ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2014 2:46 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:33
Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ
Χωρίς βροχές θα κυλήσει γενικά και η επόμενη εβδομάδα στην περιοχή μας, με πιθανότητα βροχής το Σάββατο μόνο. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr) «στο νομό Λάρισας σήμερα Παρασκευή ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες τοπικές συννεφιές τις θερμές ώρες της ημέρας, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18...32 βαθμούς Κελσίου, ενώ και αύριο Σάββατο θα σημειωθούν λίγες τοπικές συννεφιές τις θερμές ώρες της ημέρας, και πιθανό να βρέξει στις ορεινές κυρίως περιοχές. Από την Κυριακή ο καιρός βελτιώνεται παντού».
Η ΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
Οι καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού, σύμφωνα με τον κ. Τακούδη θα έχουν ως εξής:
Ιούλιος: 1-10 του μήνα: Αναμένονται αστάθειες με τοπικά φαινόμενα και θερμοκρασίες χαμηλότερες του μέσου όρου. 11-20: Σταδιακή βελτίωση και προσαρμογή των καιρικών συνθηκών στις κανονικές συνθήκες, οι οποίες θα συνοδευτούν από άνοδο θερμοκρασίας. Μετά τις 15 του μήνα σταθεροποιείται η θερμοκρασία και δεν αναμένονται βροχές. 20-31: Ίσως από τα καλύτερα διαστήματα για διακοπές. Θερμοκρασίες 36-38 βαθμούς. Υπάρχει όμως πιθανότητα για έντονες μπόρες τις τελευταίες μέρες.
Αύγουστος: Από τους πιο ασταθείς των τελευταίων χρόνων. 1-15: Καλές καιρικές συνθήκες με θερμοκρασίες που στις 6-9 θα πλησιάσουν τους 36-38. Στη συνέχεια όμως θα πέσουν ίσως και χαμηλότερα από τον μέσο όρο, λόγω έντονου βόρειου ρεύματος. Δεν αναμένονται γενικά αστάθειες.
15-30: Θα υπάρχουν διαστήματα που θα θυμίζουν φθινόπωρο, καθόσον θα εμφανίζονται παροδικές αστάθειες με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες για τον μήνα. Στο τελευταίο πενθήμερο θα μας θυμίσει ότι είναι καλοκαιρινός μήνας.
ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΤΟΥ ΕΛΓΑ
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Βασίλης Έξαρχος μαζί με στελέχη του Υποκαταστήματος Λάρισας του Οργανισμού θα επισκεφτούν σήμερα Παρασκευή τις πληγείσες από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις περιοχές του Νομού Λάρισας. Η επίσκεψη θα ξεκινήσει στις 10.00 π.μ. από τη Δολίχη Ελασσόνας. Πάντως στην επικαιρότητα βρέθηκε και αυτή την εβδομάδα ο ΕΛΓΑ, με αφορμή τις νέες ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες όλης της χώρας, με τους παραγωγούς κυρίως της επαρχίας Τυρνάβου αλλά και συναδέλφους τους από τη Βόρεια Ελλάδα να ζητούν επιτακτικά την έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας του Οργανισμού, με τη χρήση του ειδικού αντιχαλαζικού αεροπλάνου, «πριν ξαναχτυπήσει ο... κακός μας ο καιρός, την υπόλοιπη σοδειά».
Πολύ καιρό πριν ξεκινήσουν οι καταστροφές η στήλη είχε προειδοποιήσει για την εμπλοκή του προγράμματος χρήσης των αντιχαλαζικών αεροπλάνων, λόγω γραφειοκρατίας, αλλά τότε η πίεση προς το αθηνοκεντρικό κράτος ήταν ισχνή.
Από την άλλη οι αγρότες δεν πρέπει να τα περιμένουν όλα από την Πολιτεία, όταν αυτή έχει αποδείξει τα αργά αντανακλαστικά της, αλλά οφείλουν να λάβουν κι άλλα μέτρα αυτοπροστασίας. Για παράδειγμα στη Δολίχη Ελασσόνας δέντρο που ήταν προστατευμένο από αντιχαλαζικό δίχτυ δεν χτυπήθηκε από το χαλάζι, εν αντιθέσει με γειτονικές καλλιέργειες που θυσιάστηκαν στο έλεος του καιρού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι περιβαλλοντικές ανησυχίες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελίας που δημοσίευσε χθες η «Ε» σχετικά με το πρόγραμμα «τροποποίησης του καιρού» του ΕΛΓΑ «με αποτελέσματα που είναι ανύπαρκτα, τη βλάβη στο ήδη επιβαρημένο περιβάλλον καταστροφική και τις συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία ατίμητες».
ΘΕΣ ΤΟΜΑΤΑΣ
Οι νέες δράσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τοματοπαραγωγών ΘΕΣΤΟ για το 2014 θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που διοργανώνει για τα μέλη του την Πέμπτη 26 Ιουνίου και ώρα 11:00 π.μ., στο ξενοδοχείο "Larissa Imperial", ο συνεταιρισμός.
Στην ημερίδα θα μιλήσουν ο γεωπόνος-εδαφολόγος, τακτικός ερευνητής ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Τσαντήλας Χρίστος, για τη «Διερεύνηση - Αξιολόγηση - Χαρτογραφική αποτύπωση των εδαφολογικών, φυτικών και αρδευτικών παραμέτρων της καλλιέργειας της βιομηχανικής ντομάτας στο Ν. Λάρισας», ο ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής Γκούμας Ελευθέριος θα παρουσιάσει την ιστοσελίδα του ΘΕΣΤΟ και τη δικτυακή πύλη εισόδου των μελών. Για τις «βασικές αρχές λειτουργίας του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και υποχρεώσεις του παραγωγού σε σχέση με αυτό» θα μιλήσει ο Μαντζανίδης Σωκράτης, γεωπόνος-επιστήμων Τροφίμων, σύμβουλος Σ.Ο.Δ. και η Παπαγιαννούλη Χρυσούλα, τεχν. γεωπονίας, Υπεύθυνη Ποιότητας ΘΕΣΤΟ και για τα «Μέσα ατομικής προστασίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» ο Βαρελάς Κωνσταντίνος, τεχνικός σύμβουλος - υπ/νος Πωλήσεων 3Μ.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ
Τις αιτήσεις τους μπορούν να υποβάλλουν αρχάριοι και έμπειροι μελισσοκόμοι που θέλουν να συμμετάσχουν στη δράση 1.3 «εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων», σύμφωνα να τη σχετική απόφαση που υπέγραψε, λίγο πριν τον ανασχηματισμό ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης. Στην απόφαση καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι έλεγχοι, τα δικαιολογητικά και η διαδικασία ενίσχυσης για την υλοποίηση της δράσης αυτής, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος βελτίωσης της βελτίωσης παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας 2014−2016. Να σημειωθεί ότι η διάρκεια της κάθε εκπαίδευσης καθορίζεται σε τρεις ημέρες σε κάθε επιλέξιμη περιοχή για κάθε έτος εφαρμογής του προγράμματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κύκλο μαθημάτων ανά επιλέξιμη περιοχή έτσι ώστε με την ολοκλήρωση κάθε τριετούς προγράμματος να έχουν καλυφθεί όλες οι θεματικές ενότητες που αναφέρονται στις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας ενός μελισσοκομείου, στον μελισσοκομικό εξοπλισμό και τη συντήρησή του, τους μελισσοκομικούς χειρισμούς κατά τη διάρκεια του έτους, τα μελισσοκομικά φυτά, την παραγωγή βασιλικού πολτού και προϊόντων κυψέλης κ.α. Με νεότερη ανακοίνωση θα καλούνται οι μελισσοκόμοι να υποβάλουν και επίσημα τις αιτήσεις, με πιθανότερη ημερομηνία το πρώτο 5νθήμερο του Ιουλίου.
ΑΜΠΕΛΙΑ
Να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις Δηλώσεις Συγκομιδής σταφυλιών για την αμπελοοινική περίοδο 2014 - 2015 μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του ΥπΑΑΤ, υποχρεούνται από φέτος οι αμπελουργοί, που έχουν άδειες για τις καλλιέργειές τους (πέρσι η ηλεκτρονική υποβολή ήταν προαιρετική). Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί η νομιμότητα της παραγωγής. Άγνωστο τι θα γίνει με τις πολλές αμπελοκαλλιέργειες που δεν διαθέτουν άδεια, και οι οποίες σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό θα πρέπει να εκριζωθούν.
Στο μεταξύ την προσοχή των αμπελουργών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του περονόσπορου που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στα αμπέλια λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων, εφιστούν και οι γεωπόνοι του νομού, ενώ το πρόβλημα αφορά όλη την χώρα. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν εξαπλώνουν περαιτέρω την ασθένεια και της δίνουν στοιχεία επιδημίας. Προβλέπεται αύξηση του διαθέσιμου μολύσματος. Οι αρμόδιοι συνιστούν ψεκασμούς για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του περονόσπορου, ενώ οι επεμβάσεις κατά των εχθρών και ασθενειών του αμπελιού πρέπει να γίνονται με την επιλογή κατάλληλων σκευασμάτων από τις λίστες εγκεκριμένων δραστικών ουσιών. Επίσης δεν επιτρέπεται η συγκομιδή αμπελόφυλλων από αμπελώνες στους οποίους έχει γίνει χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass