Ικανοποιητικές, οι νέες διορθώσεις του σχεδίου «Αθηνά»

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2013 2:18 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:45
* Του Παναγιώτη Γούλα, καθηγητή, προέδρου του ΤΕΙ Θεσσαλίας
Ικανοποιήθηκαν μερικώς οι απαιτήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΙ Θεσσαλίας με τις νέες διορθώσεις του σχεδίου Αθηνά από τις πρόσφατες αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, σε ό,τι αφορά στην επιστροφή της Διεύθυνσης της Σχολής Γεωπονίας από την Καρδίτσα στη Λάρισα, για το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος παραμένει στην Καρδίτσα μέχρι το 2018 ενώ δημιουργείται κατεύθυνση στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Σχολή ΣΔΟ.
Mε την έκδοση του Π.Δ. 83/31-5-2013, με έκπληξη όλοι διαβάσαμε ότι η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Λάρισας μετονομάζεται σε Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Θεσσαλίας και ότι η έδρα της Σχολής μεταφέρεται στην Καρδίτσα.
Στη διαβούλευση του αρχικού σχεδίου Αθηνά, αλλά και των διορθωμένων στην πορεία, το Υπουργείο Παιδείας, ουδέποτε έθεσε θέμα αλλαγής της έδρας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και επομένως ουδέποτε η διοίκηση του ΤΕΙ Λάρισας τότε δεν προέβη σε ουδεμία ενέργεια. Όλοι γνωρίζαμε (η διοίκηση του ΤΕΙ και οι παράγοντες της Καρδίτσας), πώς διαμορφώθηκε το τελικό πλαίσιο του Σχεδίου Αθηνά και περιμέναμε την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.
Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με αριθμό 83, ΦΕΚ 123/3-6-2013 άφησε άφωνη και έκπληκτη ολόκληρη την Εκπαιδευτική Κοινότητα του ΤΕΙ Θεσσαλίας με τη μεταφορά της Διεύθυνσης της Σχολής «Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής», από τη Λάρισα στην Καρδίτσα. Η εκπαιδευτική Κοινότητα του Ιδρύματος θεώρησε την απόφαση αυτή του Υπουργείου Παιδείας, άδικη και χωρίς λογική εξήγηση με επιστημονικά και ακαδημαϊκά κριτήρια.
 Ως πρόεδρος του Ιδρύματος κάλεσα τα θεσμικά όργανα του ΤΕΙ να πάρουν αποφάσεις επί του θέματος.
1) Στο Πρακτικό της Συνέλευσης του ΤΕΙ Θεσσαλίας (με αριθμ. 1/13-6-2013), καταγράφεται η ομόφωνη απόφαση των μελών να επιστρέψει η έδρα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής από την Καρδίτσα στη Λάρισα για τους παρακάτω λόγους:
Α΄) Η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας ιδρύθηκε στη Λάρισα το έτος 1973 (πλέον των 40 ετών), βρίσκεται μέσα σε οικόπεδο 1.500 στρεμμάτων στη Λάρισα, όπου βρίσκονται και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις των άλλων Σχολών (Μηχανικών, Παραϊατρικών και Οικονομικών), σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την πόλη της Λάρισας, με τα Τμήματα: Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής & Γεωργικών Μηχανημάτων και Αρδεύσεων το μετονομαζόμενο Μηχανικής Βιοσυστημάτων.
Ο αριθμός του μόνιμου προσωπικού σήμερα στη Λάρισα έχει ως εξής: Καθηγητές όλων των βαθμίδων 44. Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό 09. Διοικητικό προσωπικό 03. Στο Αγρόκτημα (Επόπτες, σταβλίτες, εργάτες γης) 09. Γενικό σύνολο (στην Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, στην Λάρισα) 65.
Στη νέα Σχολή, εντάχθηκαν και τα δύο Τμήματα της Καρδίτσας: Το Τεχνολογίας Τροφίμων με το εξής μόνιμο προσωπικό: Καθηγητές όλων των βαθμίδων 08. Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό 01. Διοικητικό προσωπικό 01. Το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας δεν έχει ούτε ένα άτομο μόνιμο προσωπικό: Καθηγητές όλων των βαθμίδων 00. Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό 00. Διοικητικό προσωπικό 00. Γενικό σύνολο στα δύο Τμήματα της Καρδίτσας 10.
ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ
Το αγρόκτημα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ θεωρείται ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά αγροκτήματα της χώρας διότι: Είναι αρκετά μεγάλο 1.500 στρέμματα. Βρίσκεται στον ίδιο χώρο όπου βρίσκονται τα 3 αναφερόμενα Τμήματα της Σχολής (Φυτικής, Ζωικής και Μηχανικής Βιοσυστημάτων), οι φοιτητές μέσα σε 2 λεπτά με τα πόδια βρίσκονται σε οποιαδήποτε εγκατάσταση του αγροκτήματος για εκπαίδευση. Είναι πλήρως οργανωμένο με επιστημονικό και λοιπό προσωπικό.
Έχει ποικίλο, σύγχρονο και όλο τον εξοπλισμό για τις φυτικές καλλιέργειες, πότισμα και συλλογή. Έχει ποικίλο, σύγχρονο και όλο τον εξοπλισμό για τις κτηνοτροφικές μονάδες (αρμεκτήρια, μύλο, χαρμανιέρες, ζυγιστικό, μεταλλικά σιλό κλωβοστοιχίες, αντλίες λυμάτων, ενσιρωδιανομέας, κ.τ.λ).
Βρίσκεται 4 χιλιόμετρα από τη Λάρισα και αυτό εξυπηρετεί τους εκπαιδευτικούς για να παρακολουθούν άμεσα τα πειράματά τους. Δεν απαιτούνται έξοδα μεταφοράς για οποιαδήποτε εκπαίδευση των φοιτητών. Έχει 2 Τμήματα: Το Φυτικό και το Κτηνοτροφικό
Φυτικό Τμήμα: Καλλιεργούνται 700 στρέμματα σε: Κριθάρι, σιτάρι, αραβόσιτο, τΤριφύλλια, βίκο και τεχνητός λειμώνας για τα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή. Θερμοκήπια 12 στρεμμάτων κλειστά για καλλιέργειες: Κηπευτικών, Εσπεριδοειδών, αρωματικών φυτών πολλά εκ των οποίων καλλιεργούνται σε υδροπονία ή στο έδαφος, ενώ τώρα δοκιμάζεται και η μέθοδος της Γεωθερμίας.
Ανοικτές καλλιέργειες σε πολλά αρωματικά φυτά. Δενδροκομία, αμπέλι. Πολλά πειραματικά με: στέβια, χαμομήλι, κηπευτικά, ντομάτες, αρωματικά, κτλ. Κτηνοτροφικό Τμήμα: Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις 3. 500 τ.μ. όπου εκτρέφονται: 30 Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και Κρεοπαραγωγής, 150 αιγοπρόβατα, 30 χοιρομητέρες (με παραγωγή 600 χοιρίδια το χρόνο), 700 πτηνά, 2 άλογα. Κυνοκομείο αδεσπότων ζώων σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων (σε οικόπεδο του ιδρύματος). 5 Κυψελοσμήνη. Μικροσφαγείο τριών γραμμών (για την σφαγή διαφόρων ζώων για εκπαιδευτικούς σκοπούς).
Στην Καρδίτσα όπου μεταφέρεται η έδρα της Σχολής δεν υπάρχει αγρόκτημα. Πέραν των σπουδαστών των τριών Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας μέχρι σήμερα, εκπαιδεύονται στις κτηνοτροφικές μονάδες του ΤΕΙ Λάρισας και οι φοιτητές της Κτηνιατρικής Σχολής της Καρδίτσας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, τα μέλη της Συνέλευσης του ΤΕΙ Θεσσαλίας αποφάσισαν ομόφωνα την επιστροφή της έδρας της Σχολής από την Καρδίτσα στη Λάρισα, σύμφωνα με τον Ν. 4009 άρθρο 8, παρ.20ιγ.
Το Συμβούλιο του Παραρτήματος (ΤΕΙ), Καρδίτσας, ομόφωνα αποφάσισε για τους παραπάνω λόγους, την επιστροφή της έδρας από την Καρδίτσα στη Λάρισα (αριθμός πρακτ. 138/3-7-2013).
Έχοντας στα χέρια μου τις παραπάνω αποφάσεις, διαμαρτυρήθηκα στον Τύπο της Θεσσαλίας, εγγράφως αλλά και με την επίσκεψή μου στο Υπουργείο Παιδείας (υπουργό και Γενικό Γραμματέα) για την άδικη απόφαση τους και ότι θα πρέπει η έδρα της Σχολής Γεωπονίας να επιστρέψει από την Καρδίτσα στη Λάρισα. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πείστηκε ότι ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης του ΤΕΙ Θεσσαλίας ήταν σωστή και τεκμηριωμένη και αποφάσισε να επιστρέψει την έδρα της Διεύθυνσης της Σχολής «Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής», από την Καρδίτσα στη Λάρισα και συμπεριλήφθη διάταξη στο ψηφισθέν νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, στο άρθρο 39 παραγ.11.
ΔΑΣΟΠΟΝΙΑ
Το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος με έδρα την Καρδίτσα (παράρτημα του ΤΕΙ Θεσσαλίας), στο σχέδιο Αθηνά προτάθηκε η άμεση μεταφορά, καθηγητών και σπουδαστών (από 1-9-2013) και συγχώνευσή του στο αντίστοιχο Τμήμα του Καρπενησίου Ευρυτανίας (Π.Δ 83/31-5-2013).
Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Θεσσαλίας (εδρεύει στην Καρδίτσα), είναι ένα Τμήμα οργανωμένο, με 10 μόνιμα μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού, με σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις (4.600 τ.μ.), με σύγχρονο εξοπλισμό και εργαστήρια και με χρόνο λειτουργίας 24 ετών. Είναι το καλύτερο από τα 3 αντίστοιχα Τμήματα που λειτουργούν σήμερα (με θετική εξωτερική αξιολόγηση, πρόγραμμα Erasmus, συνεργασίες με το εξωτερικό, πολλά ερευνητικά προγράμματα και με πλούσιο ερευνητικό έργο).
Στη Συνέλευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας (με αριθμ. Πρακτ. 1/13-6-2013), τέθηκε και το θέμα της Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Καρδίτσας οι δε απόψεις της Συνέλευσης του Τμήματος οι οποίες εκφράσθηκαν και καταγράφηκαν στην Συνέλευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας μέσου του προέδρου του Τμήματος κ. Αδαμοπούλου.
 Η συνέλευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας να δοθεί η 5ετής μεταβατική περίοδος για την ολοκλήρωση των σπουδών των σπουδαστών που φοιτούν ήδη σήμερα στο Τμήμα και να δοθεί και η δυνατότητα χρόνου των καθηγητών του Τμήματος για την οργάνωσή τους (οικογένειες, σχολεία παιδιών, κτλ). Η διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας μετέφερε εγγράφως το αίτημα στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και το οποία πείσθηκε και με το Π.Δ με αριθμό Ν.127/10-9-2013, δόθηκε μεταβατική περίοδος παραμονής του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στην Καρδίτσα (ΤΕΙ Θεσσαλίας).
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
ΣΔΟ
Στο Π.Δ με Ν. 83/31-5-2013, έγινε παράλειψη της κατεύθυνσης προχωρημένου εξαμήνου «Διοίκηση Επιχειρήσεων», της εισαγωγικής κατεύθυνσης «Διοίκηση Επιχειρήσεων» του νέου Τμήματος «Διοίκηση Επιχειρήσεων» της ΣΔΟ. Η άποψη της Γενικής Συνέλευσης της ΣΔΟ ήταν να υπάρχουν στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων τέσσερεις κατευθύνσεις: Διοίκησης, Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων, Τουριστικών Επιχειρήσεων και Μάρκετιγκ.
Η παράλειψη της εν λόγω κατεύθυνσης στο Π.Δ. 83 είναι λάθος εκ παραδρομής διότι: παραμένει σε όλα τα υπόλοιπα Ιδρύματα της χώρας, είναι πάντα η κύρια επιλογή των υποψηφίων και, αποτελεί την ακαδημαϊκή βάση των άλλων κατευθύνσεων, γεγονός που αποδεικνύεται από την ύπαρξη ως κύριας κατεύθυνσης σε όλες τις αντίστοιχες σχολές των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων παγκοσμίως.
Η διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας μετέφερε τις απόψεις της ΣΔΟ στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο αναγνώρισε ότι ήταν παράλειψη και διόρθωσε το λάθος με το Π.Δ. 127/10-9-2013, ιδρύοντας την κατεύθυνση Διοίκησης των Επιχειρήσεων.
Τέλος, ως επικεφαλής της διοίκησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους που βοήθησαν για τη θετική κατάληξη όλων των παραπάνω θεμάτων, ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τα θεσμικά όργανα του ιδρύματος για τις ομόφωνες αποφάσεις τους, βουλευτές και Δημάρχους: Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, τον κ. γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τις Διοικήσεις των Επιμελητηρίων, καθώς και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η οποία κατανόησε και συμφώνησε με τις απόψεις των θεσμικών οργάνων του ΤΕΙ Θεσσαλιας.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass