Περιστύλιο

Αθέατες Όψεις της Πολιτικής και της Οικονομίας

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2014 2:46 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:33
Του Γιώργου Μακρή
Ένας πρόεδρος βλέπει Μουντιάλ με... τσάι και φρούτα!
ΟΙ ηγέτες της Δύσης επιλέγουν συνήθως να παρακολουθούν μεγάλα αθλητικά γεγονότα στο γήπεδο.
Ο πρόεδρος του Ιράν κ. Hassan Rouhani επέλεξε να φωτογραφηθεί στο σπίτι του παρακολουθώντας τον αγώνα της ποδοσφαιρικής ομάδας της χώρας του κόντρα στη Νιγηρία στα γήπεδα της Βραζιλίας (στη φωτογραφία φαίνονται στο τραπεζάκι μπροστά στον πρόεδρο το παραδοσιακό τσάι που πίνουν στις χώρες της Μ. Ανατολής, ξηροί καρποί και φρούτα).
Η φωτογραφία δόθηκε από την Ιρανική Προεδρία και τον αγγλόφωνο λογαριασμό της στο Twitter μέσω του οποίου ο πρόεδρος επαίνεσε την ομάδα του για το αποτέλεσμα του 0-0.
 
«ΒΑΒΕΛ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γιατί ξαφνικά
έγιναν... αντάρτες
οι υπουργοί;
ΔΕΝ έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης: Ενας μεγάλος αριθμός υπουργών και υφυπουργών, νέων κυρίως αλλά και παλαιών, έχει βγει στο... αντάρτικο κατά της τρόικας ζητώντας δημόσια να υπαναχωρήσει η κυβέρνηση από μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, είτε πρόκειται για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είτε αποκρατικοποιήσεις ή για άλλα θέματα.
* * *
Το φαινόμενο προκαλεί έντονη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, έκδηλη δυσφορία στους εταίρους αλλά και προβληματισμό στους υπόλοιπους, τους «σιωπηλούς» υπουργούς και κυβερνητικούς βουλευτές. Γιατί, όμως, προέκυψαν έτσι ξαφνικά τόσοι πολλοί «αντάρτες» υπουργοί;
Οι εκδοχές είναι πολλές:
-Άλλοι υποστηρίζουν ότι η στάση αυτή είναι προάγγελος εκλογών το φθινόπωρο.
-Άλλοι διαβλέπουν οργανωμένο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να επαναπροσεγγίσουν κοινωνικά στρώματα, τα οποία ενώ τους στήριζαν παραδοσιακά, τα τελευταία χρόνια τους έστριψαν την πλάτη λόγω της αντιδημοφιλούς πολιτικής που εφαρμόστηκε.
-Άλλοι εκτιμούν πως εν όψει της «χαλάρωσης» ή κατάργησης του Μνημονίου, κάποιοι υπουργοί σπεύδουν να θέσουν στον δημόσιο διάλογο τα μέτρα που κατά την άποψή τους είναι τα πρώτα τα οποία πρέπει να αναθεωρηθούν.
* * *
-Άλλοι επισημαίνουν πως οι εν λόγω υπουργοί προσπαθούν να επιβιώσουν πολιτικά στις επικείμενες εκλογές και γενικότερα.
-Άλλοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για τη συνήθη παροχολογία που αναπτύσσεται παραδοσιακά πριν έλθει η τρόικα και σταματά αμέσως με την άφιξή της. Παροχολογία που μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κινείται σε υψηλότερα επίπεδα.
-Ειδικά για τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, το «αντάρτικο» ερμηνεύεται και ως... άνοιγμα προς το ΣΥΡΙΖΑ καθώς προσεγγίζουν θέσεις, όπως οι μη απολύσεις στο Δημόσιο, τις οποίες υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.
* * *
Ανάλογα με την ερμηνεία που δίνεται στο αντάρτικο, διατυπώνονται δύο κυρίως θέσεις στο εσωτερικό των κυβερνητικών κομμάτων:
-Άλλοι υποστηρίζουν πως η τακτική αυτή θα αποφέρει εκλογικά οφέλη στα δύο κόμματα.
-Άλλοι, όμως προειδοποιούν πως αυτή η εικόνα κυβέρνησης – «βαβέλ» μπορεί να έχει διαλυτικές επιπτώσεις και αν μη τι άλλο «θολώνει» το μήνυμα που εκπέμπουν τα δύο κόμματα στην κοινωνία.
Μένει να φανεί η συνέχεια όταν φθάσει η τρόικα στην Αθήνα...
 
Χωρίς συνεργάτες-
δημοσίους υπαλλήλους
οι βουλευτές;
ΤΑΡΑΞΕ τα νερά στη Βουλή η πρόταση που κατέθεσε πριν λίγες ημέρες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να μην αποσπούν δημοσίους υπαλλήλους ως συνεργάτες οι βουλευτές.
Την πρόταση κατέθεσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εισηγήθηκε αντί οι βουλευτές να αποσπούν στο γραφείο τους τρεις δημοσίους υπαλλήλους όπως ισχύει σήμερα, να έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν τρεις μετακλητούς υπαλλήλους, δηλαδή επιστήμονες από τον ιδιωτικό τομέα (σήμερα μπορούν να προσλάβουν έως δύο).
Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου έκανε μάλιστα ένα ακόμη βήμα, εισηγούμενη να εφαρμοστεί το μοντέλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Να δίνεται δηλαδή στους βουλευτές ένα ποσό για την αμοιβή των συνεργατών τους και οι ίδιοι να αποφασίζουν πόσους θα απασχολούν και με ποια αμοιβή. Το κονδύλι για κάθε ευρωβουλευτή είναι 21.000 ευρώ αλλά εξυπακούεται ότι στη Βουλή των Ελλήνων το ποσό θα είναι αισθητά μικρότερο.
* * *
Σύμφωνα με έμπειρους κοινοβουλευτικούς, για το θέμα των συνεργατών τους οι βουλευτές χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα:
-Υπάρχουν αυτοί, κυρίως παλιοί από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που ούτε ν’ ακούν δεν θέλουν για το ενδεχόμενο να μην έχουν δημοσίους υπαλλήλους στο γραφείο τους. Άλλωστε, στα δύο κυβερνητικά κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ενταγμένοι δημόσιοι υπάλληλοι που στελεχώνουν ανακυκλούμενοι γραφεία υπουργών και βουλευτών ακόμη και για 20,25 ή – κάποιοι – και 30 χρόνια!
-Υπάρχουν, όμως, και νέοι βουλευτές που προτιμούν να έχουν μετακλητούς υπαλλήλους και δη με μεταπτυχιακά ή διδακτορικά ώστε να τους συνδράμουν αποτελεσματικότερα στο κοινοβουλευτικό τους έργο.
* * *
Ως το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, θεωρείται από δύσκολο έως απίθανο να γίνουν αλλαγές στους συνεργάτες των βουλευτών. Για μετά τις εκλογές, όμως, όλα είναι ανοιχτά.
Μία συμβιβαστική λύση που συζητείται, πάντως, σε κατ’ ιδίαν επαφές, είναι να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων σε κάθε βουλευτικό γραφείο από τρεις σε δύο ή έναν και αντίστοιχα να αυξηθεί ο αριθμός των μετακλητών από δύο σε τρεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές έχουν και δύο αστυνομικούς.
 
Επίκαιρη ερώτηση
από τον Απρίλιο
συζητήθηκε χθες!
ΝΕΑ κυβέρνηση, παλιές συνήθειες στη Βουλή. Μόλις δύο από τους έξι υπουργούς που ήταν προγραμματισμένο να απαντήσουν σε επίκαιρες ερωτήσεις, προσήλθαν χθες στη Βουλή.
Ο ένας εξ αυτών ήταν ο νέος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Φεβρωνίας Πατριανάκου για τα εσπεριδοειδή, ερώτηση την οποία είχε καταθέσει τον Απρίλιο! «Εξακολουθεί, όμως, δυόμισι μήνες μετά, η ερώτηση, παρά τις αλλεπάλληλες αναβολές, να είναι πραγματικά επίκαιρη», σχολίασε η βουλευτής.
* * *
Δεύτερος υπουργός ο οποίος προσήλθε να απαντήσει ήταν ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εξέπεμψε μάλιστα το εξής μήνυμα:
«Έρχομαι σήμερα στη Βουλή να απαντήσω εγώ στην ερώτηση και γιατί είναι η πρώτη ερώτηση που υποβάλλεται στη νέα ηγεσία του Υπουργείου, αλλά βασικότερα για να σας πω, κύριε πρόεδρε -και δι’ υμών να περάσω αυτό το μήνυμα ή την πληροφορία σε όλους τους βουλευτές- πως αυτά που ζήσαμε τα πρώτα δύο χρόνια αυτής της περιόδου της Βουλής, δηλαδή να γίνονται ερωτήσεις και να μην συζητούνται, γιατί δεν προσέρχονταν ούτε οι υπουργοί ούτε οι υφυπουργοί, σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Παιδείας δεν θα ξαναγίνουν και δεν θα ξαναϋπάρξουν ως φαινόμενα», ξεκαθάρισε επιφυλασσόμενος μόνο αν υπάρξει λόγος ανωτέρας βίας.
* * *
Ο κ. Αν. Λοβέρδος έθεσε, όμως, το εξής ζήτημα που αφορά στις γραπτές ερωτήσεις: «Το αντιμετώπισα και στο παρελθόν, το αντιμετωπίζω και τώρα. Δεν είναι δυνατόν να απαντώνται τα γραπτά ερωτήματα, τουλάχιστον στην έκταση με την οποία υποβάλλονται. Από την άλλη –το λέω εκ των προτέρων και ζητώ κατανόηση- οι υπηρεσίες, επειδή τους τίθενται εκατοντάδες ερωτήσεις με ατέλειωτο περιεχόμενο, καταφεύγουν σε γραφειοκρατικές απαντήσεις, τις οποίες πολλές φορές και εγώ ντρέπομαι που βλέπω. Είναι δηλαδή μια «άγονη» συζήτηση αυτή η συζήτηση των γραπτών ερωτήσεων και ίσως θα πρέπει να το δείτε ως πρόεδρος μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής και το υπόλοιπο προεδρείο».
 
ΘΕΡΙΝΗ ΒΟΥΛΗ
Συνεδρίαση ίση
μ’ ένα ημίχρονο!
ΟΥΤΕ επίτηδες να το έκαναν: Ένα ημίχρονο ακριβώς (45 λεπτά) διήρκεσε η χθεσινή, τρίτη, συνεδρίαση του α’ θερινού τμήματος της Βουλής, ενώ η πρώτη συνεδρίαση του τμήματος την περασμένη Τρίτη, διήρκεσε μόλις 44 λεπτά. Δηλαδή, η διάρκειά τους προσέγγισε τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.
Πολύωρη (5 ώρες και 6 λεπτά) ήταν η συνεδρίαση προχθές Τετάρτη στην οποία υπήρχε νομοθετική εργασία.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass