Καλοκαιρινές αναμνήσεις από την Αβδέλλα

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2013 20:21 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:13
Γράφει ο Άγγελος Γάννας
«Πότε θα ‘ρθει μια Άνοιξη,
θα ‘ρθει ένα Καλοκαίρι
Να βγουν οι Βλάχοι στα βουνά,
να βγουν και οι βλαχοπούλες
να βγουν λάια πρόβατα
με τα λαμπρά κουδούνια»
Αυτά, στις δασομένες βουνοπλαγιές της Πίνδου και ιδιαίτερα της Αβδέλλας Γρεβενών νοσταλγήσαμε κι εμείς να ξεφύγουμε για λίγες μέρες από τον καύσωνα του Θεσσαλικού κάμπου. Εντύπωση μας έκανε η ερημιά των αιθέρων από τους περήφανους αετούς και τα λαμπρά γεράκια που ο άνθρωπος με τον τεχνικό του πολιτισμό τα εξαφάνισε.
Μόνο λίγα κοπάδια αιγοπροβάτων έμειναν και αυτά μετρημένα στα δάχτυλα των δύο χεριών των κτηνοτρόφων Γεωργίου Κατσαρού, ξαδέλφων Αποστόλου και Αποστόλου Μπαγκούα, Αθανασίου Παπαχατζή, Γεωργίου Σιαφαρίκα και Γιάννη Νότα.
Κάποτε αντηχούσαν οι ράχες και οι λαγκαδιές από τα βελάσματα των προβάτων, τον χτύπο των κουδουνιών από τα γκεσέμια, τη φλογέρα του τσοπάνου και τα τραγούδια της όμορφης Βλάχας και Σαρακατσάνας.
Πολύ παλιά εδώ και 45 – 50 χρόνια, πριν γίνουν οι ασφαλτόδρομοι στα ορεινά χωριά, χιλιάδες γιδοπρόβατα περνούσαν έξω από το σπίτι μας στον Τύρναβο. Ξεκινώντας την Άνοιξη χαράματα για τη Μελούνα και από εκεί για τα βουνά Χάσια, Πίνδο και Βέρμιο, ως και τα βουνά του Γράμμου. Και η επιστροφή το Φθινόπωρο πίσω στα χειμαδιά με τα φρεσκογεννημένα αρνάκια και κατσικάκια να τα μεταφέρουν οι κτηνοτρόφοι στους τρουβάδες.
Έντονη και η παρουσία της πολεμικής μας αεροπορίας πάνω από τα βουνά της Πίνδου. Σμήνη F16 και Α7 σε θεαματικούς σχηματισμούς σε καθηλώνουν και σε συγκινούν.
Την ημέρα της Μεγαλόχαρης, κάτω από τα πλατάνια στην πλατεία της Αβδέλλας στήνουν τον τρανό χορό με όμορφα τραγούδια και τους θρύλους και τις παραδόσεις των ηρώων τους, καθώς και των γύρω χωριών, όπως του Ζήση Βέρρου Μακεδονομάχου, οπλαρχηγού που έδρασε στον Όλυμπο και στην περιοχή των Γρεβενών, μαζί με τον Παύλο Μελά και τον καπετάνιο Σταμούλη. Ο Γιάννης Χατζηγιάννης και άλλοι.
Μια ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε για μας και για το χωριό η άφιξη του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ και πτεράρχου των τεσσάρων αστέρων Γιάννη Γιάγκου, ο οποίος φιλοξενήθηκε από την οικογένεια Σπύρου Σανδίκη. Ο πτέραρχος Γιάννης Γιάγκος το 1990 ήταν εκείνος ο οποίος με άλλους πέντε επισμηναγούς μετέβη στις ΗΠΑ μετεκπαιδεύτηκε στα νέα τότε F16 οποία είχε προμηθευτεί η χώρα μας.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω στα βουνά της Πίνδου μετά από πολλά χρόνια συναντήσαμε τελικά φέτος έναν μεγαλοπρεπή αετό ο οποίος χρησιμοποιώντας τα ανοδικά ρεύματα του αέρα κατευθύνθηκε από τη θέση «Ιτιά με θεαματικούς ελιγμούς προς τη «Βασιλίτσα».
Ίδια εικόνα αντικρίσαμε και στην επιστροφή δυτικά των Καμβουνίων στην περιοχή της Δεσκάτης άλλους τέσσερις αετούς. Εικόνες μοναδικές που συγκινούν ιδιαίτερα τους παλαιότερους που αγαπούν αυτά πουλιά που τείνουν προς εξαφάνιση
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass