Περιστύλιο

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2013 2:36 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:10
 
Από τον Γιώργο Μακρή
 
 
ΜΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΓΙΑ ΓΕΡΑ... ΣΤΟΜΑΧΙΑ
Ένα κόμμα για... χορτοφάγους!
 
ΜΕΤΑ τους «πειρατές» και κόμμα για... χορτοφάγους.
Ακούγεται ομολογουμένως περίεργο στην Ελλάδα, στη Γερμανία, όμως, ιδρύθηκε κόμμα για τα δικαιώματα των ζώων και κατεβαίνει στις εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου. Και δεν είναι η πρώτη χώρα: ανάλογα κόμματα υπάρχουν στην Ολλανδία, τη Μεγ. Βρετανία και τον Καναδά.
* * *
«Άνθρωπος, Περιβάλλον, προστασία των ζώων», είναι ο τίτλος του γερμανικού κόμματος και βασικό σύνθημά του «Η συμπόνια είναι επιλογή».
Βασικός άξονας της πολιτικής του κόμματος είναι να εξασφαλιστούν περισσότερα δικαιώματα για τα ζώα, ενώ καλεί τους Γερμανούς ψηφοφόρους να σταματήσουν να τρώνε κρέας.
* * *
Αντίθετα μάλιστα προς ό,τι ορίζει η επιστήμη της επικοινωνίας, ότι δηλαδή τα προεκλογικά φυλλάδια πρέπει να περιέχουν θετικά προς τον ψηφοφόρο μηνύματα, το εν λόγω κόμμα επιχειρεί να σοκάρει τους ψηφοφόρους
Για να διαβάσει κάποιος τα προεκλογικά του φυλλάδια χρειάζεται να έχει γερά νεύρα ή μάλλον γερό... στομάχι αφού απεικονίζονται ζώα να βασανίζονται στριμωγμένα σε ελάχιστα τετραγωνικά, ανυπεράσπιστα κουνέλια σε πειράματα με ζώα, αλλά και θλιμμένα βλέμματα σκυλιών και αγελάδων πίσω από κάγκελα.
* * *
Το μικρό γερμανικό κόμμα έχει σήμερα περίπου 1000 μέλη, ενώ σύμφωνα με την dw έλαβε το 1,6% των ψήφων στις τοπικές εκλογές της Σαξονίας-Άνχαλτ και ως εκ τούτου λαμβάνει πλέον χρηματικές ενισχύσεις από το γερμανικό δημόσιο.
Τα μέλη του κόμματος δεσμεύονται μάλιστα να το διαλύσουν αν καταφέρουν τα άλλα κόμματα να υιοθετήσουν τις ιδέες ή τους στόχους τους...
 
Ποιοι «βλέπουν»
τη μέση σύνταξη
στα 500 ευρώ
ΜΠΟΡΕΙ οι συντάξεις να είναι θέμα-ταμπού για το πολιτικό σύστημα, το οποίο αποφεύγει ακόμη και την παραμικρή αναφορά στο πώς θα διαμορφωθούν (δηλαδή, θα μειωθούν) αυτές στο μέλλον, υπάρχουν όμως κι αυτοί που δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να τοποθετηθούν με παρρησία στο σημαντικό αυτό θέμα.
Πρόκειται για τα στελέχη των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών από τις συνεντεύξεις, δηλώσεις και εκτιμήσεις των οποίων όπως δημοσιεύονται κατά καιρούς στον Τύπο, μπορεί να διαμορφώσει κάποιος μια αρκετά «καθαρή» εικόνα για το ποιες θα είναι οι παροχές του ασφαλιστικού συστήματος στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον – με βάση αυτές άλλωστε κάνουν και οι ιδιωτικές εταιρίες τον σχεδιασμό τους.
* * *
Οι εκτιμήσεις των εν λόγω στελεχών, ανεξάρτητα από την εταιρία στην οποία εργάζονται, είναι λίγο πολύ πανομοιότυπες και συνοψίζονται στα εξής:
-Μετά από λίγα χρόνια δύσκολα θα υπάρχει σύνταξη άνω των 1000 ευρώ και οι περισσότερες συντάξεις θα κυμαίνονται στην περιοχή των 500 ευρώ.
-Θα αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ ώστε να είναι βιώσιμος ο οργανισμός και κατ’ επέκταση το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα γενικότερα.
-Δεν θα υπάρχουν συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών.
-Οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν δραστικά και θα είναι ανταποδοτικές.
 
Ρουσφέτια...
νέας γενιάς
με την κινητικότητα
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ έντονα τον τελευταίο καιρό στα πολιτικά/βουλευτικά γραφεία ότι έτσι όπως υλοποιείται μέχρι τώρα το πρόγραμμα κινητικότητας, υπάρχει χώρος για... ρουσφέτια.
Φυσικά, είναι τέτοια η φύση αυτών των ρουσφετιών... νέας γενιάς που είναι δύσκολο να φθάσει κάτι στη δημοσιότητα και πολύ περισσότερο να αποδειχθεί. Ακούγονται όμως, συγκεκριμένες περιπτώσεις αυτών που ωφελήθηκαν όσο και τα ονοματεπώνυμα αυτών που παρενέβησαν εκεί που έπρεπε, όταν έπρεπε και χωρίς φυσικά να γίνει αντιληπτό το παραμικρό.
* * *
Η «δουλειά» έγινε ως εξής, σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν: η κυβέρνηση κατένειμε τον αριθμό των υπαλλήλων που θα ενταχθούν στην κινητικότητα ανά υπουργείο και κάθε υπουργείο επέλεξε τους υπαλλήλους από την κεντρική του υπηρεσία και τους οργανισμούς που εποπτεύει. Πώς, όμως, επελέγησαν οι συγκεκριμένοι και όχι κάποιοι άλλοι;
Λίγο – πολύ σε κάθε υπουργείο και κάθε οργανισμό ακούγονταν εδώ και καιρό ποιοι ήταν υποψήφιοι για την κινητικότητα σε επίπεδο όχι ατόμων αλλά ειδικοτήτων (κυκλοφορούσε για παράδειγμα ότι σ’ έναν οργανισμό θα τεθούν σε κινητικότητα 50 υπάλληλοι με «χι» εξειδίκευση).
Εκπρόσωποι αυτών των 50 υπαλλήλων (ενδεικτικό το νούμερο) πήγαν έγκαιρα και μίλησαν σε κάποια στελέχη στα δύο κυβερνητικά κόμματα – όχι κατ’ ανάγκην υπουργούς ή βουλευτές αλλά πάντως στελέχη που έχουν λόγο στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
* * *
Όπως λέγεται, αυτά τα κομματικά στελέχη παρενέβησαν και σε κάποιες περιπτώσεις, με λογικά ή λογικοφανή επιχειρήματα, τα οποία πάντα βρίσκονται, κατάφεραν να γλιτώσουν τους συγκεκριμένους υπαλλήλους από την κινητικότητα.
Εξυπακούεται ότι στο πρόγραμμα εντάχθηκαν κάποιοι άλλοι αφού οι αριθμοί δεν άλλαξαν ενώ οι ωφεληθέντες φέρονται να έδωσαν «όρκο σιωπής» καθώς αν κυκλοφορούσε ή κυκλοφορήσει το παραμικρό είναι προφανές ότι άπαντες θα περιέλθουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
* * *
Στο εξής, η υπαγωγή στην κινητικότητα θα γίνεται με μοριοδότηση επί συγκεκριμένων κριτηρίων, ωστόσο χώρος για παρεμβάσεις θα εξακολουθεί να υπάρχει όσο γίνονται οριζόντιες περικοπές, όταν δηλαδή αποφασίζεται – με ποια κριτήρια άραγε; - να καταργηθεί η «α» υπηρεσία αντί της «β».
 
Χρειάστηκε
τροπολογία στη Βουλή
για να πληρωθούν
30 ευρώ σε κούριερ!
ΦΑΙΝΕΤΑΙ απίστευτο αλλά είναι αληθινό: χρειάστηκε να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή για να πληρωθούν δύο μηνιάτικα τρεις υπάλληλοι καθώς τιμολόγιο 30 ευρώ σε κούριερ!
Η τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε προχθές στο α’ θερινό τμήμα της Βουλής αφορά την «Αλεξάνδρεια» Ζώνη Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. Την τροπολογία κατέθεσε – εκπρόθεσμα – ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Ορφανός και όπως εξήγησε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Θ. Καράογλου που την έκανε δεκτή, αν δεν ψηφιστεί η τροπολογία τρεις υπάλληλοι της Ζώνης Καινοτομίας δεν μπορούν να πληρωθούν τους μισθούς Ιουλίου – Αυγούστου.
* * *
Στην τροπολογία αναφερόταν επίσης και για την πληρωμή άλλων λειτουργικών εξόδων. Στη - λογική - ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης για το πόσα και ποια μπορεί να είναι αυτά τα λειτουργικά έξοδα, ο κ. Θ. Καράογλου διευκρίνισε ότι πρόκειται για τιμολόγιο κούριερ και για λογαριασμό ύδρευσης, αξίας 30 ευρώ το καθένα...
 
Επικοινωνιακή
πολιτική
με... ποσοστά
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ πολιτική με... ποσοστά άρχισε να εφαρμόζει τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση. Η αρχή έγινε από την κινητικότητα για την οποία κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν τον τελευταίο καιρό ότι αφορά «μόνο στο 4% των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ οι απολύσεις που θα ακολουθήσουν θα αφορούν στο 2% στο σύνολο του δημόσιο τομέα».
Με ποσοστά θα «μιλήσουν» και για τους πλειστηριασμούς καθώς θα υπερασπιστούν το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών λέγοντας πως αφορά μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό – ακούγεται 3% ή κάτι τέτοιο.
Τα ποσοστά θα χρησιμοποιηθούν για να «περάσουν» στην κοινή γνώμη και άλλες επώδυνες αποφάσεις που ακολουθούν...
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass