Περιστύλιο

Αθέατες απόψεις της Πολιτικής

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2013 2:45 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:26
* Από τον Γιώργο Μακρή (mak@eleftheria.gr)
Ένας υπουργός, τέσσερις... γραβάτες
και 769 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι
 
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ομολογουμένως η φωτογράφιση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη για το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» με φόντο τέσσερις... γραβάτες στον «καλόγερο» του γραφείου του.
«Τα έπιπλα και το ντεκόρ είναι του προκατόχου του. Υπάρχουν, όμως, κάποιες αλλαγές. Για παράδειγμα οι τέσσερις γραβάτες γαλάζιας απόχρωσης τις οποίες ο προκάτοχός του πιθανότατα δεν θα φορούσε ποτέ. Το μπλε είναι το χρώμα των Ελλήνων Συντηρητικών, του κόμματος του κ. Κ. Μητσοτάκη «Νέα Δημοκρατία», αναφέρει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος του περιοδικού.
* * *
Επί της ουσίας, το περιοδικό σημειώνει πως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να κάνει τη δυσκολότερη δουλειά στην ελληνική πολιτική ζωή και προσθέτει πως «είναι στο χέρι του να αποδείξει πως η ελληνική κυβέρνηση στον έκτο χρόνο της κρίσης δεν ανακοινώνει απλώς αλλαγές αλλά τις εφαρμόζει στην πράξη».
Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει πως οι προκάτοχοι του κ. Κ. Μητσοτάκη δεν προχώρησαν τις αλλαγές στο Δημόσιο και υπενθυμίζει ότι η τρόικα ζητεί να μειωθεί ουσιαστικά ο αριθμός των 769 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων.
 
ΑΠΟ ΤΟ 2016 ΘΑ «ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ» 8 ΔΙΣ ΕΤΗΣΙΩΣ
Σε παροχές
ή τόκους
το πρωτογενές
πλεόνασμα;
ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ πλεόνασμα στον προϋπολογισμό (δηλαδή τα έσοδα θα είναι περισσότερα από τα έξοδα πλην των τόκων) θα έχει φέτος η χώρα κι ήδη άρχισε η συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε πρόσφατα την πρόθεσή του το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος να κατευθυνθεί στη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, δήλωση που εξέπληξε παράγοντες που γνωρίζουν τις συζητήσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα καθώς θεωρούν πολύ δύσκολο να δώσουν έγκριση οι εταίροι – τουλάχιστον όχι σε τόσο μεγάλο ποσοστό.
* * *
Άλλωστε, είναι ευρέως γνωστό ότι η Τρόικα θεωρεί επιβεβλημένα τα πρωτογενή πλεονάσματα όχι για... παροχές αλλά επειδή όσο δημιουργούνται καινούργια ελλείμματα, το κράτος θα πρέπει να δανείζεται για να τα καλύψει, άρα αντί να μειώνεται το δημόσιο χρέος, θα αυξάνεται. Με άλλα λόγια, για να αρχίσει η Ελλάδα να αποπληρώνει σταδιακά το χρέος της, πρέπει να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα.
* * *
Ως εκ τούτου στη συμφωνία κυβέρνησης – Τρόικας, προβλέπεται ότι από φέτος η Ελλάδα πρέπει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και το 2016 το πλεόνασμα αυτό να κυμαίνεται σε ποσοστό 4,5% του ΑΕΠ (αν για παράδειγμα το ετήσιο ΑΕΠ είναι 180 δις ευρώ, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 180 δις Χ 4,5% = 8,1 δις ευρώ).
* * *
Το ποσοστό αυτό δεν προέκυψε φυσικά τυχαία. Τόσο υπολογίζουν οι εταίροι τους τόκους που πρέπει να πληρώνει κάθε χρόνο η Ελλάδα για ν’ αρχίσει η αποκλιμάκωση του χρέους έως το 120% του ΑΕΠ μετά το 2020.
Άρα, από το 2016-17 και μετά η Ελλάδα πρέπει να έχει πλήρως ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, δηλαδή τα έσοδά της να καλύπτουν και τα έξοδα αλλά και τις δαπάνες για τους τόκους.
* * *
Παρ’ όλο λοιπόν που το πρωτογενές πλεόνασμα θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή του χρέους, εν τούτοις ένα ποσοστό του θα διατεθεί για τη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού για προφανείς πολιτικούς – επικοινωνιακούς λόγους - να μπορεί δηλαδή να υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι όσο υλοποιείται απρόσκοπτα το πρόγραμμα, τόσο θα έχει τη δυνατότητα να ικανοποιεί τις ανάγκες συγκεκριμένων τμημάτων της κοινωνίας.
 
ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
ΠΑΡΟΧΟΛΟΓΙΑΣ
Φοβούνται απότομη
... προσγείωση
μόλις επιστρέψει
η Τρόικα
ΕΚΤΟΣ από την ουσία, δηλαδή το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, η Τρόικα, με τη σκληρή στάση της, έστειλε την περασμένη εβδομάδα και μήνυμα για το τι πρόκειται να επακολουθήσει το φθινόπωρο στην Ελλάδα.
Στελέχη των δύο κυβερνητικών κομμάτων, αξιολογώντας το μήνυμα, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για απότομη... προσγείωση μετά μάλιστα τις προσδοκίες που καλλιεργούνται τον τελευταίο καιρό: στήριξη σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους, όχι νέα μέτρα, όχι στην άρση των πλειστηριασμών.
Ήλθαν μάλιστα χθες οι πρόεδροι του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι για να καταστήσουν το μήνυμα ακόμη σαφέστερο....
* * *
Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις, προκύπτει ότι το «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων θα είναι τα νέα μέτρα για την κάλυψη του εκτιμώμενου δημοσιονομικού κενού την διετία 2015-6. Η κυβέρνηση δεν θέλει επ’ ουδενί να ανοίξει νέα «μετρολογία» εν όψει ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, ωστόσο η τρόικα θα επιδιώξει τα μέτρα να προσδιοριστούν τώρα άσχετα αν θα τεθούν σε εφαρμογή το 2015 και το 2016.
 
Νέες περικοπές:
Σίγουρες στις συντάξεις,
υπό συζήτηση για
τους μισθούς στο Δημόσιο
ΒΕΒΑΙΕΣ θεωρούνται πλέον οι νέες περικοπές στις συντάξεις (πιθανόν από το 2014), ωστόσο ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων εν όψει της νέας δραστικής περικοπής των δημοσίων δαπανών την επόμενη τριετία.
Κυβερνητικοί παράγοντες, αν και αναγνωρίζουν ότι το βάρος του προγράμματος θα πέσει πλέον στις δημόσιες δαπάνες, διαχωρίζουν τις συντάξεις από τους μισθούς διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει θέμα (επιπλέον) μείωσης των τελευταίων.
«Ακόμη κι αν ήθελε η κυβέρνηση να μειώσεις μισθούς, δεν θα της το επέτρεπε η Τρόικα! Οι μισθοί στον δημόσιο τομέα έχουν μειωθεί πάρα πολύ κι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά στέλεχος που είναι σε θέση να γνωρίζει τις απόρρητες συζητήσεις κυβέρνησης – Τρόικας.
* * *
Υπάρχουν, πάντως, κι αυτοί που δεν πείθονται. «Όσο θα μειώνονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, θα ακολουθεί κι ο δημόσιος. Συγκοινωνούντα δοχεία είναι ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, να μην υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό», επισήμανε άλλο στέλεχος.
 
Εισπραξιμότητα:
Η λέξη – κλειδί
των επόμενων μηνών
Η εισπραξιμότητα θα είναι η λέξη – κλειδί των επόμενων μηνών καθώς στόχος της κυβέρνησης και της Τρόικας είναι να αυξηθεί η απόδοση των φόρων που έχουν επιβληθεί προκειμένου συνακόλουθα ν’ αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού.
Στη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων έχει εστιάσει την προσοχή του το οικονομικό επιτελείο καθώς αν αυτή δεν επιτευχθεί, τότε θα προκύψει η ανάγκη για νέα οριζόντια μέτρα, ενδεχόμενο το οποίο φυσικά δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται.
 
Από τη ΝΔ στη Νέα Ελλάδα
κι από το ΠΑΣΟΚ
στη Δημοκρατική Παράταξη
ΜΠΟΡΕΙ τα ονόματα των δύο κυβερνητικών κομμάτων «Νέα Δημοκρατία» και «ΠΑΣΟΚ» να μην έχουν αλλάξει, παρά την περί του αντιθέτου φημολογία κατά καιρούς, εν τούτοις στις κορυφαίες εσωκομματικές διαδικασίες τον τελευταίο καιρό φρόντισαν να τα... απομακρύνουν από την εικόνα που προβλήθηκε μέσω της τηλεόρασης σε κάθε σπίτι.
Πρώτα η Νέα Δημοκρατία στο συνέδριο του περασμένου Ιουνίου είχε – και πρόβαλε - τις λέξεις «Νέα Ελλάδα» στο βάθρο των ομιλητών, ενώ προχθές στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για την 39η επέτειο από την ίδρυσή του, πίσω από τον ομιλητή προβάλονταν οι λέξεις «δημοκρατική παράταξη».
 
Η Ντόρα για
Επίτροπος στην ΕΕ;
ΤΟ όνομα της πρώην υπουργού κας Ντόρας Μπακογιάννη είναι το πρώτο και μοναδικό μέχρι τώρα που έχει κυκλοφορήσει για την θέση του/της Επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει καθήκοντα μετά τις ευρωεκλογές και η κα Μπακογιάννη φέρεται να εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο να είναι αυτή που θα διαδεχθεί τη σημερινή επίτροπο κα Μαρία Δαμανάκη
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass