ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟ

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2013 2:45 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:00
 
(Από τον Γιώργο Μακρή)
 
ΠΟΙΕΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑ – ΤΙ ΣΥΖΗΤΙΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Στο 9-4 η «μοιρασιά» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες
 
ΣΤΟ 9-4 φαίνεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της στήλης, ότι «κλειδώνει» η συμφωνία Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ για την εκλογική συνεργασία τους στις περιφέρειες – ως γνωστόν, από τους σημερινούς οι 8 περιφερειάρχες εξελέγησαν με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και οι 5 της ΝΔ.
Τα δύο κόμματα της κυβέρνησης φέρονται να αποφάσισαν ότι θα κατεβούν στις περιφερειακές εκλογές του προσεχούς Μαΐου με κοινά ψηφοδέλτια, στα 9 εκ των οποίων θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης από τη Νέα Δημοκρατία και στα υπόλοιπα 4 από το ΠΑΣΟΚ.
* * *
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι υποψήφιοι περιφερειάρχες από το ΠΑΣΟΚ θα είναι στις περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας τις οποίες ελέγχει και σήμερα με τους κ. Γιάννη Σγουρό, Απόστολο Κατσιφάρα, Σταύρο Αρναουτάκη και Κλέαρχο Περγαντά αντίστοιχα.
Στις υπόλοιπες περιφέρειες οι υποψήφιοι θα προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Τις 5 απ’ αυτές (Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά) τις ελέγχει ήδη η ΝΔ με τους κ. Απ. Τζιτζικώστα, Κώστα Αγοραστό, Γ. Δακή, Αλ. Καχριμάνη και Σπ. Σπύρου, στις υπόλοιπες 3 περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο) είχαν εκλεγεί το 2010 περιφερειάρχες υποστηριζόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και οι οποίοι τώρα, βάσει της συμφωνίας, δεν θα ξαναείναι υποψήφιοι, ενώ ο κ. Π. Τατούλης στην Πελοππόνησο είναι ιδιάζουσα περίπτωση καθώς κατέβηκε ως ανεξάρτητος αλλά με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.
* * *
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τους δήμους δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καθόλου – εξαιρουμένων ίσως των τριών μεγάλων. Στα δύο κομματικά επιτελεία εκτιμούν, πάντως, ότι το κλίμα (συνεργασίας των δύο κομμάτων) που θα διαμορφωθεί στις περιφέρειες θα επηρεάσει και τις εκλογές στους δήμους τόσο στον α’ γύρο όσο και – κυρίως – τον β’ γύρο.
(η φωτο από πρόσφατη συνάντηση των περιφερειαρχών με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη)
 
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
«Κλείδωσαν» ήδη
(για αρχή...)
νέα μέτρα 1 δισ. ευρώ
ΠΑΡΑ τις κατά καιρούς μεγαλόστομες διακηρύξεις ότι «δεν θα ληφθούν νέα μέτρα» ή ότι «δεν θα περάσουν νέα μέτρα από τη Βουλή», σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της στήλης, έχουν «κλειδώσει» ήδη νέα μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2014.
Στο ύψος αυτό υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο ότι θα καταλήξει η εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την τρόικα, άρα, όπως έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη, ο «λογαριασμός» είναι βέβαιο ότι θα ανέβει κι άλλο στο τέλος... Και στην κυβέρνηση, παρά τα όσα λένε δημόσια, έχουν αποδεχθεί ήδη «σιωπηρά» το 1 δισ. ευρώ και μελετούν εναλλακτικά σενάρια για τις νέες παρεμβάσεις, ενώ ταυτόχρονα, σχεδιάζουν και την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος.
* * *
Για την ιστορία (κι όχι μόνο...) το 1 δισ. ευρώ προκύπτει από τη μη επιβολή του φόρου 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων (η απώλεια για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ για το 2014), από τη μη μείωση στα μισθολόγια των ενστόλων στο ύψος που είχε συμφωνηθεί (250 εκατ.) καθώς και από την υπερεκτίμηση του οφέλους για τον προϋπολογισμό από τον εντοπισμό των συντάξεων θανόντων που εισπράττουν παράνομα συγγενείς τους.
 
Το 25ευρο για την εισαγωγή
στα νοσοκομεία
«βαφτίστηκε»
διαρθρωτικό μέτρο!
ΣΤΟ 1 δισ. ευρώ ανέρχονται μόνο τα (νέα) μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα για το 2014. Από τη νέα χρονιά θα εφαρμοστούν κι άλλα μέτρα, μόνο που κάποια εξ αυτών έχουν ήδη αποφασισθεί, άρα θεωρούνται «παλιά» παρ όλο που η επιβάρυνση την οποία θα αισθανθούν στην τσέπη τους οι πολίτες θα είναι ολοκαίνουργια...
Για παράδειγμα, το τέλος ακινήτων, το γνωστό «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ, μπορεί να αλλάζει όνομα, δεν θεωρείται, όμως, καινούργιο μέτρο αφού έχει θεσμοθετηθεί εδώ και δύο χρόνια. Ωστόσο, μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων θα έχουν αυξημένη (καινούργια) επιβάρυνση από το 2014...
* * *
Υπάρχουν κι άλλα μέτρα, τα οποία είναι καινούργια, συνεπάγονται κόστος για τους πολίτες αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε – για προφανείς πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους – να τα εντάξει στην «αθώα» κατηγορία των «διαρθρωτικών μέτρων» (ποιανού ο νους όταν ακούει τις λέξεις «διαρθρωτικά μέτρα» πηγαίνει σε νέα οικονομική επιβάρυνση;).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καθιέρωση «εισιτηρίου» 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία. Κι αυτό το μέτρο έχει ενταχθεί στα «διαρθρωτικά» υπό την έννοια ότι σκοπός του δεν είναι μόνο να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού αλλά – κυρίως - να μειώσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία στις απολύτως απαραίτητες (στην κυβέρνηση και την τρόικα υπάρχει η εκτίμηση ότι πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι αχρείαστες).
Απ’ αυτή την οπτική, πρόκειται όντως για διαρθρωτικό μέτρο, αυτό όμως δεν αίρει το γεγονός πως το μέτρο παράγει δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή συνεπάγεται αυξημένα έσοδα για τον προϋπολογισμό και αντίστοιχα... έξοδα για τους πολίτες που θα χρειασθεί να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία.
 
ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η αποχώρηση της τρόικας
δεν είναι τόσο... αθώα
όπως παρουσιάστηκε
ΜΠΟΡΕΙ η επίσκεψη της τρόικας να επισκιάστηκε επικοινωνιακά από τη δολοφονία του Π. Φύσσα και τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή, ωστόσο τα νέα από τον α’ γύρο των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση προοιωνίζουν πάρα πολύ δύσκολη συνέχεια.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των εταίρων αναχώρησαν από την Αθήνα όχι για να κάνουν... διάλειμμα όπως λίγο πολύ παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση αλλά για να της στείλουν μήνυμα να πάρει τις (επώδυνες) αποφάσεις που έπρεπε να έχει λάβει εδώ και καιρό αλλά τις μεταθέτει διαρκώς προς το - άγνωστο - μέλλον για πολιτικούς λόγους.
Με άλλα λόγια η αναχώρηση των επικεφαλής της τρόικας είχε τον χαρακτήρα τελεσιγράφου προς την κυβέρνηση: «αποφασίστε τα νέα μέτρα και ενημερώστε μας να επιστρέψουμε».
* * *
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις διεξαχθείσες συζητήσεις οι οποίες συνεχίζονται ηλεκτρονικά, οι εκπρόσωποι των εταίρων δεν δέχτηκαν την πρόταση της κυβέρνησης να αποσυνδεθούν τα νέα μέτρα που απαιτούνται για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014 απ’ αυτά που απαιτούνται για το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-6 και τα οποία θα (πρέπει να) περιλαμβάνονται στο καινούργιο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
* * *
Το μόνο το οποίο πιθανόν να δεχθούν εφ’ όσον υπάρξει η πολιτική απόφαση να στηριχθεί η κυβέρνηση Αντ. Σαμαρά είναι τα νέα μέτρα της διετίας 2015-6 να μην εξειδικευθούν στο μεσοπρόθεσμο αλλά στο πρόγραμμα να καταγράφεται η ρητή βούληση της κυβέρνησης να λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ανεπίσημα θα γίνει συζήτηση για τα ποια θα είναι τα καινούργια μέτρα χωρίς φυσικά να γίνουν ανακοινώσεις.
 
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Δύο «Ελιές»
στις ευρωεκλογές;
ΠΑΡΑ τις δημόσιες δηλώσεις υπέρ της συμπαράταξης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς σε μία ενιαία παράταξη - στα πρότυπα της Ιταλικής «Ελιάς», δεν φαίνεται, με τα σημερινά δεδομένα, ότι θα καταλήξουν σε συνεργασία τα σχήματα που προσπαθούν να δημιουργήσουν από τη μία το ΠΑΣΟΚ και από την άλλη η Δημοκρατική Αριστερά (ως γνωστόν και τα δύο κόμματα προσπαθούν να συνθέσουν την – δική τους – Κεντροαριστερά).
Συνεπώς, κι όσο αν σήμερα ακούγεται περίεργο, είναι πιθανόν στις ευρωεκλογές να κατεβούν δύο σχηματισμοί της Κεντροαριστεράς, δηλαδή δύο... «Ελιές», η μία με βασικό «όχημα» το ΠΑΣΟΚ κι η άλλη τη Δημοκρατική Αριστερά. Με άλλα λόγια, πιθανόν να δημιουργηθούν η «Ελιά» του ΠΑΣΟΚ και η «Ελιά» της ΔΗΜΑΡ.
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass