ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2014 2:19 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:20
Από τον Γιώργο Ρούστα roustas@eleftheria.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ
Χωρίς βροχές γενικά θα είναι η επομένη εβδομάδα στην περιοχή μας, με πιθανότητα βροχής το Σάββατο μόνο. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr) «η θερμοκρασία θα βρίσκεται αρχικά σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, σταδιακά όμως θα αυξηθεί και τις τελευταίες ημέρες θα σταθεροποιηθεί στους 34-35».
Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Έχει αποδειχτεί πως δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά κυβερνητικής πολιτικής». Με αυτά τα λόγια σχολίασαν οι περισσότεροι αγρότες την αλλαγή ηγεσίας που σημειώθηκε προ ημερών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αν και σε δεύτερη προσέγγιση, διακρίνονταν μια νότα αισιοδοξίας, με το σκεπτικό πως «χειρότερα απ΄ότι είχαμε με το δίδυμο Τσαυτάρη-Λεονταρίδη δεν μπορεί να υπάρξει».
Γιώργος Καρασμάνης και Πάρις Κουκουλόπουλος στην θέση των κ.κ. Τσαυτάρη, Λεονταρίδη και όπως δήλωσε η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ «Μακεδόνες έφυγαν, Μακεδόνες ήρθαν». Ο κ. Τσαυτάρης θα επιστρέψει σύντομα στο Πανεπιστήμιο, ενώ ο κ. Καρασμάνης επανέλαβε πολλές φορές στις δηλώσεις του πως «στόχος του ΥπΑΑΤ θα είναι όχι μόνο να παράγουμε αλλά και να πουλάμε καλά τα προϊόντα που παράγουμε».
Αυτό είναι βασικά το ανησυχητικό για τους Θεσσαλούς βαμβακάδες και τους κτηνοτρόφους, αφού θα χρειαστεί μια επιπλέον προσπάθεια από μεριά τους για να τους ενημερώσουν. Για παράδειγμα οι κτηνοτρόφοι έφυγαν προ ημερών από το γραφείο του Σερραίου υφυπουργού με σκυμμένο κεφάλι, αφού πρώτα έπρεπε να αναλύσουν τα βασικά προβλήματα του κλάδου, πριν αναφερθούν στα αιτήματα. Το θετικό είναι ότι ο νέος υπουργός κ. Καρασμάνης είναι ενήμερος για τα αγροτικά θέματα, έδειξε τη βούληση του για έμπρακτη συμπαράσταση στους κτηνοτρόφους, εκφράζοντας δημοσίως την αντίθεση του στην επιμήκυνση ζωής του γάλακτος, ενώ ο υφυπουργός κ. Κουκουλόπουλος διαθέτει μεγαλύτερο πολιτικό βάρος και βρίσκεται πιο κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απ΄ότι ο προκάτοχος του, στην περίπτωση που προκύψει κάποια σύγκρουση με άλλο υπουργείο, π.χ. το Ανάπτυξης.
Από κει και πέρα είναι θετικό πως παρέμεινε στο Υποδομών ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης των έργων στον Αχελώο (προτάσσοντας βεβαίως άλλες αγωνίες και όχι αποκλειστικά αυτές των αρδευτών), ενώ από τον νέο υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γιακουμάτο περιμένουμε να υλοποιήσει το χρονοδιάγραμμα, που ο ίδιος έθεσε για την στήριξη του παραγωγού. Για παράδειγμα η άμεση υλοποίηση των πέντε openmalls, των ανοικτών εμπορικών κέντρων δηλαδή, που πιλοτικά θα δημιουργηθούν σε αντίστοιχες πέντε πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Λάρισα.
ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 16 και 17 Ιουνίου θα τεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο εθνικός μας φάκελος με τις 3 κατηγορίες δικαιωμάτων (βοσκότοποι, µονοετείς και πολυετείς καλλιέργειες) και την εφαρμογή της εσωτερικής σύγκλισης με σταδιακή γραμμική προσαρμογή της αξίας των δικαιωμάτων των γεωργών ανά περιφέρεια (2015-2020). Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσαυτάρης προτίθεται να συνοδεύσει τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου στη προσεχή σύνοδο υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλες, όπου θα λάβουν χώρα ιδιαίτερα σημαντικές διαβουλεύσεις αναφορικά με τους εθνικούς φακέλους εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο, οι ενισχύσεις των γεωργών συγκλίνουν προοδευτικά προς μία ενιαία τιμή εντός κάθε περιφέρειας που θα επιτευχθεί στο έτος 2019.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Το πρώτο αίτημα για συνάντηση με την νέα ηγεσία του ΥΠΠΑΤ ήρθε από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία ζήτησε συνάντηση με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να του θέσει το ζήτημα των μεταλλαγμένων και να εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεση της στην καλλιέργεια, πώληση, διακίνηση Γεννητικά Τροποποιημένων Οργανισμών και τον απαράδεκτο εκβιασμό των αγροτών και κτηνοτρόφων σχετικά με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ που πρέπει να πληρώσουν για να τις κάνουν με υψηλούς τιμοκαταλόγους ενώ θα έπρεπε να γίνονται δωρεάν όπως ισχύει σε όλες τις χώρες και μέσω κρατικού φορέα.
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ
Αυτή η μάχη πρέπει να κερδηθεί. Αφορά την επιβίωση μας. Οι πολυεθνικές δεν κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα και έχουν εξαπολύσει οργανωμένη επίθεση σε παγκόσμιο επίπεδο με τη συλλογή σπόρων, την παραγωγή μεταλλαγμένων και την εξόντωση κάθε εμποδίου, όπως π.χ. την κατάργηση του θεσμού των «Ενεργών Πολιτών» και των Ομάδων «Χωρίς Μεσάζοντες». Την πλήρη αντίθεσή τους με το νέο νόμο 4264/2014 που «δεν συμπεριλαμβάνει τους αγρότες στα φυσικά πρόσωπα που δικαιούνται να εκδώσουν άδεια για υπαίθριο εμπόριο (πλανόδιο ή στάσιμο) και καταργεί το Π.Δ. 254/2005 με το οποίο δινόταν το δικαίωμα στους αγρότες να αποκτήσουν άδεια υπαίθριου εμπορίου για πώληση των δικών τους προϊόντων» εξέφρασαν εκπρόσωποι του Κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες» που βρέθηκαν στη Λάρισα. Μέσω των «Ενεργών Πολιτών» Λάρισας θα πραγματοποιηθεί η νέα διάθεση προϊόντων «Χωρίς Μεσάζοντες» αύριο Σάββατο 14 Ιουνίου στη Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης με τέσσερα προϊόντα της ελληνικής γης. Ας στηρίξουμε τέτοιες προσπάθειες, όπως και αυτών που συλλέγουν-προστατεύουν τους σπόρους.
ΑΛΛΑΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΕΒ ΚΑΡΛΑΣ
Μετά από την παραίτηση του Αθανάσιου Πρασσά από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Ο.Ε.Β. λίμνης Κάρλας, το συμβούλιο προχώρησε στην εκ νέου κατανομή των αξιωμάτων.
Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου έχει ως εξής: Πρίντζος Χρήστος πρόεδρος, Παπακανάκης Βασίλειος αντιπρόεδρος, Πινάκας Χρήστος γραμματέας, Τσιότρας Στέλιος ταμίας και στην επιτροπή δημοπρασιών, παραλαβής έργων και υλικών οι κ.κ. Περιστερόπουλος Γεώργιος, Πρασσάς Αθανάσιος και Χονδρονάσιος Αλέξανδρος.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή και ώρα 11.30 π.μ., στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου η επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για ζητήματα του αγροτικού τομέα. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν την αντιμετώπιση προβλημάτων από σεπτωρίαση σε καλλιέργειες σιτηρών καθώς και την αντιμετώπιση προβλημάτων από οροβάγχη σε διάφορα είδη καλλιεργειών. Μετά το πέρας της συνεδρίασης η επιτροπή θα καταλήξει σε πόρισμα για την αντιμετώπιση των παραπάνω ασθενειών και θα προτείνει οδηγίες προς τους καλλιεργητές.
ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής στενότητας πολλοί από τους συμπολίτες μας συνειδητά επιλέγουν τον πρωτογενή τομέα της αγροτικής παραγωγής σαν μόνιμη απασχόλησή τους. Με τη λήξη της περιόδου υποβολής των φακέλων υποψηφιότητας των σχεδίων δράσης των νέων αγροτών στις 6-6-2014 του Μέτρου 112 (Νέων Γεωργών) η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Π.Ε. Λάρισας επισημαίνει ότι υποβλήθηκαν 492 φάκελοι στην Π.Ε. Λάρισας. Ακολουθεί η 1η αξιολόγηση από γεωπόνους της ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας μέχρι 17-6-2014. Θα ακολουθήσει 2η αξιολόγηση από γεωτεχνικούς της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας έως 11-7-2014. Στη συνέχεια θα αναρτηθούν τα αποτελέσματα κατά σειρά βαθμολογίας στις κατηγορίες: Εν δυνάμει δικαιούχοι, επιλαχόντες και απορριπτόμενοι. Αμέσως μετά θα δοθεί χρόνος 20 ημερών για ενστάσεις. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο 2.7 2ος όροφος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας στο τηλέφωνο 2413 -511 134, με υπεύθυνο γεωπόνο τον κ. Πίχλιβα Δημήτριο.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass