ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Η επανάσταση στην εκπαίδευση

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2014 2:32 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:19
Αν θέλετε ένα σκυλί που μπορεί να ''κολλήσει'' με την οικογένεια στο σπίτι, να χαιρετά τους επισκέπτες ήρεμα, να παίζει όμορφα με όλα τα άλλα σκυλιά και να αποφευχθεί η αγριότητα, επιλέξατε σωστά!
Η χρήση της Θετικής Μεθόδου εκπαίδευσης, είναι ιδιαίτερα φιλική προς όλους.
Ας δούμε παρακάτω ποιοι είναι οι λόγοι που μπορεί κάποιος να επιλέξει την Θετική Εκπαίδευση:
Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ
Η χαρά και το έργο της ανατροφής ενός σκύλου θα πρέπει να είναι μια μεγάλη οικογενειακή εμπειρία. Μοναδικά, στην Θετική εκπαίδευση, ακόμη και μικρά μέλη της οικογένειας καταλαβαίνουν τι πρέπει να κάνουν και μπορούν εύκολα να συμμετάσχουν. Η εκπαίδευση αυτή δεν βασίζεται σε ισχύ ή φυσικό έλεγχο. Τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας έχουν μια εξαιρετική αίσθηση του χρόνου και παρατηρητικότητα για τη διαδικασία. Τα παιδιά από την ηλικία των πέντε ή έξι χρόνων μπορούν να δώσουν συνθήματα-εντολές. Τα πολύ μικρότερα παιδιά επίσης, αλλά με τη βοήθεια και την επίβλεψη των γονιών τους, να προσφέρουν λιχουδιές και επαίνους.
ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ
Πολλοί άνθρωποι θα σας πουν ότι η συνέπεια είναι το κλειδί για μια αποτελεσματική εκπαίδευση σκύλων (βεβαίως είναι, αλλά όχι μόνο). Σίγουρα, αν όλα τα μέλη της οικογένειάς σας, συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο και έχουν ακριβώς την ίδια ρουτίνα κάθε μέρα χρησιμοποιώντας πάντα τα ίδια συνθήματα, το σκυλί σας πιθανότητα θα μάθει γρηγορότερα. Αλλά αυτό δεν είναι η ζωή σας, έτσι δεν είναι;
Έτσι, αυτό που χρειάζεστε είναι ένα σκυλί που είναι ευέλικτo και ''βολικό'' σε όλα τα είδη των περιβαλλόντων στο να μαθαίνει παρ 'όλες τις διακυμάνσεις. Ευελιξία λοιπόν εκτός από συνέπεια, θα είναι σημαντική στο σπίτι σας γιατί η ζωή σας είναι γεμάτη διακυμάνσεις. Κανένα από τα παιδιά σας δεν θα ζητήσει από το σκυλί σας να "καθίσει" με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Η εκπαίδευση με Θετική Μέθοδο, επικεντρώνεται στη δημιουργία συνθηκών όπου η επιτυχία είναι δυνατή. Αγνοούμε, αντί να τιμωρούμε τα λάθη ενώ εκπαιδεύουμε.
*Η πρακτική της Θετικής εκπαίδευσης μπαίνει σε άλλους τομείς της ζωής σας και τις ζωές των παιδιών σας. Π.χ. ''Μια από τις ανιψιές μου ευχαρίστησε τον δάσκαλο του σχολείου της για την παροχή επιπλέον σχόλιων σχετικά με μια εργασία. Ο δάσκαλος ρώτησε τον μπαμπά της πως η κόρη του είχε αποφασίσει να τον ευχαριστήσει γι’ αυτά τα επιπλέον σχόλια. Γιατί, λοιπόν, η ανιψιά μου το κάνει αυτό; Ενστικτωδώς ήξερε ότι αν αναγνωριστεί από τον δάσκαλο αυτή η προσπάθεια, θα πάρει ακόμα πιο δυνατή επιβράβευση''. Και, φυσικά, το έκανε. Η εκπαίδευση του σκύλου της με Θετική Μέθοδο στο σπίτι, μεταφέρθηκε και στο σχολείο!
Ο ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Κάθε σκύλος οικογένειας θα πρέπει να είναι ''αλεξίσφαιρος''. Τι εννοώ; Τα παιδιά θα πρέπει να είναι σε θέση να τον σπρώξουν. Τα μωρά θα πρέπει να είναι σε θέση να τον ψηλαφήσουν. Αυτό που λέω είναι ότι το σκυλί σας θα πρέπει να είναι ήρεμο και ανεκτικό της αφής (σίγουρα όχι του πόνου, γιατί το άκουσα κι αυτό...). Δεν θα πρέπει να αισθάνεται ότι πρέπει να ‘’φυλάει’’ το φαγητό του και ο ίδιος θα πρέπει να είναι πρόθυμος να μοιραστεί τα παιχνίδια του. Ο φόβος και η σύγχυση στα ζώα οδηγεί συχνά σε επιθετικότητα. Η πλήξη οδηγεί σε καταστροφική συμπεριφορά.
Η Θετική εκπαίδευση κρατά το μυαλό του σκύλου σας απασχολημένο, το οποίο βοηθά στην ανία. Δεν υπάρχει καμία τιμωρία, δεν υπάρχει εκπαίδευση που προκαλείται από φόβο. Αν ο σκύλος σας είναι ντροπαλός ή φοβισμένος, μπορείτε να διαμορφώσετε την προσωπικότητά του μέσα από την εκπαίδευση για να γίνει πιο σίγουρος και πιο ήρεμος. (Οποιαδήποτε συζήτηση ακούτε, της ανάγκης να κυριαρχήσετε στο σκύλο σας και να του δείξετε ''ποιος είναι το αφεντικό'' είναι καθαρή αμάθεια. Δεν υπάρχει καμία νόμιμη επιστήμη που να τεκμηριώνει αυτόν τον ισχυρισμό). Μπορείτε να ελέγξετε τις ανταμοιβές που το σκυλί σας απολαμβάνει. Αυτό είναι το μόνο που θα χρειαστείτε ποτέ.
''ΧΤΙΣΤΕ'' ΤΟΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΕΣΜΟ
Τα περισσότερα σκυλιά είναι φυσικά, φιλικά προς τους ανθρώπους και οι πιθανότητες να έχετε επιλέξει μια φυλή που απολαμβάνει την ανθρώπινη συντροφιά, είναι αυξημένες. Έχει να κάνει με την πίστη, τον όρκο αγάπης κι εμπιστοσύνης! Το σκυλί σας θα προστατεύσει το σπίτι σας, θα σας δώσει ένα φιλί όταν είχατε μια κακή μέρα και δεν θα σας αφήσει μόνο/η όταν έχετε γρίπη. Η διαδρομή που σας φέρνει σε καλό δρόμο και σας κρατά στο δρόμο για την επίτευξη αυτής της σχέσης είναι η εκπαίδευση με Θετική Μέθοδο και σημειωτές συμπεριφοράς. Ένα βαθύ δεσμό με το σκυλί σας που θα πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, τη φροντίδα και το σεβασμό. Σ’ αυτό δεν χρειάζονται εκπτώσεις!
Κάθε φορά που εσείς και η οικογένειά σας διδάσκετε το σκυλί σας μέσα από την εκπαίδευση, μπορείτε να στείλετε ένα σαφές μήνυμα. ''Δεν παιδεύω, εκπαιδεύω''! Ο εγκέφαλος του σκύλου σας δημιουργεί νέες συσχετίσεις, βάζει το μυαλό του να δουλέψει και μια μέρα, θα νιώσετε αρκετά έκπληκτος που πήρατε σωστές και ώριμες αποφάσεις σε διφορούμενες καταστάσεις.
Θυμηθείτε: Θετικός Εκπαιδευτής δεν είναι αυτός που προσφέρει επιβραβεύσεις αλλά αυτός που δεν χρησιμοποιεί τιμωρίες.
‘’Πρέπει να αξίζουμε δικαίως τον τίτλο του καλύτερου φίλου’’
Κώστας Μπαζιάνας
επαγγελματίας Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass