Μάρκετινγκ).
H Επικοινωνία είναι ένας ευρύτατος και δυναμικά εξελισσόμενος επιστημονικός χώρος. Εδώ επικεντρώνεται βασικά στην επιχειρηματική επικοινωνία. Μελετά και αναπτύσσει επιστημονικές μεθόδους που βοηθούν τα στελέχη, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να σχεδιάζουν και να μεταδίδουν μηνύματα, που έχουν στόχο να δημιουργήσουν θετική εικόνα για τα προϊόντα και τη δραστηριότητά τους και για να βελτιώσουν τη λειτουργία τους.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Το τμήμα χωρίζει το πρόγραμμα σπουδών του σε τρεις κατευθύνσεις στο τέταρτο έτος σπουδών: 1. Μάρκετινγκ, 2. Επιχειρησιακής Επικοινωνίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, 3. Μικτή Κατεύθυνση.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα μαθήματα που διδάσκονται στα τμήματα:
Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ψυχολογία, Ποσοτικές Μέθοδοι, Εργαλεία Ηλεκτρονικής Επικοινωνίας, Οικονομική Ανάλυση για Επιχειρηματικές Αποφάσεις, Μάρκετινγκ, Συμπεριφορά Καταναλωτή, Εισαγωγή στην Επικοινωνία, Λογιστική, Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων, Ηλεκτρονική Επικοινωνία, Λήψη Επιχειρηματικών Αποφάσεων, Πολιτική Προϊόντος, Έρευνα Μάρκετινγκ, Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης, κ.ά.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Οι απόφοιτοι του τμήματος εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και έχουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα του οικονομολόγου. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να δουλέψουν σε όλους τους τομείς μιας επιχείρησης, αλλά, βάση των σπουδών τους, πλεονεκτούν ιδιαίτερα στους τομείς:
* Μάρκετινγκ
* Έρευνα Αγοράς
* Εταιρική επικοινωνία
* Διαφήμιση
* Δημόσιες Σχέσεις
* Πωλήσεις
* Εμπόριο
* Εξαγωγές
* Δίκτυα διανομής
* Διοίκηση Παραγωγής
* Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics)
* Διοίκηση της Ποιότητας
* Προγραμματισμό Παραγωγής
* Διαχείριση Αποθεμάτων
* Social Media
Επίσης, τους δίνεται η δυνατότητα να εξελιχθούν σε συμβούλους επιχειρήσεων και επιχειρηματίες.
Η παράλληλη προσέγγιση των επιστημονικών πεδίων του Μάρκετινγκ και της Επικοινωνίας προετοιμάζει εξειδικευμένα στελέχη για επιχειρήσεις και οικονομικούς οργανισμούς, ικανά να αντιμετωπίζουν με επιτυχία προβλήματα εσωτερικής διασύνδεσης των διαφόρων διοικητικών λειτουργιών και διεπιχειρησιακών συνεργασιών για την ανάπτυξη και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της αγοράς και τις εξατομικευμένες ανάγκες / επιθυμίες των πελατών. Η αγορά εργασίας ζητά σήμερα εξειδικευμένα στελέχη Μάρκετινγκ που θα ασχοληθούν κυρίως με τη λήψη αποφάσεων σχετικών με τα προϊόντα, τις τιμές τους, την προβολή και διάθεσή τους στην αγορά.
Τέλος, οι απόφοιτοι εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 09, Οικονομολόγων και μπορούν να διοριστούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγητές.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
* Το τμήμα ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1992.
* Από το ακαδημαϊκό έτος 2013-14, σύμφωνα με το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», το τμήμα Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην Έδεσσα, συγχωνεύεται με το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Παν. Μακεδονίας στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το νέο τμήμα έχει τις ακόλουθες κατευθύνσεις: α) Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και β) Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών (Φ.Ε.Κ.129/τ.Α΄/5-6-2013,Π.Δ.88, Αρ.2).
* Στο τμήμα λειτουργούν και τρία εργαστήρια: α) Επιχειρησιακής Επικοινωνίας, β) Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων, γ) Μάρκετινγκ.
* Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Economic Chamber of Greece), Μητροπόλεως 12-14, Τ.Κ. 10563, Αθήνα, Τηλ.: 210 52.02.250-260-270, Φαξ: 210 -52.29.167,
* Ελληνικό Ινστιτούτο Μάρκετινγκ. Διεύθυνση: Λεωφ. Ιωνίας 200 και Ιακωβάτων 60, Τ.Κ. 111 44, Αθήνα, Τηλ.: 210 -21.12.000 (Κεντρικό)
Περισσότερες πληροφορίες για τα τμήματα των Πανεπιστημίων - Τ.Ε.Ι. - Στρατιωτικών Σχολών μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο μας «ΠΑΜΕ... ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2014». Στο βιβλίο παρουσιάζονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων, ενδεικτικά μαθήματα που διδάσκονται σε κάθε τμήμα, τα μεταπτυχιακά που προσφέρουν τα τμήματα, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, πίνακας Στατιστικών Στοιχείων με: Βάσεις, Αριθμό Εισακτέων, Δηλώσεις τμημάτων ως πρώτη επιλογή κ.ά.
 
Σπύρος Μιχαλούλης, M.Sc. Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού,
ORIENTUM – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-6778777
e-mail: spyrosm@orientum.gr
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass