Ο... γολγοθάς των προσκυνητών του Αγίου Όρους

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2014 22:13 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:35

Του Γιώργου Θεοχάρη

Πηγαίνοντας πρόσφατα στο Άγιο Όρος συνάντησα και πάλι την ίδια εικόνα που αντικρίζω εδώ και μία δεκαετία στο λιμάνι της Ουρανούπολης. Ήταν η ώρα που θα έφευγε το μεγάλο πλοίο για το λιμάνι της Δάφνης. Πολλοί προσκυνητές είχαν συγκεντρωθεί με άτακτη σειρά μπροστά στα γραφεία ναυτιλιακής εταιρίας για την έκδοση εισιτηρίου.

Περπατώντας από τη στάση του λεωφορείου προς τον λιμενοβραχίονα, όπου ήταν αγκυροβολημένο το πλοίο της γραμμής ''Άξιον Εστί”, όλη η διαδρομή ήταν γεμάτη από άμμο με αποτέλεσμα να βλέπω τους άλλους προσκυνητές να κουβαλάνε τις βαλίτσες τους με ρόδες πάνω στην άμμο και διασχίζοντας πότε αριστερά και πότε δεξιά το τσιμεντένιο βραχίονα με διάφορα οχήματα που περίμεναν να πάρουν σειρά για να εισέλθουν στο κατάστρωμα του πλοίου. Έχω επισκεφθεί κι άλλα λιμάνια σε νησιά της Ελλάδας αλλά αυτή την εικόνα πρώτη φορά τη συναντώ. Καμία σειρά κατά τη διαδρομή δεν είχαν τα οχήματα, φορτηγά ήταν αραγμένα στην άκρη του λιμενοβραχίονα ώστε να μην μπορεί να δει κανείς αν ήταν πίσω από το φορτηγό προσαραγμένο κάποιο ταχύπλοο για Δάφνη και όλοι οι προσκυνητές άλλος από εδώ και άλλος από εκεί χωρίς καμία σειρά εισόδου. Ρώτησα ορισμένους συνταξιδιώτες μου, πού οφείλεται αυτή η αταξία αλλά και η καθυστέρηση για τα έργα της κατασκευής της νέας προβλήτας της Ουρανούπολης που είχαν αρχίσει εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια αλλά πλέον σταμάτησαν εντελώς για άγνωστους λόγους. Μπλόκια παρατημένα όπου να ’ναι που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή της νέας προβλήτας εμποδίζουν πλέον την προσέγγιση των επισκεπτών. Μου απάντησαν ορισμένοι ντόπιοι Ουρανουπολίτες ότι αυτό είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης του Δήμου Αριστοτέλη.

Διερωτώμαι: Είναι αυτή εικόνα λιμανιού κωμόπολης -περιοχής στα προπύλαια του Αγίου Όρους; Πώς είναι δυνατόν να δίνεται τέτοια άσχημη εικόνα σε χιλιάδες αλλοδαπούς επισκέπτες του Αγίου Όρους; Πώς είναι δυνατόν κανένας αρμόδιος να μην έχει ασχοληθεί με αυτό το σοβαρότατο ζήτημα της ασχήμιας και της αταξίας στο λιμάνι της Ουρανούπολης; Πιστεύω τα ίδια ερωτήματα αλλά χωρίς καμία απάντηση να έχουν κι οι περίπου πεντακόσιες χιλιάδες προσκυνητές και περιηγητές της Αθωνικής Πολιτείας. Δεδομένου μάλιστα ότι μεταξύ αυτών των προσκυνητών είναι και εκατοντάδες επίσημα πρόσωπα (πατριάρχες, πρωθυπουργοί, υπουργοί, διπλωμάτες και λοιποί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι) η άθλια αυτή εικόνα πρέπει να εξαλειφθεί και κάποιος αρμόδιος να αναλάβει από τώρα την ευθύνη.

Δεν δικαιολογείται μία τόσο καλά αναπτυγμένη πόλη σαν την Ουρανούπολη με αρκετά πολυτελέστατα ξενοδοχεία στα οποία ετησίως συρρέουν χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο και έχει αναπτυχθεί χάρη στην ύπαρξη της μοναστικής πολιτείας του γειτονικού Αγίου Όρους, να βρίσκεται σε αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση, να έχει ένα λιμάνι-φάντασμα που ταλαιπωρεί αφάνταστα τους επισκέπτες ιδιαίτερα όταν επικρατούν στην περιοχή άσχημες καιρικές συνθήκες!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass