ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2014 1:33 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:30

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Βροχές αναμένονται σήμερα Παρασκευή και πιθανό και το Σάββατο το απόγευμα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr). Στη συνέχεια θα επικρατήσει αίθριος καιρός μέχρι και την Τετάρτη 2 του Απρίλη, οπότε αναμένεται αλλαγή του καιρού, που θα επηρεάσει την περιοχή μας μάλλον μετά την Πέμπτη 3 του μήνα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ

Τρεις επιλογές θα έχει φέτος ο παραγωγός του νομού Λάρισας, αναφορικά με την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, όπως προκύπτει από την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την λειτουργία των ηλεκτρονικών πυλών εισόδου και φυσικά μέσω Διαδικτύου. Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ «ο κάθε δικαιούχος ενίσχυσης δύναται να υποβάλει ηλεκτρονικά μόνος του τη δήλωση ΟΣΔΕ μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ήδη κατά τις πέντε πρώτες ημέρες λειτουργίας τους συστήματος αιτήθηκαν και έλαβαν κωδικούς για την υποβολή on-line αιτήσεων ΟΣΔΕ 1.187 δικαιούχοι στην πλειοψηφία τους νέοι αγρότες».

Έτσι εκτός από την ΠΑΣΕΓΕΣ και το ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ που «έτρεξε» πέρυσι το πρόγραμμα και θα το πράξει και φέτος, υπάρχουν άλλες δύο επιλογές. Η μία είναι του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, που στηρίζεται στην υποδομή και την τεχνογνωσία 17 πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών του νομού και η άλλη μιας ομάδας ιδιωτών μελετητών. Να σημειωθεί ότι πανελλαδικά οι πύλες υποβολής των αιτήσεων φέτος φθάνουν τις 239 και όλα δείχνουν ότι ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει προς όφελος των παραγωγών. Ήδη ο Συνεταιρισμός Λαρισαίων Αγροτών, με υπόμνημα του στον ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε να κατέβει από την προβλεπόμενη –από την σύμβαση- τιμή, δηλαδή κάτω από τα 55 ευρώ συν ΦΠΑ (στόχος είναι τα 45 ευρώ). Από την άλλη η μείωση αυτή δεν θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στους παραγωγούς, καθώς φέτος δεν υπάρχει η κρατική επιχορήγηση των 28 ευρώ (αναλυτικότερο ρεπορτάζ για το ΟΣΔΕ σε άλλη σελίδα της Ε).

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ξεκίνησε η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης εφαρμογής της νέας πενταετίας, για το 1ο και το 2ο έτος εφαρμογής (2012 και 2013), όπως ενημερώνει τους δικαιούχους της δράσης 1.1 Βιολογικής Γεωργίας η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Λάρισας.

Ειδικότερα για πληρωμή για το 1ο έτος (2012), οι δικαιούχοι νέας πενταετίας υποβάλλουν δήλωση εφαρμογής από 21 Μαρτίου έως 18 Ιουνίου. Για πληρωμή για το 2ο έτος (2013) οι δικαιούχοι νέας πενταετίας υποβάλλουν δήλωση εφαρμογής εντός εκατόν είκοσι (120) εργάσιμων ημερών με τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι διετούς παράτασης υπέβαλαν δήλωση εφαρμογής για το 1ο έτος (2012) μέχρι 24 Μαρτίου και για το 2ο έτος (2013) έως 27 Ιουνίου. Σε περιπτώσεις που ο παραγωγός δεν επιθυμεί να υποβάλει ο ίδιος ηλεκτρονικά τη δήλωση εφαρμογής θα απευθύνεται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας για να παραλάβει το έντυπο της δήλωσης εφαρμογής, το οποίο εν συνεχεία συμπληρώνει και υποβάλλει πλήρως συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην υπηρεσία, λαμβάνοντας υπηρεσιακό αριθμό πρωτοκόλλου. Στη συνέχεια, θα καταχωρείται και οριστικοποιείται η δήλωση εφαρμογής στο Πληροφοριακό Σύστημα όπου και θα λαμβάνει ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ (β)

-Λήγει την Δευτέρα 31 Μαρτίου η παράταση ισχύος για τα βιβλιάρια υγείας ασφαλισμένων και συνταξιούχων που ανακοίνωσε ο ΟΓΑ και η αρχική προθεσμία έληγε 28\2\2014.

-Έως την 15η Μαΐου οι αιτήσεις για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.

-Οι ιδιοκτήτες ή/και χρήστες σημείων υδροληψίας υποχρεούνται, μέχρι τις 15 Μαΐου 2014, να υποβάλουν αίτηση για την εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (Ε.Μ.Σ.Υ.), μέσω του δήμου τους, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 υποχρεούνται να έχουν προβεί σε υποβολή αίτησης για τη χορήγηση της σχετικής άδειας χρήσης νερού. Σύμφωνα με τη σχετική ΚYA για τη συνολική καταγραφή των σημείων αυτών και των απολήψιμων ποσοτήτων ύδατος από τα επιφανειακά και υπόγεια υδατικά συστήματα της χώρας, οι ιδιοκτήτες ή/και χρήστες σημείων υδροληψίας υποχρεούνται, μέχρι τις 15 Μαΐου 2014, να υποβάλουν αίτηση για την εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (Ε.Μ.Σ.Υ.), μέσω του δήμου τους, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 υποχρεούνται να έχουν προβεί σε υποβολή αίτησης για τη χορήγηση της σχετικής άδειας χρήσης νερού.

ΖΙΖΑΝΙΟ

-Έκδηλη είναι η ανησυχία των παραγωγών για την σιγή ιχθύος που επικρατεί στο ΥΠΟΙΚ για την προκαταβολή της επιστροφής του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Και ενώ πέρυσι οι δικαιούχοι είχαν λάβει το 50% του ποσού τέλος Φεβρουαρίου (με την εκκαθάριση τον Αύγουστο), φέτος έφυγε και ο Μάρτιος και ακόμη όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί, αλλά ούτε οι κλασικές διαρροές για τον χρόνο που θα δούνε το «χρώμα του χρήματος» δεν υπάρχουν. Όλοι φοβούνται ότι φέτος θα λάβουν μειωμένο και καθυστερημένο το πετρέλαιο που κατανάλωσαν το 2013, αφού στον προϋπολογισμό του 2014 έχει εγγραφεί το ποσό των 108 εκατ. ευρώ (αντί των 160 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκε πέρυσι). Εκτός αν και στην περίπτωση αυτή επιστρατευθεί... η εντολή Σαμαρά (όπως έγινε και με την εξισωτική των κτηνοτρόφων) για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.

-Τη Δευτέρα 31 Μαρτίου θα καταβληθούν από τον ΕΛ.Γ.Α. κρατικές οικονομικές ενισχύσεις ύψους 942.647 Eυρώ σε 1235 παραγωγούς, για προγράμματα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ). Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν παραγωγούς και των νομών Μαγνησίας, Λάρισας.

-Για τον Οκτώβριο φέτος, αναβλήθηκε η δίκη 23 αγροτών και προέδρων αγροτικών συνδικαλιστικών φορέων, που επρόκειτο να γίνει χθες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας. Η δίκη αφορά κινητοποιήσεις, με επίκεντρο τον κόμβο Νίκαιας, που έγιναν τον Ιανουάριο του 2010. Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν κλασικά οι κ.κ. Βαγγέλης Μπούτας, Ρίζος Μαρούδας, Χαρίλαος Αρχοντής κλπ.

-Στο... φουλ οι αγροτικές εργασίες αυτήν την περίοδο στις εαρινές καλλιέργειες, με το σιτάρι να κυριαρχεί στα δημητριακά και το καλαμπόκι να σημειώνει μια μείωση 30% στις καλλιεργούμενες εκτάσεις λόγω τιμής. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πολλές ποσότητες περσινού καλαμποκιού παραμένουν αποθηκευμένες, ενώ η προσφορά της αγοράς έχει «παγώσει» στα 16 λεπτά.

-Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, με ανακοίνωσή του, καλεί τα μέλη του Συνδέσμου αλλά και όλοι όσοι πλήττονται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης στον τομέα των ΑΠΕ, να βρίσκονται σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα, έξω από το ΥΠΕΚΑ, για διαμαρτυρία.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass