Επιφυλλίδα

Αναζητά στρατηγική και... μεταλλάσσεται; (β’)

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2013 2:57 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:55
Του Νίκου Ι. Μεγαδούκα
Ακόμη, όμως, κι αν αποδειχθούν έτσι τα πράγματα, αναφορικά με τη στρατηγική της ΝΔ, η ουσία βρίσκεται στις επισημάνσεις που κάνει σε άρθρο του ο συντηρητικός αστός αναλυτής Κώστας Ιορδανίδης στην «Καθημερινή», ο οποίος υπό τον τίτλο «Έλλειμμα συνθέσεως», τονίζει ότι «το πρόβλημα της αθρόας διαρροής οπαδών της λαϊκής Δεξιάς προς τη «Χρυσή Αυγή», εμπίπτει θεωρητικώς στην αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά» και υπενθυμίζει πως πάντοτε στην κεντροδεξιά παράταξη «επιχειρούνταν διαρκώς μία σύνθεση και ισορροπία μεταξύ της πλειοψηφίας οπαδών της παραδοσιακής Δεξιάς και των φιλελευθέρων, που υστερούσαν σαφώς αριθμητικά».
«Επί της αρχηγίας του κ. Σαμαρά, η όποια απόπειρα συνθέσεως αυτών των δύο συστατικών στοιχείων της ΝΔ εγκατελείφθη. Σε πρώτη φάση συντάχθηκε απολύτως με τη λαϊκή Δεξιά, απορρίπτοντας το Μνημόνιο, και στη δεύτερη με τους φιλελευθέρους της ΝΔ», πρόσθεσε ο αρθρογράφος και συμπλήρωσε ότι η ΝΔ «είναι ένα κόμμα πλέον δίχως σαφή φυσιογνωμία που προέρχεται από τη σύνθεση των δύο βασικών συστατικών στοιχείων της, της λαϊκής Δεξιάς και των φιλελευθέρων. Διαταραχθείσης της ισορροπίας, έχει εκλείψει η δυνατότητα απαγκιστρώσεων των παραδοσιακών δεξιών που προσχώρησαν στη Χρυσή Αυγή. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα».
Και αυτό είναι εμφανές, καθώς οι φιλελεύθεροι της ΝΔ διαφωνούν με τη θεωρία των «δύο άκρων», με τον ισχυρισμό Λαζαρίδη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «εκτός του συνταγματικού τόξου» και ακόμη με την απόρριψη από το Μέγαρο Μαξίμου της προτάσεως για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καθώς τα πάντα φαίνεται ότι καθοδηγούνται από τους «σκληρούς του Μαξίμου» Χρύσανθο Λαζαρίδη και Τάκη Μπαλτάκο, οι οποίοι, σύμφωνα με το «Βήμα», «απεχθάνονται το στρογγυλεμένο λόγο και δεν διστάζουν να υπερασπιστούν τις θεωρίες τους, όπως αυτή των δύο άκρων, ανάβοντας φωτιές στο πολιτικό σκηνικό».
Η εφημερίδα, άλλωστε, σημειώνει ότι η στάση του Τάκη Μπαλτάκου «κρίνεται ιδεολογικά καθαρή από τους ινστρούχτορες της «Χρυσής Αυγής», που τον θεωρούν αξιόπιστο συνομιλητή», όπως υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργικός συνεργάτης «φέρεται να έχει ανοιχτούς διαύλους με κεντρικά στελέχη της «Χρυσής Αυγής» και συγκεκριμένα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Χρήστο Παπά» και ότι ο εν λόγω συνεργάτης είχε αναφέρει το «απευκταίο αλλά όχι απίθανο ενδεχόμενο», η ΝΔ να υποχρεωθεί να κυβερνήσει μετά τις επόμενες εκλογές με τη συνεργασία της Χρυσής Αυγής.
Στις τάξεις της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας υπάρχει διάσταση, η οποία «δημιουργεί την αίσθηση ότι υφέρπει σύγκρουση σαμαρικών - καραμανλικών, ωστόσο και από τις δύο πλευρές γίνεται προσπάθεια να χαμηλώνουν οι τόνοι», έγραψε η «Εφημερίδα των Συντακτών».
Με βάση τα σημερινά δεδομένα (αυτό, άλλωστε, θα φανεί , εκτός απροόπτου και στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της «Χρυσής Αυγής») η κυβέρνηση θα επιμείνει στο διμέτωπο κατά της «Χρυσής Αυγής» και του ΣΥΡΙΖΑ, αν και την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Παπαχελάς σημειώνει, στην «Καθημερινή», εν είδει προειδοποιήσεως (;): «Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει το πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα η ΝΔ είναι να αρχίσει να πλειοδοτεί σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, να στρίψει το τιμόνι όλο δεξιά. Το εισηγούνται μερικοί που προφανώς νιώθουν πιο άνετα σε ένα «καθαρό» ιδεολογικό περιβάλλον και κατ’ επέκταση σε ένα πολύ μικρότερο εκλογικό ποσοστό... Θα είναι το τέλειο λάθος να γίνουν αποδεκτές αυτές οι εισηγήσεις, γιατί και οι νυν ή πρώην οπαδοί της Χρυσής Αυγής δεν θα πεισθούν και ο νουνεχής κόσμος που έφερε τον κ. Σαμαρά στην εξουσία στις δεύτερες εκλογές θα φύγει τρέχοντας».
Όμως, η ιστοσελίδα «Antinews» που απηχεί τις απόψεις των σκληρών του Μεγάρου Μαξίμου, υπό τον τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άκρο» (τα εισαγωγικά είναι του συγκεκριμένου site) απαριθμεί σειρά γεγονότων (καταθέσεις σε δικαστήρια, δηλώσεις, ακτιβίστικες πράξεις, που αξιοποιούνται κατά το δοκούν και θα αξιοποιηθούν επικοινωνικά ή με την τακτική της μονταζιέρας) για να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το «αριστερό άκρο».
Και ο Φαήλος Κρανιδιώτης δίνει γραμμή για μετάλλαξη της ΝΔ, σε άρθρο του, υπό τον τίτλο «Ξεχάστε τη χαζοχαρούμενη ελαφρολαϊκή δεξιά», όπου τονίζει χαρακτηριστικά: «Έτσι την θέλουν τη Δεξιά ορισμένα στελέχη κι οι προπαγανδιστές της ποικιλόχρωμης Αριστεράς. Μουνουχισμένη, πλαδαρή και βολική. Ενοχική (...). Θέλουν να αποκηρύσσουμε τη βία της ακροδεξιάς, να την πατάσσουμε, αλλά αυτοί να κρατάνε «κάβα» τη δική τους βία, τη βία των παραφυάδων τους (...). Με θρασύτητα τολμούν να μέμφονται τη ΝΔ για την άνοδο της Χρυσής Αυγής. (σ.σ. και εδώ επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά, χωρίς να κάνει αναφορά στην κρίση, αλλά μόνο στην παράνομη μετανάστευση και στη στάση μεγάλου κομματιού της Αριστεράς που επί δεκαετίες «αποδομεί την εθνική συνείδηση»). Θέλουν νομιμότητα, αλλά μόνο για τους άλλους. Ε, λοιπόν όχι! Αυτά που ξέρανε οι θύλακες τής από κει ανομίας, να τα ξεχάσουν, όπως θα τα ξεχάσουν και της άλλης όχθης. Να ξεχάσουν τη χαζοχαρούμενη ελαφρολαϊκή Δεξιά που τους κάνει ρεβεράντζες. Ένας είναι ο Νόμος. Ίδιος για όλους, είτε φοράνε κόκκινα, είτε φοράνε μαύρα. Μια σοβαρή Δεξιά, ένα κράτος δικαίου, δεν επιτρέπει οι κανόνες του να γίνονται λάστιχο, δεν αφήνει περιθώριο σε καμία Χρυσή Αυγή και σε κανέναν ψευτοεπαναστάτη κουμπουροφόρο ή εμπρηστή (...). Μαζί με τη μάχη κατά της ύφεσης και της ανεργίας θα επιβάλλουμε τον Νόμο και την Τάξη (...). Να διορθώσουμε τα λάθη μας, να δώσουμε, επιτέλους, παράδειγμα ηγεσίας και χωρίς ενοχές, χωρίς μισόλογα, με μηδενική ανοχή στο έγκλημα, όποιο χρώμα κι αν έχει, να διαφυλάξουμε το μόνο σπίτι μας: την Ελλάδα».
Όμως, πέρα, αλλά όχι άσχετα με όλα τα ανωτέρω, το μείζον είναι αυτό που επισημαίνει ο Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Νικόλαος στην κατακλείδα της σημαντικής δηλώσεώς του για τις εξελίξεις: «Δυο λόγια ακόμη γι’ αυτούς που ψήφισαν τον Ναζισμό. Ίσως δεν ξέρατε. Ίσως παρασυρθήκατε; Τώρα καταλάβατε; Τώρα ξυπνήσατε; Τώρα δεν μπορείτε να επικαλείσθε ούτε την άγνοια, ούτε τη διαμαρτυρία, ούτε την απόγνωση. Μεγαλύτερη απόγνωση από τον Ναζισμό δεν υπάρχει. Αλλιώς ετοιμασθείτε να κλάψετε και το δικό σας το παιδί! Γιατί ο Ναζισμός δεν έχει φίλους, έχει μόνον θύματα».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass